6 bureaus per 10 werknemers in 2020
Uit onderzoek blijkt dat het aantal werkplekken op kantoren fors zal dalen. In 2020 zouden maar iets meer dan 6 bureaus per 10 werknemers beschikbaar zijn.
In computertermen is een ‘cloud’ een soort van netwerk of ‘wolk’ waarop verschillende computers aangesloten zijn, van waaruit diverse bestanden kunnen geraadpleegd worden en die diverse software met elkaar delen. Google Drive en Microsoft SkyDrive zijn zulke applicaties. Heel handig is dat je op deze manier van eender waar aan bepaalde programma’s of je eigen bestanden kan, mits een internetverbinding voorhanden.
Wel, datzelfde principe wordt in de bedrijfswereld steeds vaker ook gehanteerd voor werknemers. Bedrijven maken meer en meer gebruik van virtueel, op afstand beschikbaar personeel. Denk maar aan het uitbesteden van specifieke taken (meestal IT, nvdr.) aan lageloonlanden als India, bijvoorbeeld. ‘Outsourcing’ zoals dat heet.
De ‘human cloud’ gaat daarin nog enigzins verder, daar op termijn geen (of amper nog) vast personeel nodig zal blijken om afdelingen als redactie, sales & marketing of design en optimalisatie te bemannen. Cloudwerkers zijn immers continu bereikbaar en haast meteen inzetbaar op het moment dat je hen nodig hebt, en ook uitsluitend wanneer je hen nodig hebt. Geen werk voor hen? Dan moet je hen niet betalen. Simpel.
Ook vandaag wordt natuurlijk al regelmatig beroep gedaan op freelancers voor specifieke (tijdelijke) taken. En ook ‘outsourcing’ is intussen een dagelijkse realiteit. Het verschil met ‘human cloud’-werken zit ‘m echter in de totale omvang van het aantal mensen dat op deze manier worden ingeschakeld, zijnde de overgrote meerderheid.
Volgens analysten zal deze nieuwe manier van werken een erg grote impact hebben op bestaande organisatiestructuren en bedrijfsprocessen. In principe volstaan immers een management en een coördinerende functie om een volledig bedrijf te runnen, zonder dat er nog bijkomend (vast) personeel nodig is.
Of het achter allemaal zo’n rotvaart zal nemen, blijft natuurlijk af te wachten.
(kv) – Bron: Profnews.nl
12 juni 2013Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Uit onderzoek blijkt dat het aantal werkplekken op kantoren fors zal dalen. In 2020 zouden maar iets meer dan 6 bureaus per 10 werknemers beschikbaar zijn.
Ingenieurs en technici zijn gegeerd goed op de arbeidsmarkt, maar sommige niches doen het nog beter dan andere. Dit zijn de technologiejobs van de toekomst!
Er bestaan twee soorten arbeidscontracten: het contract van onbepaalde duur (‘vast’ contract) en het tijdelijk contract. Maar is dat nog van deze tijd?
Een studie van de psycholoog Philip Tetlock wijst uit dat experts in een bepaald domein niet noodzakelijk betere voorspellingen doen dan niet-experts.
De grote meerderheid van de werkzoekenden kan te maken krijgen met vooroordelen vanuit de werkgever. En die gaan alle kanten uit.
Er rust nog steeds een taboe op het bespreken en onderhandelen van het loon, zo blijkt. Gelukkig is de jongere generatie goed op weg om dit taboe te doorbreken!
Vind je die middagpauze tijdverspilling? Vind je je collega’s te saai om mee te lunchen? Opgelet!
Vergeet je diploma, je vaardigheden of je ervaring. Een job vind je tegenwoordig vooral om wie je bent: je persoonlijkheid dus. Of toch niet?
De belangrijkste vaardigheid voor kantoorwerkers in de huidige tijd is time management. Want iedereen heeft dagelijks exact 24 uur te besteden...