Wat maakt mensen écht gelukkig op het werk?
Om mensen gelukkiger te maken, vraag je wat ze willen en geef je ze dat ook. Toch? Fout!
Als mens zetten we elke dag verschillende petten op. Die van ouder, werknemer, vriend of familielid. En het is soms knap lastig om de balans tussen al die petten te vinden. Al blijkt dat Belgen het daar toch niet zo heel moeilijk mee hebben.
De jaarlijkse Global Life-Work Balance Index van Remote rankt ons land op nummer drie voor beste werk-privébalans, net onder winnaar Nieuw-Zeeland en een zilveren medaille voor Ierland. Ook opmerkelijk: heel wat landen doen het in 2024 beduidend beter dan de jaren ervoor. Maken we van die balans steeds vaker een prioriteit?
Lees ook: 4 tips om werk en privé beter gescheiden te houden
Een van de redenen waarom veel landen grote sprongen maken op de lijst, is de war for talent. Zal die ooit stoppen met woeden? De concurrentie om toptalent binnen te halen blijft steeds toenemen. En laat de mogelijkheid om een goede werk-privébalans te creëren nu net een voordeel zijn waar veel werknemers op springen. Het kan soms zelfs het verschil maken tussen ‘ja’ of ‘nee’ zeggen tegen een job.
Als er ruimte is voor flexibele werktijden, een goed ziektebeleid en duidelijke grenzen, dan vinden veel mensen dat ze alles uit hun job kunnen halen. Dat levert productieve werknemers op. Voor sommige werknemers is een goede work-life balance zelfs belangrijker dan het loon. Zingeving slaat de klok op de arbeidsmarkt. En ook passie is belangrijk.
Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!
Vorig jaar stond ons land nog op de veertiende plaats in de wereldranglijst. Dit jaar breken we door in de top tien op de derde positie, samen met Denemarken. Deze stijging komt deels door aanpassingen in ons landelijke ziektebeleid, een van de factoren die mee in rekening gebracht wordt bij de toewijzing van de punten.
Ook door ons loonniveau – ons minimumloon behoort tot de hoogste in Europa – en het gemiddelde aantal gewerkte uren per week – dat met 35 onder het gemiddelde ligt – stijgen we flink. Dat we mogen blinken naast Denemarken, dat volgens het World Happiness Report het op een na gelukkigste land ter wereld is, is een flinke opsteker voor ons land.
Gelukkig met wat jij verdient? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas
Opvallend uit het onderzoek: Nieuw-Zeeland kaapt net zoals vorig jaar opnieuw de hoofdprijs weg door een hoog minimumloon en een royaal jaarlijks verlof van 32 dagen. Canada staat dan weer op nummer vijf voor een hele andere reden. Het land heeft een van de kortste gemiddelde werkweken – 32,1 uur – en wordt ook beschouwd als een van de veiligste en meest LGBTQ+-vriendelijke landen. Allemaal factoren die bijdragen aan een goede balans. De Verenigde Staten zakken naar plaats 55 van de 60 landen in de lijst.
Dat de Scandinavische landen het goed doen, hoeft niet te verbazen. Neem de Finse samenleving: die bouwt op een ‘infrastructuur van geluk’ met onder andere een sterk onderwijssysteem, toegang tot hoogwaardige gezondheidszorg en veel aandacht voor mensenrechten. Stuk voor stuk voordelig om een sterke focus op de werk-privébalans te creëren. Dat België het in deze ranking dus beter doet dan Scandinavië, is een positief signaal voor onze arbeidsmarkt.
Werk-privé: ben jij een ‘segmentator’ of een ‘integrator’?
(ZINNIG) – Bron: Remote / Hrmagazine.be
11 september 2024Om mensen gelukkiger te maken, vraag je wat ze willen en geef je ze dat ook. Toch? Fout!
Overuren... slechts 9% van de Vlamingen blijft ervan bespaard. Daar tegenover: bijna de helft van de Vlamingen (46%) maakt er minstens wekelijks.
Het is een klassieke vermelding in veel jobadvertenties: ‘Je hebt geen 9- tot-5-mentaliteit.’ Maar heel wat kandidaten kunnen zo’n 9-to-5-aanpak wél waarderen.
Welk type werknemer ben jij: een 'segmentator' of eerder een 'integrator'? Doe de test!
De Vlaming staat bekend als een harde werker. Maar is hij of zij ook een gelukkige werker?
Niet elke collega vindt het fijn om na de werkuren gemaild of gebeld te worden. En dat heeft veel te maken met iemands persoonlijkheid.
Door de krapte op de arbeidsmarkt zou je kunnen denken dat werkzoekenden tegenwoordig kieskeuriger en veeleisender zijn bij het kiezen van een job. Klopt dat?
Weinig Belgen zijn écht blij met hun werk. Maar waarom worden we eigenlijk ongelukkig op ons werk? En – nog belangrijker – wat kan je eraan doen?
De tendens van de vervlechting tussen werk en privé zet zich traag maar dapper verder...