Minder woon-werkverkeer: wat doet de Belg met die extra vrije tijd?
Lockdown = thuiswerken. Weg woon-werkverkeer dus. Maar wat deed de Belg met die plotse extra vrije tijd?
Duurde het op kantoor wel eens een tiental minuutjes vooraleer iedereen present was, dan beginnen die virtuele meetings doorgaans op tijd. Ook bij thuiswerk is stiptheid van tel, misschien zelfs nog meer, oppert Suzanne Lucas, columniste bij het zakenblad Inc. “Dat je letterlijk zittend in bed kunt werken, betekent niet dat je de klok kunt negeren”, stelt ze.
Lees ook: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
Veel jobs vereisen stiptheid. Zoals we van een leraar verwachten dat die bij het belsignaal op school is, omdat de leerlingen wachten. Of dat een advocaat op tijd in de rechtbank verschijnt, ongeacht de ochtendfile. Thuis heb je geen file, en soms gerichte afspraken. “En dat betekent dat je virtueel opdaagt wanneer mensen je verwachten.”
Je anders gedragen is, volgens Lucas, niet alleen onbeleefd en egoïstisch, het kan je ook je werk kosten. “Het maakt niet uit of je de beste advocaat van de hele wereld bent. Als je regelmatig te laat komt voor de rechtbank - ook virtueel - dan zullen je cliënt en je kantoor je laten vallen.”
Extra: 5 grote misvattingen over 'altijd te laat zijn'
(William Visterin)
10 september 2021Lockdown = thuiswerken. Weg woon-werkverkeer dus. Maar wat deed de Belg met die plotse extra vrije tijd?
Vroege vogels zijn slimmer, succesvol en heel ambitieus, wordt weleens gezegd. Maar is dat ook echt zo? Deze ceo’s bewijzen het tegendeel.
‘Het enige waar je spijt van mag hebben, is wat je nooit gedaan hebt’. We zetten 25 opvallende ongeschreven management- en kantoorregels op een rijtje.
Het laatste wat je wilt is ’s avonds laat of in het weekend opgebeld worden door je baas, je collega of een klant. Maar niet iedereen is het daarmee eens.
De pandemie heeft onze manier van werken grondig veranderd. Maar wat houden we daar van over? En hoe ziet onze werkplek er uit als we terug naar kantoor gaan?
Twee West-Vlamingen werken voor een grootbank in Brussel en Antwerpen en getuigen over hun pendelervaringen.
Hoe zit het met overuren als telewerker? Kun je betaald worden voor overwerk als je van thuis uit werkt?
Greep je net naast die felbegeerde promotie, of heb je het gevoel dat je carrière in het slop zit? Misschien heb jij jezelf wel gedwarsboomd?
Vindt een notoire laatkomer zijn tijd belangrijker dan de jouwe? Of is het gewoon nonchalance? Vijf misverstanden op een rij.