Zo scheep je tatergrage collega's af
We kennen ze allemaal: de overaanwezige collega’s die iedereen op de meest onmogelijke momenten komen storen met kantoorroddels. Zo scheep je hen af.
De hiërarchie houdt je vaak op afstand van je baas, nochtans is het geen slecht idee om hem in te lichten over eventuele privéproblemen. Ook omgekeerd is het geen slecht idee om als baas een gesprek aan te gaan met de werknemers over privéproblemen. Die mening is Rosé van Velzen, directeur van HR-dienstverlening 365/Zin, alvast aangedaan. Hij kwam tot de conclusie na een onderzoek bij 600 werkgevers en 1600 werknemers. Ook een meerderheid van de Nederlandse werkgevers vindt het relevant om meer zicht te hebben op het privéleven van zijn medewerkers.
‘Werkgevers deinzen er nog te vaak voor terug om een dialoog over het privéleven van zijn werknemers aan te gaan. Ze zijn bang om bemoeizuchtig over te komen. Hoe de werknemer hier tegenover staat, hangt natuurlijk af van persoon tot persoon. Maar in het algemeen is het net een teken van goed werkgeverschap’, luidt het bij van Velzen.
Bij een derde van de werknemers is hun privéleven niet in balans met hun professioneel leven. In zo’n geval kan praten opluchten, zélfs tijdens een dialoog met de baas. De werknemers kunnen uitleggen waarom hun werk minder vlot vooruit gaat of waarom ze minder goed presteren dan normaal. En eventueel kan de baas gevraagd worden om minder zware opdrachten of in het slechtste geval zelfs enkele dagen vrijaf te geven zodat de huidige problemen opgelost kunnen worden.
Je werk achter je laten is zo’n slecht idee nog niet. Volgens twee derde van de Nederlandse werkgevers heeft het privéleven immers een invloed op de werkprestaties. En bij 43 % wordt de combinatie werk-privé af en toe te veel, vooral bij vrouwen en jongere werknemers is dit het geval. Medewerkers die afzien van relatieproblemen, een ziek familielid of te kampen hebben met andere problemen zullen minder goed presteren.
Natuurlijk is dit niet altijd het geval. Er zijn ook mensen die in hun werk net een ontsnapping zien aan hun dagdagelijkse problemen. Bij hen heeft het werk dus een positieve invloed op hun problemen.
(mw) – Bron: 365.nl     
27 september 2011Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
We kennen ze allemaal: de overaanwezige collega’s die iedereen op de meest onmogelijke momenten komen storen met kantoorroddels. Zo scheep je hen af.
Wil je een goede verstandhouding met je baas? Geef hem/haar dan geen enkele reden om te denken dat jij je job niet graag doet of dat je je job te min vindt.
Je baas die in je professionele mailbox neust: mag dat zomaar? Het is een complex vraagstuk met een dubbele bodem...
Sommige collega’s zijn als vrienden. Ze vertellen elkaar alles. Maar dat geldt niet voor iedereen. Hoeveel details uit je privéleven vertel je je collega’s?
Waarom nog hard werken als je snel promotie kan maken door tussen de lakens te duiken?
Je wil graag je gedacht eens zeggen tegen je baas, maar weet niet goed hoe te beginnen? Zeg het eens met een song! Jobat zet er 5 op een rij...
Je werkplek heeft een flinke impact op je welzijn. Maar je kan die werksetting voor een groot stuk zélf vormgeven om je gezondheid in eigen handen te nemen.
Minder woon-werkverkeer en een flexibelere tijdsplanning. Thuiswerken heeft zo z’n voordelen. Al is er vanzelfsprekend ook een keerzijde van de medaille...
Ondanks het toenemende belang van welzijn op het werk zijn er nog altijd factoren die stressgerelateerd ziekteverzuim in de hand werken…