Duurzamer woon-werkverkeer: wat zijn de opties?
Met je wagen naar het werk karren is natuurlijk de minst duurzame vervoersoptie. Een elektrische variant maakt het traject een stuk duurzamer, maar welke opties zijn er nog?
Het mobiliteitsbudget is behoorlijk populair bij Belgische werknemers. Dit budget geeft je de mogelijkheid om de obligate bedrijfswagen om te ruilen of te combineren met bijvoorbeeld een leasefiets, een abonnement bij het openbaar vervoer, een deelfiets of deelauto en in bepaalde gevallen zelfs de huur van je woning.
Het mobiliteitsbudget: maak jij er al gebruik van?
In de zoektocht naar talent wordt het dan ook steeds vaker als extra troef gebruikt om kandidaten te overtuigen om zich te engageren voor het bedrijf.
Voor meer dan 7 op de 10 werknemers is mobiliteit van en naar het werk een belangrijk thema, voor 1 op de 4 werknemers is het zelfs een doorslaggevende factor bij de eindbeslissing. Opvallend: vooral de mogelijkheid om - al dan niet via een app - een deelauto te kunnen reserveren, zit de laatste tijd in de lift.
Jouw mobiliteitsbudget: 5 vragen beantwoord
“Van het aangereikte aanbod maken meer dan 8 op de 10 Belgische medewerkers ook effectief gebruik”, verklaart Yves Ceurstemont, Arval Mobility Observatory Belgium. “Heel vaak gaat het om een combinatie van twee oplossingen, zoals een abonnement voor het openbaar vervoer en een leasefiets. Of een bedrijfswagen in combinatie met alles wat met parkeren te maken heeft.”
“Die laatste twee oplossingen, de bedrijfswagen en de mogelijkheid om te parkeren op het werk, zijn het populairst. De terugbetaling voor het openbaar vervoer en energiekosten, het mobiliteitsbudget en de leasingfiets vervolledigen de Belgische top 5 van meest gebruikte oplossingen.”
Extra: Heb jij een salaris- of functiewagen?
Wat het aanbieden van alternatieve, duurzame mobiliteitsoplossingen betreft, is België duidelijk één van de betere leerlingen in Europa. Zo blijkt het mobiliteitsbudget in ons land het populairst te zijn, zowel wat betreft het aanbod (84%), als het gebruik (83%). Ook fietsleasing via het werk is in trek, alleen Duitsland doet nog beter.
De Belgische werknemer is dus wat het mobiliteitsaanbod betreft best wel tevreden. Dat vertaalt zich in een tevredenheidsscore van 63%, een pak meer dan de 51% in 2022.
Wat ook opvalt, zijn de verschillen in de ondervraagde Europese lidstaten onderling. Zo krijgen Nederlandse werknemers steeds vaker een terugbetaling van het openbaar vervoer en/of energiekosten, terwijl Duitse en Franse werknemers meer fietsleasings aangeboden krijgen.
Een fiets leasen? Dit moet je weten!
(fd)
6 december 2024Met je wagen naar het werk karren is natuurlijk de minst duurzame vervoersoptie. Een elektrische variant maakt het traject een stuk duurzamer, maar welke opties zijn er nog?
Steeds meer werknemers ruilen hun recht op een bedrijfswagen in voor een duurzaam mobiliteitsbudget. Hoe werkt het en waarvoor kun je het gebruiken?
In steeds meer bedrijven kan je als medewerker gebruikmaken van een mobiliteitsbudget. Maar door het wetgevend kader is de groeimarge nu beperkt.
De cijfers spreken voor zich: sinds de introductie in 2019 wordt het mobiliteitsbudget steeds populairder bij werknemers en werkgevers...
Ondanks het vele telewerk en de glijdende werkuren, zijn er nog altijd heel wat files op de Vlaamse hoofdwegen...
Het aandeel bedrijfswagens stagneert voor het eerst in jaren. Dat blijkt uit een analyse van SD Worx bij 1,2 miljoen werknemers in de privésector.
Ons wagenpark wordt steeds groener, en dan hebben we het niet over de kleur...
Let op! Vanaf 1 juli 2023 gaan fiscale wijzigingen voor het rijden met een bedrijfswagen. Lees er alles over.
Zou jij blij zijn met een bedrijfswagen in plaats van een loonsverhoging bij je welverdiende promotie?