Hoe ongezond is jouw werkplek?
Kantooreilanden deugen niet. Ze schaden de gezondheid en de productiviteit van de werknemers. Zou de tv-reeks Het Eiland dan toch realistischer zijn dan gedacht?
Onderzoek door HR-specialist Securex toont aan dat het ziekteverzuimpercentage van Belgische werknemers in 2009 met 5,28 procent gestegen is. Daarmee wordt de continue stijging sinds 2001 voortgezet. De totale kost van het ziekteverzuim steeg lichtjes tot 10,7 miljard euro. In 2008 was dat nog 10,5 miljard euro. Opmerkelijk is wel dat de stijging van de verzuimkost van de bedienden volledig gecompenseerd wordt door de daling bij de arbeiders.
Er is een markant verschil in de evolutie van de verzuimkosten tussen arbeiders en bedienden: de totale kost van het ziekteverzuim voor bedienden steeg nog sterker dan in 2008 (+ 11,53 procent tegenover + 10,24 procent vorig jaar) en deze voor arbeiders daalde voor het eerst en wel met 10,31 procent.
Deze terugval van de kost van het ziekteverzuim bij arbeiders (van 4,58 miljard euro naar 4,10 miljard euro) kan verklaard worden door het gedaalde aantal in België werkzame arbeiders, de daling van hun korte verzuim (- 3,66 procent t.o.v. 2008) en de daling van de frequentie van hun ziekteverzuim (- 2,48 procent t.o.v. 2008) bij stabiel gebleven lonen.
De stijging bij de bedienden van 5,93 miljard euro naar 6,56 miljard kan verklaard worden door de federale crisismaatregelen voor tijdskrediet en deeltijds werk waarbij bedienden hun werkdruk zagen stijgen. In tegenstelling tot arbeiders worden afwezige bedienden meestal niet door extra krachten vervangen.
Door deze werkdrukverhoging gingen bedienden frequenter (+ 10,38 procent t.o.v. 2008) en meer kort verzuimen (+ 11,36 procent t.o.v. 2008). Samen met een stabiel gebleven tewerkstellingsgraad en stabiele lonen, leidde dit tot een gevoelige stijging van de verzuimkost.
(ks)
7 augustus 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Kantooreilanden deugen niet. Ze schaden de gezondheid en de productiviteit van de werknemers. Zou de tv-reeks Het Eiland dan toch realistischer zijn dan gedacht?
Ik ben nu al vier jaar aan het werk bij dezelfde werkgever. Maar nog nooit ben ik bij een bedrijfsarts moeten langsgaan. Kan dat wel?
Met een kortdurend ziekteverzuim van 4,1 procent voor verzorgenden stak Familiehulp vorig jaar ver boven het gemiddelde uit. Te ver, vond de organisatie die prompt enkele experimentele maatregelen in het leven riep. “Wie ziek is, meldt dat nu direct aan de baas.”
We vroegen aan Michael (35) hoeveel hij verdient en wat zijn job precies inhoudt...
Een goed idee hebben is leuk. Maar leuk alleen is niet genoeg. Je moet er ook wat mee doen. Eindig een brainstorm daarom altijd met het uitwerken van je ideeën.
Tot 31 mei geven meer dan 100 jonge medewerkers van chemie- en life sciencesbedrijven gastlessen. Zij doen dat in de eerste graad van het middelbaar onderwijs.
Je loon is onderhandelbaar. Zeker het salaris van een nieuwe job. Dankzij de volgende 8 stappen ga je zo naar een hoger loon...
Rugpijn, hét kwaaltje van de 21ste eeuw. Al komt daar in de toekomst misschien verandering in, want een nieuwe AI-app zal voortaan snel kunnen ingrijpen.
Bright Plus, en diens overkoepelde groep RGF Staffing, heeft als missie om het meest duurzame HR-bedrijf van de wereld te worden tegen 2030.