Het ABC van uw pensioenplan
Wie tijdens zijn loopbaan geen extra potje aanlegt, riskeert een sombere oude dag tegemoet te gaan. Gelukkig kunnen heel wat werknemers op een pensioenplan van het werk rekenen.
Het pensioensparen via de onderneming is erg populair. 100 procent van de kaderleden en 99 procent van de bedienden bouwen al een aanvullend pensioen op. Ook het aantal arbeiders dat een aanvullend pensioen opbouwt, stijgt: 10 jaar geleden bedroeg het nog 51 procent, nu al 79 procent.
Dat het de goede kant opgaat, bewijzen ook deze cijfers: 88 procent van de werkgevers voorziet nu in een aanvullend pensioen voor al zijn werknemers, terwijl dat in 2004 nog maar 83 procent was.
Daartegenover staat, volgens Colette de Dessus les Moustier, senior consulting actuary bij Aon Consulting, wel dat het gespaarde geld in de pensioenplannen aan de lage kant blijft.
Eén op de drie plannen behandelen de medewerkers met een contract voor bepaalde duur niet op dezelfde voet als die met een contract voor onbepaalde duur, terwijl de antidiscriminatiewet dat nochtans vereist.
Verder blijkt dat de verzekeringssector de meest genereuze pensioenplannen heeft, gevolgd door de banken en de sectoren chemie, energie en farmacie. Aan de andere kant van het spectrum vinden we dan de bouw- en de papier- en kartonindustrie. Voorts zijn grote en middelgrote ondernemingen over het algemeen genereuzer dan kleine.
Opvallend is voorts dat heel wat werkgevers niet langer kiezen voor een pensioenplan 'met een te bereiken doel', waarbij ze zich engageren om een bepaald pensioen te kunnen uitbetalen en dat dan zelf financieren. Werkgevers opteren daarentegen steeds meer voor een formule 'met vaste bijdragen' waarbij ze vaste premies afdragen, zodat - als gevolg van de schommelingen op de rente- en kapitaalmarkten - niet duidelijk is welk pensioenbedrag de werknemer uiteindelijk zal ontvangen.
Dit heeft vooral te maken met de lage rendementen van de jongste jaren, en met het feit dat de werkgevers zo het risico rond het financiële rendement kunnen doorschuiven naar de werknemers.
Uit het onderzoek blijkt dat ondernemingen zo'n 6,3 procent van het loon van hun kaderleden voor het pensioen reserveren. De werknemersbijdrage van die kaderleden ligt gemiddeld rond de 1,3 procent. Voor bedienden liggen die cijfers respectievelijk op 3,4 en 0,85 procent.
Noot: Voor deze zesde editie van de analyse werden in 200 bedrijven, met in totaal 203.000 werknemers en een globale loonmassa van 9 miljard euro, 365 pensioenplannen onder de loep genomen door Aon Consulting.
2 maart 2012Wie tijdens zijn loopbaan geen extra potje aanlegt, riskeert een sombere oude dag tegemoet te gaan. Gelukkig kunnen heel wat werknemers op een pensioenplan van het werk rekenen.
Wanneer je begint te werken, sta je nauwelijks stil bij je pensioen. Nochtans scheelt een aanvullend pensioenplan meer dan een slok op de borrel...
Duizend euro. Meer bedraagt het gemiddelde staatspensioen voor werknemers niet. Gelukkig kunnen heel wat werknemers op een pensioenplan van het werk rekenen. Maar wat is zo’n plan precies waard?
Talent + hard werken = succes. Maar heb je met talent en werklust wel genoeg in huis om echt succesvol te worden?
Er is een stijgende lijn te zien in het aantal Belgen met een tweede job. Maar waarom is dat nu zo populair? We nemen de cijfers onder de loep.
Stress blijft een wederkerend probleem op de werkvloer. Hoe gaat jouw bedrijf om met stress? En staat je baas open voor oplossingen?
Op 1 april gaat het nieuwe pretparkseizoen van Bellewaerde van start. Wil jij graag deel uitmaken van een organisatie waar Fun centraal staat? Dan is dit je kans.
Anno 2023 zijn bij het solliciteren een cv, en eigenlijk ook een motivatiebrief, nog altijd aangewezen. En aan dat cv besteed je best de nodige aandacht.
Financiële werknemersparticipatie kan een interessante verloningsvorm zijn voor de werknemer… of toch niet altijd?