Werk vs. privé: 3 bedrijfsculturen
Mag jij van je werkgever van thuis werken? Word je stipt op kantoor verwacht tijdens de kantooruren? Ontdek de 3 bedrijfsculturen van vandaag.
Het gezamenlijke onderzoek van AMS en Hay, waaraan ook Jobat en communicatiebureau De Facto Image Building participeren, kadert in een engagementstudie opgestart in 2007. De studie baseert zich op het door Hay ontwikkelde en internationaal erkende Engaged Performance model. Dat model duidt zes hefbomen aan die ervoor zorgen dat werknemers zich engageren. "En dat is niet hetzelfde als je werk goed doen", zegt Sonja Brouwers van Hay Group. "Wie geëngageerd is, doet zijn job niet alleen graag, hij zij zal ook meer doen dan van hem verwacht wordt."
De zes hefbomen zijn: de kwaliteit van het werk (jobinhoud), de inspiratie en waarden van de werkgever, de beloning, de ontwikkelingsperspectieven, de balans werk-privé en, tot slot, de werkomgeving. Vooral de eerste twee hefbomen - jobinhoud en waarden - zorgen ervoor dat een werknemer zich zal engageren. Het loon, de ontwikkelingskansen en het evenwicht werk-privé binden een werknemer aan een werkgever. Zij zijn een belangrijk onderdeel van het retentiebeleid dat een werkgever moet behoeden voor een te groot personeelsverloop. "De zesde hefboom, de werkomgeving, is ook belangrijk," zegt Brouwers, "maar is in onze Westerse samenleving veeleer een hygienic. We vinden het maar normaal dat de omgeving waarin we werken alle voorzieningen heeft die we nodig hebben om onze taak uit te oefenen."
De voorbij jaren onderzocht de Engagement Study reeds de eerste vier hefbomen. Dit jaar is het de beurt aan de balans werk-privé. De kern van het onderzoek wordt de vraag: zorgt een goede balans werk-privé ook voor meer geëngageerde werknemers? In de marge daarvan zullen de onderzoekers nagaan wat de impact is van de toenemende grensvervaging tussen werk en privé, zowel voor de werknemer als voor de werkgever. Flexibiliteit heeft immers ook zijn negatieve kanten, zeker als het allemaal wat ‘te’ flexibel wordt.
"Dat de grens tussen werk en privé vervaagt, is duidelijk’, stelt professor Peggy De Prins van AMS. "Waar het nu op aankomt, is het vinden van een positieve benadering om daar zo constructief mogelijk mee aan de slag te gaan."
Hoe duidelijk de trend naar meer flexibiliteit ook is, er is nog geen sprake van een veralgemening. Uit Randstad-onderzoek in 2009 bleek zelfs dat 40 procent van de kaderleden werk en privé nog altijd strikt scheidt. Dat heeft zijn voordelen. Wie duidelijk de grens trekt ‘en hier stopt mijn job’, weet dat hij de rest van de dag kan spenderen aan huishoudelijke of andere bezigheden. Wie daarentegen werk mee naar huis neemt, omdat de mogelijkheid wordt aangeboden of omdat het huishouden niet anders geregeld kan worden, weet eigenlijk nooit wanneer hij gedaan heeft met werken.
VUB-sociologe Jessie Vanderweyer kwam vorig jaar nog tot de conclusie dat ook mensen met tijdskrediet of loopbaanonderbreking er toch nog een heel drukke agenda op nahouden. Vrije tijd nam daarin amper meer plaats in dan bij voltijds werkenden.
(wv) - Illustratie: (jvc)
9 maart 2011Mag jij van je werkgever van thuis werken? Word je stipt op kantoor verwacht tijdens de kantooruren? Ontdek de 3 bedrijfsculturen van vandaag.
Zeven op tien Belgische werknemers checkt zijn privémails tijdens de werkuren. 37 procent schrijft op het werk ook zelf mails voor privédoeleinden. En jij?
Het nieuwe schooljaar is begonnen en voor heel wat werkende ouders betekent dat weer alle hens aan dek om de kinderen op tijd aan de schoolpoort te krijgen. Uit een onderzoek van Securex blijkt dat meer dan een op drie werknemers de combinatie werk-privé nauwelijks gebolwerkt krijgt.
Soms lukt het je niet om je werk te vergeten eens je thuis bent. Op zich getuigt dit natuurlijk van je betrokkenheid. Hoe kan je je toch ontspannen op je vrije dagen?
6 op de 10 werknemers weten van elkaar wat ze verdienen. En 6 op de 10 ondernemingen geven hun werknemers duidelijk mee hoeveel ze zullen verdienen.
Diversiteit kan niet zonder inclusie, daar zijn ze bij VDAB van overtuigd. In haar beleid legt VDAB daarom de nadruk op gelijke kansen én gelijkwaardigheid.
Naar het einde van het jaar toe duiken er soms praktische problemen op rond de opname of het overdragen van resterende vakantiedagen. Hoe zit het nu juist?
20 dagen: dat is het aantal wettelijke verlofdagen waar je als voltijds werknemer recht op hebt. Deze tips helpen je aan méér en langer verlof.
Of je als werknemer maaltijdcheques krijgt, hangt af van de collectieve arbeidsovereenkomst van je sector of onderneming.