Innovatieve cases moeten werk in zorg opwaarderen
Vorige week vond overal in Vlaanderen de Dag van Zorg plaats. Er werd in veel instellingen stilgestaan bij de personeelsproblematiek.
“Tijdens de voorbije Week van de Zorg organiseerden we samen met onderwijsinstellingen (hogescholen en HBO5), Rode Kruis-Vlaanderen en Vlaams zorgambassadeur Lon Holtzer een Reanimatiemarathon om studenten te werven en het publiek te sensibiliseren”, licht de lector toe. “Over heel Vlaanderen. In Gent hadden we standplaatsen aan het Sint-Pietersstation en de Krook met reanimatiedemo’s. Onze studenten deelden ook flyers uit over reanimatie. We hadden ook team in Aalst en Sint-Niklaas.”
Gaat het dan achteruit met de richting verpleegkunde? “Ook al kwam er in 2016 een studiejaar bij in de bacheloropleiding, de richting blijft aantrekkelijk”, zegt Martine Baert. “Ook moet je flink gemotiveerd zijn. In andere opleidingen ben je al in drie jaar professionele bachelor, in verpleegkunde heb je vier jaar nodig. Toch vielen de inschrijvingen nooit stil. Voor een beroep met 100 procent tewerkstellingskans en extra doorgroeikansen via postgraduaatopleidingen, is dat wel logisch.”
“Je hebt nu veel meer specialisatiemogelijkheden dan tien jaar geleden. We focussen op verschillende leerlijnen zoals evidence based nursing, waarbij je ook wetenschappelijke literatuur raadpleegt en papers schrijft. Je verdiept je ook in organisatie en management. Je bent theoretisch en praktisch mee met de nieuwste zorginzichten als generalistisch verpleegkundige én je ontplooit je eigen vaardigheden. Eerder medisch-technisch – voor pakweg het operatiekwartier of spoed – of meer menselijk voor afdelingen als psychiatrie of pediatrie. En tijdens de opleiding krijg je talentcoaching.”
Naast de studenten uit de humaniora zijn er heel wat zij-instromers. “Meestal via de VDAB. Dat zijn heel gemotiveerde mensen die een bewuste keuze maken. Een enorme carrièreswitch komt er vaak wel bij kijken. We hebben mensen met een voortraject in de vastgoedsector, ingenieurs, een eventmanager, een bakker … die toch gretig de stap zetten naar verpleegkunde.”
(wdh)
22 maart 2018Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Vorige week vond overal in Vlaanderen de Dag van Zorg plaats. Er werd in veel instellingen stilgestaan bij de personeelsproblematiek.
Ze werken allebei als zelfstandig thuisverpleegkundige in Oostende. Een job met minder zekerheden dan verpleegkundige in loondienst.
Zondag 18 maart is het Dag van de Zorg. Maar liefst 255 instellingen uit de zorg en welzijnssector gunnen de bezoekers dan een blik achter de schermen.
Wat als je op het einde van het jaar niet alle vakantiedagen hebt opgenomen? Kun je die zomaar overdragen naar volgend jaar of zijn er nog andere opties?
Naar het einde van het jaar toe duiken er soms praktische problemen op rond de opname of het overdragen van resterende vakantiedagen. Hoe zit het nu juist?
De kans is groot dat je in het kamp van de perfectionisten zit. En dat dit een pak energie kost? Of je werkplezier lijdt eronder? Maar oké is ook best oké!
Ozgül leerde Daphne kennen toen ze zeven maanden geleden het operatiekwartier van een ziekenhuis inruilde voor thuisverpleging bij het Wit-Gele Kruis. Daphne loodste Ozgül doorheen het boeiende maar intensieve traject voor nieuwe medewerkers.
Ben je een schoolverlater en sta je te springen om aan het werk te gaan? Deze 15 vaardigheden staan mooi op je cv en vergroten je kans op de arbeidsmarkt.