Langer werken
Vorige

1 van 59

Volgende
Volgend artikel:

Belgen werken 10 jaar minder dan Nederlanders

Belgen werken 10 jaar minder dan Nederlanders

Belgen werken 10 jaar minder dan Nederlanders
De gemiddelde Belg werkt 34,5 jaar. Daarmee behoort de Belgische loopbaan tot een van de kortste van heel Europa. Ter vergelijking: in Frankrijk werken ze gemiddeld 36,6 jaar en in Duitsland 39,3 jaar. Nederland kent zelfs een gemiddelde loopbaanduur van – hou je vast – 43,2 jaar. We werken dus bijna tien jaar minder dan onze noorderburen. Maar voordat je confetti en slingers tevoorschijn haalt en je pensioenfeestje alvast begint te plannen, is een kleine nuancering op z’n plaats.

Uit cijfers van Eurostat blijkt dat Belgen minder lang werken dan Nederlanders. Nochtans wordt de wettige pensioenleeftijd in beide landen min of meer gelijktijdig opgetrokken: vanaf 2030 zullen Belgen tot hun 67ste moeten werken, Nederlanders tot ze 67 jaar en 3 maanden oud zijn.

Laat je dus niet vangen: Belgen gaan niet tien jaar eerder met pensioen. Waar dan wél het grote verschil zit? In het aantal loopbaanjaren.

Ontdek: Wanneer kan ik met pensioen?

Pensioenleeftijd versus loopbaanjaren

Het huidige pensioensysteem veroorzaakt heel wat ophef. Wie op z’n achttiende onmiddellijk aan de slag gaat, moet tot dezelfde leeftijd werken als iemand die na het secundair onderwijs eerst nog enkele jaren een bijkomende opleiding heeft gevolgd aan de hogeschool of universiteit. Op het einde van de rit zal die achttienjarige dus meer loopbaanjaren op de teller hebben. Is dat wel eerlijk?

Eén op de drie Belgen vindt van niet. Vooral de 65-plussers en de zelfstandigen – met respectievelijk 44% en 45% – geloven in het potentieel van een loopbaanjarenmodel als alternatief. Wie langer werkt, zou recht hebben op een hoger pensioen. Dat is momenteel niet het geval.

Iemand die op z’n achttiende begint met werken, kan volgens het huidige systeem na een loopbaan van 43 jaar met vervroegd pensioen gaan. Werkt die persoon door tot de wettelijke pensioenleeftijd, dan heeft hij of zij er een carrière van 47 jaar aan overgehouden. En dat zonder extra pensioenrechten op te bouwen tijdens de laatste twee werkjaren.

Pensioen FAQ: alle antwoorden op jouw vragen

Tijden veranderen

Waarom deze nieuwe denkpiste aan populariteit wint en 32% van de bevolking voorstander is om het huidige systeem overboord te gooien? Omdat de tijden veranderen en velen de traditionele pensioenwetgeving achterhaald vinden. Werknemers switchen tegenwoordig bijvoorbeeld veel meer tussen jobs en statuten, of ze nemen loopbaanonderbreking. Er is een groeiende nood aan een pensioenmodel dat daar rekening mee houdt. Dat alternatief lijken heel wat Belgen gevonden te hebben in het loopbaanjarenmodel.

Concreet wordt een minimumnorm van 45 loopbaanjaren voorgesteld: iedereen moet in zijn of haar leven 45 jaar werken, ongeacht op welke leeftijd je aan de slag gaat. Haal je die norm? Dan krijg je een volwaardig pensioen.

Extra: 4 redenen om na je 65ste NIET op pensioen te gaan

Voordelen van het loopbaanjarenmodel

Een pensioenmodel op basis van loopbaanjaren laat mensen toe om tijdens hun carrière pauzes in te lassen. Voor het opnemen van zorgtaken of voor het volgen van een langdurige opleiding, bijvoorbeeld. Die tijd kunnen ze later compenseren door langer te werken. Pensioenjaren kunnen dus ingeruild worden voor meer tijd en flexibiliteit tijdens de loopbaan.

Het grote voordeel? Zo geven werknemers een positieve invulling aan de stijgende levensverwachting en kunnen ze meer focussen op hun levenskwaliteit tijdens de loopbaan. Ook mooi meegenomen: werknemers verlangen met dit systeem minder naar hun pensioenjaren, maar leren genieten van het hier en nu.

Lees ook: Hoeveel moet je sparen voor een deftig pensioen?
Je vind elke dag duizenden jobs op Jobat.be

(ZINNIG) - Bron: NN

10 juni 2024
Anderen bekeken ook