Privacy
Vorige

1 van 69

Volgende
Volgend artikel:

Hoe zit het met je privacy tijdens het pendelen?

Baas kan zich best met je privé bemoeien

Hij is vaak de laatste persoon aan wie je je problemen vertelt: je baas. En toch kan het de moeite lonen om je werkgever in vertrouwen te nemen.
#

De hiërarchie houdt je vaak op afstand van je baas, nochtans is het geen slecht idee om hem in te lichten over eventuele privéproblemen. Ook omgekeerd is het geen slecht idee om als baas een gesprek aan te gaan met de werknemers over privéproblemen. Die mening is Rosé van Velzen, directeur van HR-dienstverlening 365/Zin, alvast aangedaan. Hij kwam tot de conclusie na een onderzoek bij 600 werkgevers en 1600 werknemers. Ook een meerderheid van de Nederlandse werkgevers vindt het relevant om meer zicht te hebben op het privéleven van zijn medewerkers.

‘Werkgevers deinzen er nog te vaak voor terug om een dialoog over het privéleven van zijn werknemers aan te gaan. Ze zijn bang om bemoeizuchtig over te komen. Hoe de werknemer hier tegenover staat, hangt natuurlijk af van persoon tot persoon. Maar in het algemeen is het net een teken van goed werkgeverschap’, luidt het bij van Velzen.

Dialoog aangaan

Bij een derde van de werknemers is hun privéleven niet in balans met hun professioneel leven. In zo’n geval kan praten opluchten, zélfs tijdens een dialoog met de baas. De werknemers kunnen uitleggen waarom hun werk minder vlot vooruit gaat of waarom ze minder goed presteren dan normaal. En eventueel kan de baas gevraagd worden om minder zware opdrachten of in het slechtste geval zelfs enkele dagen vrijaf te geven zodat de huidige problemen opgelost kunnen worden.

Werkprestaties

Je werk achter je laten is zo’n slecht idee nog niet. Volgens twee derde van de Nederlandse werkgevers heeft het privéleven immers een invloed op de werkprestaties. En bij 43 % wordt de combinatie werk-privé af en toe te veel, vooral bij vrouwen en jongere werknemers is dit het geval. Medewerkers die afzien van relatieproblemen, een ziek familielid of te kampen hebben met andere problemen zullen minder goed presteren.

Natuurlijk is dit niet altijd het geval. Er zijn ook mensen die in hun werk net een ontsnapping zien aan hun dagdagelijkse problemen. Bij hen heeft het werk dus een positieve invloed op hun problemen.

(mw) – Bron: 365.nl &nbsp&nbsp&nbsp&nbsp

27 september 2011

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook