Bedrijven steeds vaker gechanteerd door hackers

‘Cybercriminaliteit, waarbij hackers bedrijven chanteren met gevoelige info die zij via slinkse weg verkregen hebben, zal de komende jaren een steeds grotere vlucht nemen’, aldus trendwatcher Adjiedj Bakas, auteur van het boek ‘Het Einde van de Privacy’.
#

Hoe cybercriminelen tegenwoordig te werk gaan? Eerst wordt het netwerk van een groot bedrijf platgelegd. Vervolgens trachten ze zoveel mogelijk kostbare informatie te stelen, waarna alles netjes opnieuw operationeel wordt gezet. Ten slotte volgt de chantage: als het bedrijf niet betaalt, volgt er een tweede – nog grotere – hack, waarbij herstellen niet meer mogelijk is. Bovendien wil men geld – véél geld – om de gestolen informatie niet openbaar te maken.

En ja, dat werkt. Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst FBI werden zo al meer dan 100.000 bedrijven gechanteerd.

Iedereen loopt gevaar!

Maar ook individuen zijn steeds vaker het slachtoffer, van phishing bijvoorbeeld, waarbij men tracht de inloggegevens van iemand te achterhalen om diens bankrekeningen leeg te plunderen. Om van individuele chantage – met informatie verkregen via hacks van dating- en pornosites – nog maar te zwijgen.

Is het achterhalen van persoonlijke en gevoelige informatie via het internet dan werkelijk zo gemakkelijk? Ja, zo blijkt. ‘Hacken is zo simpel omdat het huidige internet nooit berekend is op gebruik door miljarden mensen’, verduidelijkt Bakas. ‘Het internet hangt met plakband aan elkaar. Stokoude computers uit de jaren '80 van de vorige eeuw zijn provisorisch gekoppeld aan computers van latere generaties, IT'ers van generatie X weten niet hoe collega's van generatie Y werken en denken. En van al die miscommunicatie, gekoppeld aan de technische mankementen, maken hackers slim gebruik.’

Verschillende soorten hackers

Er zijn anno 2013 verschillende soorten hackers actief. ‘Je hebt nerdy jongens van 16 jaar met een paardenstaart die uit balorigheid, of om hun kennis en vaardigheden te testen dit soort hacks uitvoeren’, aldus Bakas. ‘Daarnaast heb je hackerscollectieven zoals Anonymous, bijna militair geleide organisaties, waar veel geld achter zit. Maar ook grote criminele bendes, vaak voormalige drugsbendes, zijn steeds vaker actief in de cybercriminaliteit.’

Naar verluidt haalt de maffia al meer dan 50 procent van zijn omzet uit internetcriminaliteit, ondanks nog heel vaak ‘slechts’ als rookgordijn bedoeld, om politie en justitie van het ‘grote werk’ af te leiden.

Staatshackers ten slotte werken in opdracht van staten om specifieke (inter)nationale bedrijfsgeheimen te hacken, of soms hele regio’s en landen plat te leggen. De Zuid-Koreaanse banken die onlangs aangevallen werden, waren bijvoorbeeld het slachtoffer van hackers uit Noord-Korea en China. Het land met de meest actieve staatshackers op dit moment, trouwens? Die islamitische republiek Iran die het op Westen gemunt heeft.

Hacker inhuren

Vanuit Wit-Rusland kan je voor 300 dollar trouwens vrij makkelijk een 16-jarige hacker inhuren om de reputatie van je concurrent, buurman of wie je maar wil kapot te maken door middel van internetsmaad, gefingeerde foto's enzovoort. Met die job verdient zo’n jonge hacker al gauw 6.000 dollar per maand.

(kv) – Bron: Express.be 

7 mei 2013
Anderen bekeken ook