Starters
Vorige

1 van 206

Volgende
Volgend artikel:

Hoe Finn en Tijs een vliegende start maken bij Fluvius

'Bedrijven winnen bij diversiteit'

Talentree
“Taal blijft hét breekpunt.” (Hannelore Waterschoot, Talentree)
Een Syrische collega-dokter, een Salvadoraanse salesmanager? In New York of Londen niks bijzonders, bij ons nog wel. Voor een betere bedrijfscultuur kijken grote bedrijven naar hoe jonge starters hun rekrutering aanpakken. De Gentse startersfabriek gaf er deze maand onder impuls van start-upcoach Eric Kenis (Hoek af) een aantal workshops over. Jobat vroeg start-up Talentree waarom ‘multiculti’ écht rendeert.

Talentree is een jong jobplatform voor hoogopgeleide, multiculturele professionals. “Er is een tekort aan hooggekwalificeerde talenten in bedrijven”, zegt oprichtster Hannelore Waterschoot. “Die vind je bij migranten, vluchtelingen, internationale studenten en multiculturele Belgen. We werken vooral voor Gent, Antwerpen en Brussel. We werken vanuit Gent, de KBC Start-up incubator. Etnische achtergrond is maar één aspect van diversiteit, maar wel de focus van Talentree.”

“Over de man-vrouwdiversiteit en over generaties wordt al veel gezegd (net als over de integratie van laaggeschoolde nieuwkomers), maar niet over hooggeschoolde anderstaligen. Er is een groot verschil tussen hoe de buitenwereld en de bedrijfswereld eruitzien. Dan kan je niet anders dan van het multiculturele het nieuwe normaal maken.”

Taaldrempel

Wat hebben startende bedrijfjes te maken met een superdiverse werkvloer? “Ze rekruteren veel diverser omdat ze de wereld als klant zien. Als grote bedrijven divers aanwerven, doen ze dat omdat ze maatschappelijk verantwoord willen zijn. Spontaan zouden ze het niet doen. Ze zien het als een plicht, niet als een opportuniteit. Jonge bedrijfjes juist wél. Een ondernemende cultuur wordt gevoed door innovatieve teams, de klant van morgen is divers.”

Maar talenkennis dan: mag je de voorwaarde ‘Nederlands beheersen’ zomaar overboord gooien? Niet dus, en dat blijft hét aandachtspunt. “Werkgevers bij wie perfect Nederlands belangrijk is, hebben klassiekere profielen aan boord, maar ook bedrijven die internationaal aanwezig zijn, rekruteren sterk lokaal samengestelde teams. Taal blijft voor hoogopgeleiden hét breekpunt tijdens een sollicitatie, omdat ze rechtstreeks in contact komen met klanten, intern of extern.”

Op niveau

Wat zijn typische functies en hoogopgeleide niet-Belgen die elkaar proberen te vinden? “Vlerick Business School is verder aan het internationaliseren. Ze willen diversere profielen voor functies als programmacoördinator, digital marketeer of career advisor. Voor een ander bedrijf zoeken we product of field managers. Accenture heeft dan weer een waaier vacatures waarop ze een zo breed mogelijke instroom willen. Ook daar liepen we al een paar keer vast op taal, hoewel die werkgever daar juist heel veel inspanningen voor levert.”

“We hebben net een Syrische arts die startte bij Janssen Pharmaceutica via een traject met Vlerick. Hij wordt extra opgevolgd op zijn meerwaarde voor het bedrijf. Hoogopgeleide vluchtelingen op hun niveau aan het werk krijgen, blijft een uitdaging. Dat weten we ook uit het programma atlevel2work.be van VDAB, dat ons kandidaten doorstuurt. Een vluchtelinge uit El Salvador met uitgebreide marketingervaring is nu in sales development aan de slag bij Hello Customer, een jong Gents bedrijf. Zij is een mooi voorbeeld van het juiste niveau op de juiste plek. Stad Gent wil tegen 2020 één derde van de personeelsinstroom met een migratieachtergrond, om zo de Gentse bevolking te representeren.”

Meer klanten

En de toekomst? “Werkgevers overtuigen!”, benadrukt Hannelore. “20,5% van de Vlaamse bevolking is van allochtone origine, en bij kinderen tussen 0 en 6 jaar is dat al 37%. Brussel is 62% allochtoon. Omgekeerd heeft 1 op 3 Vlamingen geen connectie met iemand uit een andere cultuur. Wij willen die twee stromen met elkaar in contact brengen en diversiteit in het DNA krijgen van werkgevers.”

“Volgens de HR Barometer van Hudson en Vlerick staat diversiteit laag op hun prioriteitenlijst, terwijl ze er net baat bij kunnen hebben. Zo hebben divers samengestelde bedrijven tot 35% meer lokaal concurrentievoordeel (McKinsey studie 2016). Hun talent pool is breder, ze staan dichter bij hun klanten, hun medewerkers zijn meer betrokken en hun beslissingskracht is groter. Die omslag maken, is in de praktijk een lastige klus, maar starten is het belangrijkste. Want de toekomst is divers en voorbij de uitdagingen liggen tal van opportuniteiten.”

(wh) - Meer info: www.talentree.be 

3 september 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook