Loonindexering
Vorige

1 van 21

Volgende
Volgend artikel:

5 vaak gehoorde 'weetjes' over je salaris die je beter niet gelooft

Basisinkomen van 500 euro/maand in Frankrijk

Basisinkomen 500 euro
Meer en meer stemmen roepen op om een gegarandeerd basisinkomen te voorzien. Een utopie volgens velen, een basisrecht volgens anderen. Wat het ook moge zijn, het onderwerp belandt steeds vaker op tafel en enkele landen wagen zich er ook aan. Na Finland en Nederland start nu ook Frankrijk een experiment met het basisinkomen op.

Een basisinkomen, ofwel een gegarandeerd financieel vangnet, klinkt bij veel mensen als muziek in de oren. Een vast maandelijks bedrag dat niet afhangt van de werksituatie of bepaalde sociale voorwaarden. Wie meer wil verdienen dan het basisinkomen kan dat door te gaan werken, dat blijft een evidentie.

Verdien jij genoeg? Bereken het met ons Jobat Salariskompas

Concept

Enno Schmidt, de geestelijke vader van het basisinkomen, pleitte vooral voor het concept om zo minderbedeelden verder te helpen en stabiliteit te geven zonder hen te raken in hun waardigheid. Maar hij bedacht ook dat mensen met creatieve ambities op deze manier hun passies zouden kunnen najagen en dat ondernemers zo meer gestimuleerd zouden kunnen worden en ademruimte zouden krijgen om hun ideeën uit te bouwen. Voor hem was het niet enkel een strijd voor gelijke kansen, maar voor basisrechten. Volgens hem is een basisinkomen een burgerrecht.

Rapport

Frankrijk is het derde Europese land dat zich aan een experiment met het concept waagt. Enkele senatoren lieten een uitgebreid onderzoek voeren naar de haalbaarheid en de voor- en nadelen.

Zo kwamen ze er tijdens het onderzoek achter dat zo’n 7,4 miljoen Franse burgers een uitkering kregen, maar dat nog 8,8 miljoen inwoners in armoede leefden. In hun rapport benadrukken ze dat de solidariteit op nationaal niveau niet beperkt mag worden tot enkel ‘uitkeringen’. Ze noemen het huidige sociaalfiscale systeem dan ook inefficiënt.

In het rapport werd er tevens rekening gehouden met mogelijke toekomstige ontslagen door de opkomende digitalisering. Een verandering die wel eens een instabielere arbeidsmarkt zou kunnen creëren. Zelf schatten ze dat zo’n 9% van de jobs in het beste geval, tot zo’n 42% van de huidige jobs in het slechtste geval, aan de omwenteling ten prooi kunnen vallen.

Extra: Basisinkomen heeft geen effect op werkgelegenheid

Frans experiment

Het Franse experiment zou zich 3 jaar lang concentreren op een 20.000 à 30.000 tal mensen, voornamelijk 18- tot 25-jarigen en 50- tot 65-jarigen. Zij zouden al die tijd zo’n 500 euro per maand ontvangen. In tussentijd zou het project geëvalueerd worden en wordt er gekeken wat de voor- en nadelen blijken te zijn, wat de haalbaarheid is en of het nu werkelijk een verschil maakt.

Andere landen

In Canada wordt er eveneens al geëxperimenteerd met een basisinkomen, of toch in enkele provincies (o.a. Ontario). Ook in Nederland werden er al projecten rond opgestart. In Finland zou het eind 2016/begin 2017 zelfs officieel zover moeten zijn en in Cyprus krijgen inwoners (zij het onder voorwaarden) al een basisinkomen sinds 2014.

Is België de volgende in lijn voor een gewaarborgd en onvoorwaardelijk inkomen? Het concept ligt in ieder geval wel op tafel en mag rekenen op een aantal politieke aanhangers uit Open VLD, sp.a en MR.

Het concept wint dus sterk aanhangers over de hele wereld. Of het er echt doorkomt zal de toekomst moeten uitwijzen, maar het lijkt alvast aan populariteit te winnen, zelfs in politieke kringen.

Een basisinkomen voor iedereen: waarom niet?

(sjv) – Bron: Express Business 

24 oktober 2016
Anderen bekeken ook