“Iedereen moet zich goed kunnen voelen”
Bij de federale overheid zijn diversiteit en inclusie geen holle woorden. Het thema leeft op de werkvloer! Twee medewerkers geven hun kijk...
Nee, geen geforceerde etiquette en je hoeft ook niet over je heen te laten lopen. Hoe kan je je dan wel positief laten opvallen? Enkele tips om je beleefde zelf wat meer in de verf te zetten.
Sommige mensen houden van fysiek contact: een knuffel, een kus, een klap op de rug of een hand op de schouders… Goedbedoeld, maar het is beter om te wachten tot de andere persoon dit initieert. Het zou kunnen dat je iemand oncomfortabel maakt met ongewenste aanrakingen.
Het is soms verleidelijk om je mening te geven over bepaalde persoonlijke situaties, hoewel het je misschien niet rechtstreeks aanbelangt. Wacht tot je gesprekspartner er zelf over begint. Als jij er als eerste over begint, terwijl de andere persoon er liever niet op in zou willen gaan, kan dat leiden tot gênante situaties. Geef daarom pas je mening als daar om gevraagd wordt.
Heuglijk nieuws - zoals een trouw, verjaardag of geboorte - of belangrijk en levensveranderend nieuws - zoals een sterfgeval - kunnen wél op een gepaste manier geadresseerd worden. Gelukwensen mogen uiteraard altijd en je medeleven betuigen is zeker niet onbeleefd, maar begripvol. Sommige dingen kunnen dus, mits het gebruik van tact en oprechte interesse, wél besproken worden zonder opdringerig over te komen.
Wat doe je als je plots in een roddelgesprek terechtkomt? Deelnemen doe je beter niet, want met achterklap wil je niet geassocieerd worden. Beleefde mensen beseffen dat ze zelf ook niet perfect zijn en zijn dus voorzichtig met oordelen over een ander. Het beste is om je te excuseren door te zeggen dat je nog werk hebt of dat je ergens moet zijn, of om gewoon toe te geven dat je je niet comfortabel voelt bij een dergelijk persoonlijk onderwerp. Heb je je geëxcuseerd, dan kan je gerust het gesprek verlaten.
Lees ook: Tips om contraproductief werkgedrag om te buigen tot gezond samenwerken
Een eerste ontmoeting? Stap zelf op de persoon in kwestie af en stel jezelf voor. Tijdens het eerste contact kantel je best je hoofd een beetje schuin, want dat is een internationaal teken van respect, en glimlach je. Dat geeft een warmere en uitnodigende indruk.
Empathie op de werkvloer: de voor- en nadelen
Wacht tot je gesprekspartner je zelf een bijnaam voorstelt of een meer familiaire aanspreektitel geeft voor je er zelf met eentje op de proppen komt.
Het is belangrijk om je gesprekspartner steeds in je gesprek te betrekken. Als je alleen maar praat over jouw hobby’s, jouw interesses en dus eigenlijk gewoon over jezelf, loop je het risico om de andere persoon uit te sluiten. Niet erg sympathiek. Wil je toch een aspect van jezelf benadrukken, doe dat dan door de andere persoon naar zijn/haar mening te vragen of advies in te winnen. Zo laat je merken dat je de mening van de ander waardeert.
Je weet hoe je door de juiste vragen en opmerkingen een conversatie gaande kunt houden. Je laat ook genoeg mogelijkheden in het gesprek om je gesprekspartner over zichzelf te laten vertellen. Zo blijft het gesprek uit twee richtingen komen.
Extra: 6 tips om beter te luisteren
Misschien wel de belangrijkste regel. Je doet niet alsof je beleefd bent. Je bént het, je blijft het, en je doet niet alleen gemanierd tijdens je eerste ontmoeting. Het is een manier van leven.
Word jij afgeblaft op je werk? 1 op de 5 wél
(sjv) - Bron: Express.be
10 februari 2024Bij de federale overheid zijn diversiteit en inclusie geen holle woorden. Het thema leeft op de werkvloer! Twee medewerkers geven hun kijk...
Er is werk en er is privé. Maar wat als die ‘alleen maar goede collega’s’ uiteindelijk verliefd(en) worden? Wat zegt het arbeidsrecht? En het gezond verstand?
Soms zegt één blik meer dan duizend woorden. Toch ben je maar beter genuanceerd wanneer je de lichaamstaal van je gesprekspartner probeert te lezen.
Je kantoor verdient een glimlach. Diverse studies wijzen op de positieve invloed van humor op de werkplek. Van minder stress tot meer productiviteit.
Ken jij jezelf door en door? Het is belangrijk om een goed inzicht te krijgen in je persoonlijkheid om een gepast carrièrepad uit te stippelen.
Netwerken, het is steeds vaker dé uitgelezen manier om een job te vinden of opportuniteiten te creëren. Toch zijn er een hoop zaken die kunnen mislopen.
Belgen zijn anders dan Nederlanders en Duitsers, ook op de werkvloer. Zo zijn we meer gehecht aan hiërarchie. Maar tegelijk doen we graag ons ding.
Vertoont jouw collega irritant belgedrag? Waar loopt het mis en bezondig je je er zelf ook aan? Overloop de checklist!
In een werkomgeving krijg je vaak te maken met heel wat diverse persoonlijkheden waar je soms even moet aan wennen. Hoe ga je bv. om met een té directe collega?