Psychische problemen als kind? Dan verdien je later minder
Mensen die op jonge leeftijd geconfronteerd worden met psychische problemen verdienen later tot 30 procent minder dan andere mensen, zo blijkt.
Frederic Serré (35), ondertussen al vijf jaar in dienst bij CTG, ontdekte Bednet dankzij een link op Facebook. Hij belandde op de website van de organisatie en was onmiddellijk verkocht. ‘Ze zochten vrijwilligers en ik voelde mij aangesproken. Ik ging de computers installeren bij de kinderen thuis en op hun school, zodat ze de kans kregen om van thuis uit de lessen te volgen.’
Jaarlijks kunnen zo’n tweeduizend kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar gedurende een langere periode niet naar school. Door ziekte of ongeval zijn ze van het klasgebeuren afgesloten. Bednet vzw zorgt ervoor dat deze zieke kinderen toch de kans krijgen om hun lessen bij te wonen, zij het dan virtueel. De moderne technologie van Bednet verbindt de computer van de leerling met een computer in de klas. Met behulp van een webcam en microfoon kan de leerling gewoon deelnemen aan de les.
Bednet is gratis voor de kinderen en hun klas. De vzw krijgt subsidies van de Vlaamse overheid en doet daarnaast een beroep op sponsors en giften om haar werking te kunnen garanderen.
Tijdens de zomermaanden breekt er voor Bednet een drukke periode aan. De kinderen hebben vakantie, het materiaal moet klaargezet en schoongemaakt worden en vanaf eind augustus moeten de installateurs weer aan de slag om heel het systeem opnieuw uit te rollen.
Serré was zich bewust van de tijdsdruk rond deze periode en trok daarom zijn werkgever, een IT-bedrijf gevestigd in Diegem, aan de mouw. ‘CTG is een heel open bedrijf en als medewerkers weten we ook dat het management openstaat voor dergelijke initiatieven. Na intern overleg heeft men al snel besloten om het project te steunen.’
Het bedrijf stelde in augustus medewerkers beschikbaar om de nodige computers klaar te maken voor gebruik. Bovendien stuurde CTG een voltijdse medewerker uit om mee de helpdesk te bemannen tijdens de drukste periode.
‘Op die manier zijn we er toch in geslaagd om de druk een beetje van de ketel te halen’, vertelt Serré. Het was de eerste keer dat CTG zijn medewerking verleende aan het project Bednet, maar volgens Serré was het wellicht niet de laatste keer. ‘Iedereen was heel enthousiast over het initiatief. Ik denk dat de wil er zeker is om die inspanningen in de toekomst te herhalen.’
Goedkoop is het natuurlijk niet om medewerkers en materiaal ter beschikking te stellen van een externe organisatie. Maar volgens Serré krijgt zijn bedrijf er ook heel wat voor terug. ‘Ik heb voor verschillende bedrijven gewerkt, dus ik kan heel goed het verschil zien tussen een bedrijf als CTG en andere bedrijven. Een onderneming onderscheidt zich door dit soort initiatieven echt van anderen.’
Het afgelopen jaar werd het it-bedrijf nog verkozen tot achtste beste werkgever in België. ‘CTG is een heel menselijk bedrijf’, vervolgt Serré. ‘Dat ligt vooral aan het management. Zij hechten veel belang aan duurzaam ondernemen.’ CTG ondersteunt ook de internationale organisatie Close the gap, die ijvert voor het dichten van de digitale kloof tussen noord en zuid.
Dat menselijke aspect leeft ook bij het personeel, meent Serré. ‘CTG kiest voor werknemers die gepassioneerd zijn en bij het bedrijf passen. Vaak blijkt dat zij ook openstaan voor sociale en maatschappelijke projecten. Medewerkers steunen graag de initiatieven van hun collega’s, of ze komen zelf met nieuwe ideeën en projecten op de proppen.’
Ook Frederic Serré kreeg veel positieve reacties op zijn oproep om Bednet te ondersteunen. Zo stelde een van zijn collega’s voor om een verkoop te organiseren van oud kantoormeubilair. De integrale opbrengt ging naar Bednet. ‘Dat heeft best een aardige som opgeleverd’, aldus Serré.
(mo) – Meer info: www.bednet.be
7 oktober 2011Mensen die op jonge leeftijd geconfronteerd worden met psychische problemen verdienen later tot 30 procent minder dan andere mensen, zo blijkt.
In België ontvangen ouders maandelijks een bedrag voor de verzorging en opvoeding van hun kind(eren). Op welk bedrag heb jij precies recht?
We vroegen Vicky Bury (29), verpleegkundige op de kinderafdeling van het UZ Gent, uit Lochristi hoeveel zij verdient …
"De school van mijn zoon belt dat hij ziek is. Kan ik zomaar weg van het werk en wat zijn de (financiële) gevolgen?"
Iets meer dan 20 procent van de ondernemers staat toe dat zijn/haar kinderen gebruik maken van de zakelijke computer. En ja, dat loopt vaak fout ...
Kinderen van werkende moeders hebben drie keer meer kans om ziek te worden dan kinderen wiens moeder niet werkt, aldus onderzoek.
Het is een Belgische primeur: de opleiding tot pretparkmedewerker...
Op mijn afdeling is overwerken ingeburgerd. Wat winnen mijn collega's erbij om zo lang mogelijk op kantoor te blijven?
Af en toe van job veranderen kan je leven beter maken. Maar loont het wel de moeite om voortdurend te jobhoppen voor een hoger loon?