Bankpersoneel is minst betrokken
Misschien ligt het aan de sfeer na de grote bankencrisis, maar bankpersoneel voelt zich het minst betrokken bij zijn job.
In de Belgische banksector werken ongeveer 56.000 mensen. Dat zijn er minder dan voor de crisis. “Die dalende trend zal zich waarschijnlijk nog enkele jaren aftekenen”, zegt Werner Abelshausen, director social affairs & training bij Febelfin. “Maar daar zullen geen gedwongen ontslagen mee gepaard gaan.”
Die dalende cijfers betekenen niet dat banken niet meer aanwerven. Ze rekruteren wel minder. Voor de financiële crisis nam de sector tot 6.000 nieuwe werknemers per jaar in dienst. Vorig jaar waren dat er 3.000. Dit jaar verwacht Werner Abelshausen nog minder aanwervingen.
Nog een gevolg van de crisis is dat de overheid strenger toeziet op de financiële dienstverlening en de producten van banken. Het gevolg is dat banken meer investeren in opleiding, vooral voor wie in contact komt met klanten en advies verleent.
“Intern is er een mismach ontstaan. Te weinig werknemers hebben voldoende affiniteit met adviesverlenende functies. Heel wat werknemers worden daarom momenteel omgeschoold”, vertelt Werner Abelshausen. Febelfin Academy, het opleidingsinstituut van de financiële sector, leidde vorig jaar meer dan 12.000 cursisten op en nam meer dan 17.000 examens af.
Andere werknemers waar banken druk naar op zoek zijn, zijn ingenieurs, financieel analisten, informatici, juristen en fiscalisten. Werner Abelshausen hoopt dat de crisis en het verminderde vertrouwen in de banksector jongeren er niet van weerhoudt om te solliciteren.
Banken zijn in volle verandering, zowel wat hun structuur als hun personeelsbestand betreft. Dat merkt ook Wilfried Remans, directeur sociale relaties bij BNP Paribas Fortis. “Een voorbeeld is de opkomst van mobiel en online bankieren. Die maakt sommige jobs overbodig, maar creëert ook nieuwe functies.”
De veranderingen in de banksector maken dat 1.500 van de meer dan 16.000 werknemers van BNP Paribas Fortis een andere functie zullen krijgen. HR begeleidt hen daarbij. Werknemers worden zoveel mogelijk herplaatst in functie van hun talenten en interesses.
Tegelijk wil de bank haar personeelsbestand met 1.800 werknemers afslanken, voor een groot deel door het niet-vervangen van wie met pensioen gaat. Vanaf 2018 zijn dat jaarlijks tussen de 650 en 800 werknemers. Toch werft BNP Paribas Fortis nog steeds aan, zo’n 200 nieuwe werknemers per jaar.
>> Vind jouw droomjob in de bankwereld
(wv) – Meer info: www.jobsinbanking.be
13 november 2013Misschien ligt het aan de sfeer na de grote bankencrisis, maar bankpersoneel voelt zich het minst betrokken bij zijn job.
Volgens onderzoekers verklaart hun theorie mogelijk het gebrek aan ethiek in de financiële sector,die de Amerikaanse economie bijna tot de ondergang leidde.
We vroegen Jan Talboom (37) uit Gent hoeveel hij verdient ...
Een rijk gevulde carrière: dat vat de loopbaan van Bruno Smet (53) bij ING best samen. En hij is klaar voor een volgende uitdaging bij zijn werkgever.
Hoe werk je zo efficiënt mogelijk je taken af, zonder in te boeten op kwaliteit? Dat leggen we hier haarfijn aan je uit.
We zetten enkele tips voor (nieuwe) boeken op een rijtje. Die hebben naar goede gewoonte met werk te maken, al wil die link weleens vervagen...
We vroegen aan Liese Vandenberghe (30) hoeveel zij verdient en wat haar job bij Ants Connect precies inhoudt...
Maken ordelijke medewerkers meer kans op een promotie? Of lijkt dat alleen maar zo? We graven dieper in de achterliggende redenen.
De kans is groot dat je een woon-werkvergoeding krijgt. Toch kan het ook zijn dat de werkgever deze niet uitbetaalt.