Sociale media
Vorige

1 van 180

Volgende
Volgend artikel:

Wat mag je over je werkgever op sociale media zetten?

Bankpersoneel krijgt opleiding cybersecurity

“Zo’n online opleiding beantwoordt meteen aan de behoefte.” (Ann Vanlommel, managing director Febelfin Academy)
Na met diverse campagnes klanten te hebben gewaarschuwd voor gevaren op internet, is het personeel aan de beurt. Febelfin Academy, het opleidingsinstituut van de financiële sector, lanceert namelijk een cursus informatiebeveiliging. Het is tot dusver de breedste opleiding in cybersecurity, die Febelfin Academy aanbiedt.
“Zo’n online opleiding beantwoordt meteen aan de behoefte.” (Ann Vanlommel, managing director Febelfin Academy)

Febelfin is bij het grote publiek misschien minder bekend, maar hun campagnes zijn dat wel. Denk maar aan het filmpje over mindreader Dave, dat op YouTube intussen al 14 miljoen keer is bekeken. Hierbij kan Dave toevallige voorbijgangers foutloos vertellen hoeveel hun huis heeft gekost, hoeveel geld er op hun rekening staat of hoeveel ze vorige maand uitgaven aan kleding. De deelnemers zijn erg onder de indruk, maar Dave gebruikt alleen de informatie die de voorbijgangers zelf op publieke websites hebben achtergelaten.

 

 

Nadien volgde er vanuit Febelfin nog een filmpje over identiteitsdiefstal met als boodschap: geef nooit je bancaire codes door, niet via e-mail, noch via telefoon. “Deze campagnes hebben zeker de ogen doen opengaan”, meent Patrick Wynant, manager banking operations. Al blijft waakzaamheid geboden. Dit jaar rapporteerde Febelfin bijvoorbeeld al meer fraudegevallen dan in 2015. Deze worden steeds meer veroorzaakt via misleidende e-mails, de zogenaamde phishingmails.

Preventie van cybercrime

Naast de bankklanten, zijn er ook de personeelsleden. “Voor hen geldt die bewustwording natuurlijk ook”, stelt Patrick Wynant. “Bedreigingen evolueren. De technieken worden steeds verfijnder, en de phishingmails komen ook steeds professioneler over”, vertelt hij. “Daarnaast is het ook belangrijk dat elke medewerker op de hoogte is. 95 procent van de cybercriminaliteit wordt veroorzaakt door menselijke onachtzaamheid. Een gezonde achterdocht is dus altijd aangewezen.”

IT-beveiliging, en de sensibilisering daarrond, blijft hoog op de agenda staan. Deze maand is het bijvoorbeeld European Cyber Security Month. En Febelfin Academy, het opleidingsinstituut van de financiële sector, ontwikkelde samen met Instruxion, op haar beurt de cursus ‘Informatiebeveiliging’ in het kader van de preventie van cybercrime. Het doel van de cursus is om werknemers bewust te maken van de manier waarop fraudeurs informatie proberen te ontfutselen. Ze leren op een interactieve manier valstrikken te herkennen en krijgen technieken om misbruiken te vermijden. “Op het einde volgt een korte kennistest. Iedereen die deze tot een goed einde brengt, krijgt een certificaat”, vertelt Ann Vanlommel, managing director van Febelfin Academy.

Grootste opleiding

De cursus beoogt een brede doelgroep. “Hij is voor de financiële sector bedoeld, maar geldt ook voor andere sectoren”, stelt Ann Vanlommel. Het is de eerste keer dat Febelfin Academy, dat diverse opleidingen aanbiedt, met een dergelijke grootschalige opleiding cybersecurity voor de dag komt. “Al werd en wordt er bij de individuele banken met en voor het personeel continu aandacht besteed aan dit thema”, benadrukt ze. Zoals steeds vaker, gaat het bij de opleiding ‘Informatiebeveiliging’ om een online cursus, die zowel individueel als in bedrijfscontext kan worden gevolgd. “Zo’n online opleiding is niet plaats- of tijdgebonden. Het beantwoordt meteen aan de behoefte”, weet Vanlommel.

Blended learning

De manier van opleiden is de laatste jaren, ook bij Febelfin Academy, danig veranderd. “Het klassikale aspect blijft belangrijk in onze opleidingen, bijvoorbeeld voor coaching. Maar daar gaat dan bijvoorbeeld een traject aan vooraf, zoals het bekijken van een filmpje of interactieve test”, situeert Vanlommel. “Daarom spreken wij over blended learning als aangewezen aanpak. Dit type van opleidingen is bij ons intussen de norm.”

Levenslang leren

Is in de financiële sector zoveel opleiding wel nodig? Personen, die in de banksector werken, zijn namelijk al vrij hoog opgeleid. “80 procent van het personeel heeft een hogere opleiding als bachelor of master. Bij de aanwervingen is dat zelfs 90 procent”, illustreert Werner Abelshausen, director social affairs & training bij Febelfin. “Maar we zitten in een dynamische omgeving en als sector benadrukken wij het belang van levenslang leren. Dat is ook ingebouwd in onze cao’s en doorgenomen met de sociale partners”, stelt Werner Abelshausen.

Ondanks de turbulentie van de laatste weken en maanden in de financiële sector, met een aantal reorganisaties bij diverse bank- en verzekeringsgroepen, blijft opleiding hoog op de agenda staan. “Wij doen hiervoor als sector meer inspanningen dan gemiddeld. De bedrijven in België streven ernaar om gemiddeld 1,9 procent van de loonmassa te besteden aan opleidingen, wel, in de financiële sector is dat ongeveer 2,7 procent”, haalt Abelshausen aan.

Bankpersoneel alsmaar meer hooggeschoold

In 1990 had twee op de drie personeelsleden geen diploma hoger onderwijs, maar nu ziet de situatie er helemaal anders uit. Bijna 80 procent van het bankpersoneel heeft een diploma hoger onderwijs (universitair/master of hoger niet-universitair/bachelor). Medewerkers met alleen maar een diploma lager middelbaar vormen intussen een kleine minderheid.

Evolutie van het opleidingsniveau van het bankpersoneel 

  1990 2010 2016
Master (universitair) 13% 28% 34%
Bachelor (hoger niet-universitair) 20% 41% 46%
Hoger middelbaar 44% 27% 19%
Lager middelbaar 19% 3% 1%

Bron: Febelfin 

(wv) – Meer info: www.safeinternetbanking.be / www.safeonweb.be 


Dit jaar zal Febelfin Academy zowat 20.000 studenten verwelkomen, vooral voor financieel technische opleidingen maar ook voor andere cursussen, en voor talen of soft skills . Dat aantal cursisten blijft, als we eenmalige opleidingen opgelegd vanuit regelgeving niet meerekenen, in grote lijnen constant. Vermits het personeelsbestand in de banksector jaarlijks ongeveer 2 procent daalt, stijgt dus eigenlijk de opleidingsgraad bij de financiële sector. 26 oktober 2016
Anderen bekeken ook