Is een diploma nog relevant op de arbeidsmarkt?
'Je hebt tegenwoordig geen diploma meer nodig om aan een goede job te geraken'. Je hoort het wel vaker. Maar klopt deze stelling ook?
Eén van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (de SDG’s of Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties is om tegen 2030 zo veel mogelijk mensen toegang te geven tot betaalbaar en kwaliteitsvol technisch, beroeps- en hoger onderwijs, inclusief de universiteit. Wat dat betreft behoort België momenteel tot een van de betere leerlingen van de Europese klas.
Vorig jaar was maar liefst bijna 85% van de 25-tot 64-jarigen hoger opgeleid, waarvan 38,9% middengeschoold (met diploma secundair onderwijs of postsecundair niet-hoger onderwijs) en 45,4% hooggeschoold (met diploma hoger onderwijs). Ter vergelijking: in 1999 bedroeg het percentage respectievelijk 32,5% en 25,2%.
Wil je meer verdienen? Dan blijkt een diploma cruciaal
Vooral vrouwen tussen 25 en 34 jaar zetten de toon. Zo had 57,3% van hen vorig jaar een diploma hoger onderwijs tegenover 42,6% bij de mannen. Opvallend: de kloof tussen hoogopgeleide vrouwen en mannen wordt elk jaar groter: van 5,9 procentpunten in 2000 tot 14,7 procentpunten in 2023.
Het aantal kortgeschoolden is duidelijk in dalende lijn: van 42,3% in 1999 tot 15,8% in 2023 (16,7% mannen versus 14,8% vrouwen). De meeste kort opgeleide profielen bevinden zich in de leeftijdscategorie 55- tot 64-jaar (23,6%), gevolgd door 35- tot 54-jarigen (13,5%) en 25- tot 34-jarigen (11,7%).
Ontdek: Is een diploma nog relevant op de arbeidsmarkt?
Wanneer we naar de leeftijd kijken, merken we op dat vooral jongeren hoogopgeleid zijn: 51% van de 25- tot 34-jarigen, 48,1% van de 35- tot 54-jarigen en 34,6% van de 55- tot 64-jarigen. Andere opvallende resultaten:
Extra: Hoeveel levert een extra diploma op?
(fd) - Bron: Statbel / Eurostat / Steunpunt Werk /Vlaanderen.be
31 juli 2024Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
'Je hebt tegenwoordig geen diploma meer nodig om aan een goede job te geraken'. Je hoort het wel vaker. Maar klopt deze stelling ook?
Je wilt het schoppen tot miljardair? Dan duik je maar beter in de boeken. Maar met welke studies is de kans op zwempartijen in het geld het grootst?
Voor velen is hun loopbaan uitgestippeld, maar voor sommigen lijkt het een doolhof van keuzes. Voor Rias viel alles op zijn plaats bij de Vlaamse overheid.
Niet enkel om na het afstuderen snel een job te vinden, maar ook voor het loon zelf maakt een (hoger) diploma een groot verschil...
Hoe raak je als schoolverlater vlot aan een eerste (en goede) job? Deze tips uit het schoolverlatersrapport zullen je zeker helpen.
Heeft het zin om jarenlang op de schoolbanken te zitten? Toch wel, zo blijkt. Een overzicht...
In ons land is 21 procent van de werkende Belgen overgekwalificeerd voor zijn job. Al zijn ze daarom niet ontevreden met hun job.
Wie dacht dat met het behalen van zijn of haar diploma de kous af was, heeft het mis: levenslang leren is dé manier om alles uit je carrière te halen.
De eerste generatie die wél ging studeren: herken jij jezelf daarin? En heb je je weleens afgevraagd of het niet-studeren van je ouders een impact heeft op jou?