Mobiliteit
Vorige

1 van 98

Volgende
Volgend artikel:

Hoe zit het met je privacy tijdens het pendelen?

Belgen staan 40 uur per jaar in de file: wat kost dat?

Belgen staan 40 uur per jaar in de file
Ondanks het vele telewerk en de glijdende werkuren zijn er nog altijd heel wat files op de Vlaamse hoofdwegen. Opvallende vaststelling: ze worden en duren steeds langer…

Tijdverlies op de weg

De file: voor de één een bron van ergernis, voor de ander pure me-time. Dat we steeds langer in de file staan, is niet alleen maar een gevoel - het is ook een feit. Volgens een meting van het Belgian Mobility Dashboard stonden we in de eerste helft van 2024 gemiddeld zo’n 6 minuten en 43 seconden per dag stil in de file.

Lees ook: De voor- en nadelen van naar je werk rijden

Reken het uit op jaarbasis en je komt op zo’n 40 uur en 51 minuten stilstand, een stijging van 6% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Vooral wie in de regio Antwerpen en Brussel pendelt, mag zichzelf gerust een schouderklopje geven voor het vele geduld.

Het mobiliteitsbudget: maak jij er al gebruik van?

Langer aanschuiven in 2024

Nog wat cijfers om bij stil te staan: nog nooit was de filezwaarte op onze Vlaamse hoofdwegen zo zwaar als nu. Volgens Statistiek Vlaanderen waren er afgelopen jaar op een werkdag gemiddeld 897 kilometeruren file gedurende één uur.

Ook de gemiddelde file- of congestielengte gaat in stijgende lijn, al kan het natuurlijk ook deels te wijten zijn aan externe factoren zoals wegenwerken of slechte weersomstandigheden. Zo werd de file in 2024 gemiddeld 12% langer dan in 2023. Vooral woensdag is een populaire dag om samen stil te staan bij de dagelijkse (slakken)gang van zaken.

Het uiteindelijke prijskaartje van al die files: 2,7 miljard euro (+ 10% ten opzichte van 2023), goed voor 0,57% van het bbp. De uitzonderlijke rust op de Vlaamse hoofdwegen tijdens de coronacrisis was dus een tijdelijk fenomeen.

Carpoolen: alle voordelen op een rij

(fd)

2 september 2024
Anderen bekeken ook