8x het gat in de markt: succes verzekerd!
Goed doordacht een eigen zaak opstarten, loont. Bijna 70% van de starters in ons land overleeft de eerste 5 jaar, zelfs zonder gat in de markt!
“We zijn een bedrijf met 19 medewerkers dat sinds 2010 actief is in de led-technologie. Wij leveren energiezuinige verlichting aan distributeurs en installateurs. De jongste jaren groeiden we telkens met 50%, in 2015 bereikten we een totale omzet van 4,8 miljoen euro”, vertelt Celle van Genechten, zaakvoerder van Integratech uit Scherpenheuvel. “Ons belangrijkste probleem is: hoe financieren we deze sterke groei? Klassieke banken als KBC en Belfius financierden ons al voor 2 miljoen euro, onder meer voor ons gebouw. Om snel te kunnen inspelen op vragen van klanten hadden wij ook behoefte aan grote voorraden. Hiervoor gingen we op zoek naar alternatieve financieringen.”
Via een eerste financieringsronde bij relaties en familie genereerde Integratech een lening van 200.000 euro. “Daarnaast vonden wij een financiering via crowdlending door het fundingplatform Look&Fin. In een eerste ronde in 2015 haalden wij 186.000 euro op. Wellicht doen wij nog een tweede financieringsaanvraag via crowdlending.”
“Banken volgen gewoonlijk alleen voor aankopen, maar zeer zelden voor een behoefte aan werkkapitaal. Er bestaat helaas geen ‘krediet voor de groei van een bedrijf’”, vertelt Fréderic Levy Morelle, ceo van Look&Fin. “Ons platform telt 15.000 leden die online kunnen reageren op aanvragen van bedrijven. Leden kunnen binnen de tien dagen beslissen om deel te nemen. Wij hanteren drie selectiecriteria voor kandidaat-aanvragers. Het moet gaan om Belgische of Franse ondernemingen, met drie neergelegde jaarrekeningen en een omzet van minimum 300.000 euro.”
Look&Fin maakt een financiële analyse over onder meer de terugbetalingscapaciteit en beoordelen bedrijven volgens een ratingsysteem met vijf klassen. “Een kandidaat-lener uit klasse A beschikt over een sterke capaciteit om zijn financiële verplichtingen na te komen. Kandidaat-leners uit klasse E hebben uiterst speculatieve kenmerken”, vertelt Fréderic Levy Morelle.
“De financieringen die wij verstrekken hebben een looptijd van één tot vijf jaar en betreffen achtergestelde leningen zonder waarborgen. Het rendement voor de leden bedraagt tussen de 6 à 12%. Tot hiertoe hebben wij een zestigtal bedrijven gefinancierd via crowdlending voor in totaal 7,5 miljoen euro. We proberen altijd zo snel mogelijk in te spelen op de financieringsvraag van kmo’s. Omdat één op de drie bedrijven op korte of middellange termijn een financiering nodig heeft, is er dus nog een enorm potentieel voor deze alternatieve financieringsmethode.”
Vorig jaar verstrekte Look&Fin 100.000 euro aan EasyDay uit Anderlecht, actief op de markt van de bedrijfsconciërgerie. “Onze missie is bedrijven middelen te bieden om hun loonmassa beter te valoriseren. Dat doen ze door de medewerkers diensten te schenken die hun werkomgeving verbeteren, hun dagelijks werk vereenvoudigen of hun koopkracht verhogen. Tot ons aanbod behoren onder meer laundrydiensten, carwash, welness op locatie enzovoort”, vertelt Benjamin Bertho, zaakvoerder van EasyDay. “Wij haalden geld op via crowdlending om marketingactiviteiten te financieren. Banken verstrekken geen krediet meer voor marketingactiviteiten. De looptijd van de achtergestelde lening, met maandelijkse aflossingen, bedraagt zestig maanden. Met het geld werden onder meer twee freelance vertegenwoordigers aangetrokken op projectbasis.”
Er is een reële nood aan financiering bij bedrijven. “Ondernemingen hebben financiering nodig om mensen aan te werven”, klinkt het bij de Brusselse Kamer van Koophandel.
Een bevraging bij een 200-tal kmo’s door Look&Fin en BECI (de Brusselse Kamer van Koophandel) bevestigt wat bedrijven vaak opperen: 59% van de bevraagde kmo’s stelt dat het vandaag moeilijker is om een financiering te krijgen van de bank dan voor de financiële crisis van 2008. Van alle bedrijven die ooit (sinds hun lancering) een financiering geweigerd werd door de bank, dateert deze weigering bij 86% van de bevraagden van de laatste vijf jaar. De belangrijkste reden die de bank opgaf voor deze weigering, was het gebrek aan waarborgen die het bedrijf kon geven. Dit was zo in 35% van de gevallen.
“Onze bedrijven hebben financiering nodig om te groeien en werkgelegenheid te verschaffen”, benadrukt Erick Thiry, Coördinator HUB Transmissie bij BECI. “Kleinere en jongere bedrijven krijgen niet de zuurstof die ze nodig hebben om zich te ontwikkelen. Wij roepen de overheden op om oplossingen te zoeken om onze economie ademruimte te geven en toe te laten werk te creëren.”
(bv)
12 mei 2016Goed doordacht een eigen zaak opstarten, loont. Bijna 70% van de starters in ons land overleeft de eerste 5 jaar, zelfs zonder gat in de markt!
Zin om je eigen zaak op te starten, maar niet genoeg geld opzij staan om te stoppen met werken? Dat hoeft ook niet.
Groeiatelier inspireert en begeleidt ondernemers, helpt hen in contact te komen met de juiste mensen en voorziet hen van de nodige expertise.
We zoomen in op drie karaktereigenschappen die op het eerste gezicht vrij positief lijken, maar in een leidersrol toch enkele alarmbellen doen afgaan...
6 op de 10 werknemers weten van elkaar wat ze verdienen. En 6 op de 10 ondernemingen geven hun werknemers duidelijk mee hoeveel ze zullen verdienen.
In de meeste kmo’s is het ziektebriefje nog steeds van belang bij afwezigheid door ziekte, zo blijkt.
De coronacrisis heeft het thuiswerken een stevige boost gegeven. Ruim één op drie van de werknemers werkte in 2022 regelmatig of soms thuis.
Heb jij al aan een carrièrebuffer gedacht? Een plan dat je achter de hand kan houden als je het niet meer ziet zitten op je huidige job? Lees er alles over.
Voor jongeren is het aanbieden van maaltijdcheques van doorslaggevend belang bij het wel of niet aannemen van een job… en daar hebben ze een goede reden voor.