Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 748

Volgende
Volgend artikel:

Deeltijdse collega's nog te vaak als minderwaardig gezien

Belg vindt goed evenwicht tussen werk en privé

De zomervakantie loopt op haar einde. Binnenkort kunnen de Belgische bedrijven weer tot het einde van het jaar over het voltallige personeel beschikken. Het belang van een goed evenwicht tussen werk en privé mag hierbij echter niet uit het oog verloren worden.
#

Gelukkig komt de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling waarvan de meeste ontwikkelde landen ter wereld lid zijn) met goed nieuws op dat vlak: volgens de laatste Better Life Index slagen Belgische werknemers er vrij goed in om een evenwicht te vinden tussen werk en privé.

Het gespecialiseerde rekruteringsbedrijf Robert Half licht toe …

Goed evenwicht

Iets minder dan 5% (4,73%) van de werknemers werken zeer veel uren (50 uur of meer per week). Onze 14e plaats op de Better Life Index bewijst dus dat we een goed evenwicht vinden tussen werk en privé. België haalt hier een veel lager cijfer dan de gemiddelde 13% van de OESO.

Bij onze buurlanden werken vooral de Fransen veel uren (8% van de werknemers), terwijl de scores van Luxemburg (3,27%) en Duitsland (4,96%) nauw aansluiten bij die van ons. Nederland is vicekampioen van de OESO in de categorie evenwicht tussen werk en privé (achter Rusland) met slechts 0,44% van de werknemers die 50 uur of meer per week werken.

Land Percentage van de werknemers die veel uren werken (50 uur of meer per week)
Frankrijk 8,00%
Duitsland 4,96%
België 4,73%
Luxemburg 3,27%
Nederland 0,44%
Rusland 0,18%

‘New age’-voordelen

Uit een vorige enquête van Robert Half blijkt dat 42% van de Belgische werknemers dit evenwicht tussen werk en privé een zeer belangrijk criteria vindt bij de zoektocht naar een nieuwe job.

"De werknemers staan vandaag veel meer open voor nieuwe uitdagingen en veranderen vlugger van werkgever om van interessante(re) arbeidsvoorwaarden te genieten”, aldus Frédérique Bruggeman, Managing Director van Robert Half Belux. “De beste kandidaten en werknemers – die goed weten wat hun marktwaarde is – kunnen het zich permitteren om een job te zoeken die aan al hun vereisten voldoet. Vandaar dat het zo belangrijk is dat organisaties een retentiestrategie hebben die gericht is op het behoud van mensen met de vereiste competenties. Op de arbeidsmarkt is er veel concurrentie en de vraag is vaak groter dan het aanbod. Bedrijven kunnen hun vacatures echter aantrekkelijker maken met 'new age'-voordelen (kinderopvang, was- en strijkdiensten, fitnesscentrum enzovoort) om de beste talenten aan te trekken en te behouden.”

(wvdl) 

Bekijk alle resultaten van de Better Life Index online. 

29 augustus 2016
Anderen bekeken ook