Diploma's
Vorige

1 van 92

Volgende
Volgend artikel:

Als jongere naar een goede job via deze vijf tips

België is laatste om kloof tussen arbeiders en bedienden te dichten

"Belgische arbeiders zijn er niet zo slecht aan toe als vaak wordt gezegd" (Erwin Vandervelde, advocatenkantoor Laga)
België is zowat het enige Europese land met een verschillend statuut voor arbeiders en bedienden. Luxemburg zette in 2008 de stap naar een eenheidsstatuut, Oostenrijk voerde vijf jaar voordien het fameuze rugzakmodel in. Hoe groot is het verschil met het buitenland?
arbeider
"Belgische arbeiders zijn er niet zo slecht aan toe als vaak wordt gezegd" (Erwin Vandervelde, advocatenkantoor Laga)

Eén statuut?

De regering en stilaan alle sociale partners zijn het erover eens dat er één statuut voor arbeiders en bedienden moet komen in ons land. De vraag van de werkgevers om wegens de crisis ook voor bedienden tijdelijke werkloosheid in te voeren, bracht dit twistdossier nog maar eens op tafel. Maar ook het Grondwettelijk Hof en de Europese instellingen dringen aan op een gelijkschakeling van beide statuten.

Voor bedienden geldt een opzegtermijn van drie maanden per vijf jaar dienst. Onderzoek van consultancybedrijf Mercer in 43 landen toont aan dat een bediende die in België één jaar in dienst is een minimale opzegtermijn van 1,5 maand krijgt. Daarmee behoort België tot de landen met de langste minimale opzegperiode. In Groot-Brittannië is dat maar een week. Ook in Spanje (15 dagen), Duitsland (4 weken), Frankrijk en Nederland (allebei 1 maand) ligt het minimum lager. Zwitserland scoort dan weer hoger, met 2 maanden opzegtermijn.

Belgische bedienden die jaarlijks meer dan 60.645 euro bruto verdienen, kunnen in hun contract een bepaalde opzegtermijn laten opnemen. Dat kan ten laatste op het moment van indiensttreding.

Bedienden met een brutojaarloon van meer dan 30.322 euro kunnen hier eveneens een afspraak over maken, maar dan ten vroegste op het ogenblik waarop de opzeg wordt gegeven. In onder andere Nederland, Denemarken en Zweden kan een overeenkomst over de opzegtermijn ook tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst afgesloten worden.

Toenadering

Voor arbeiders variëren de opzegtermijnen in ons land van 28 tot 56 dagen. Cao nr. 75 van 20 december 1999 verlengde die periode tot 112 dagen of 4 maanden. Hoe zit dat in vergelijking met andere landen?

Advocatenkantoor Laga vroeg in november vorig jaar in 19 landen naar de procedures omtrent ontslag. “Vergeleken met hun buitenlandse collega’s zijn Belgische arbeiders er niet zo slecht aan toe als vaak wordt gezegd”, aldus Erwin Vandervelde van Laga. “Onze opzegperiodes zijn vergelijkbaar met de opzegperiodes die gemiddeld in andere Europese landen worden toegepast.”

Volgens een vergelijking van het ABVV liggen de Belgische opzegtermijnen voor arbeiders globaal genomen dan weer zeer laag en leunen ze dicht aan bij die in Groot-Brittannië. Ook bedienden zouden in de praktijk meestal een kortere opzegtermijn krijgen dan die waar ze wettelijk gezien recht op hebben.

(ks) 

14 april 2010
Anderen bekeken ook