“Dat was een zware investering voor het ziekenhuis, niet alleen financieel, maar ook organisatorisch”, legt personeelsverantwoordelijke Katrin Grooten uit. “Nieuwe bedden betekenen dat je alle patiënten moet verhuizen en dat je het personeel – verpleegkundigen, verzorgenden en logistieke hulpen – moet opleiden om met het nieuwe materiaal te werken.”
De 365 nieuwe bedden in het AZ Klina zijn het neusje van de zalm. Katrin Grooten noemt ze zelfs de ‘Rolls-Royce van het ziekenhuisbed’. “Zo’n bed kan je op vele manieren bewegen. Hoe je dat moet doen, hangt vaak af van de toestand van de patiënt in dat bed. Ook voor een verpleegkundige is het belangrijk dat hij of zij de juiste manipulaties kent. Anders wordt de fysieke arbeid soms onnodig zwaar.”
AZ Klina telt 1.200 werknemers, waarvan 700 zorgverleners. Elk van hen kreeg een individuele opleiding om met de nieuwe bedden te werken. Inmiddels staat er ook een videohandleiding op het intranet en is er per afdeling een superuser aangeduid waar zorgpersoneel met vragen bij terechtkan.
Het grote voordeel van de nieuwe bedden zit volgens Katrin Grooten in het comfort voor de patiënt en de patiëntveiligheid. “Via een systeem van lichtjes signaleert het bed aan de verpleegkundige of het in de goede positie staat voor een bepaalde patiënt.”
De nieuwe bedden vergemakkelijken ook het werk van de verpleegkundigen. “Afhankelijk van de behandeling die een patiënt nodig heeft, kan het bed in de meest ergonomische positie worden gezet. Dat geeft de verpleegkundige meer comfort. De bedden hebben ook voetbediening waarmee ze handenvrij kunnen bediend worden.”
Ergonomie wordt steeds belangrijker in ziekenhuizen. “Bij elke investering die we doen stellen we ons daar vragen rond, of het nu gaat om bedden, machines of karren voor de schoonmaak of voedselbedeling”, legt Katrin Grooten uit. “We geven ook veel opleiding over rug- en tiltechnieken.”
De voornaamste reden van die ergonomische reflex is het welzijn van de werknemers, zegt Katrin Grooten. “Verpleegkundigen zijn schaars. We hebben er alle belang bij om hen zo lang en gezond mogelijk te laten werken. Ergonomie is altijd een belangrijk thema geweest, maar vorig jaar is beslist om daar extra aandacht aan te besteden, ook in het kader van een leeftijdsbewust personeelsbeleid.”
Zorg meer ergonomie ook voor minder afwezigheden of ongevallen op het werk? “Dat zal daar zeker toe leiden, al is het niet dé reden waarom we ergonomie zo belangrijk vinden. We doen het vooral om onze mensen langer en gezonder te laten werken.”
(wv)
8 februari 2013Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Wij vroegen Lise Van Daele (26) uit Haacht hoeveel zij verdient …
Door de toenemende vergrijzing is de vraag naar aangepaste zorgen gestegen. Dat zorgt voor zware uitdagingen in het aanwervingsbeleid van de zorgsector.
Woonzorgcentra kampen met een perceptieprobleem. Jonge zorgverleners vinden ze niet de meest aantrekkelijkste werkgevers. Onterecht, zo blijkt ...
We vroegen Orphelia Temmerman (34) uit Herent hoeveel zij verdient …
Een Zweeds ziekenhuis is op zoek naar verpleegsters die zo ‘hot en hip’ zijn dat ze in een televisieserie zouden kunnen meespelen.
Elk jaar schrijft de Vlaamse welzijnssector bijna 6400 vacatures uit. Vaak gaat het om deeltijdse jobs, maar jonge mensen zijn daar niet in geïnteresseerd..
Steeds meer werknemers lijken een workation wel te zien zitten. Maar wat houdt dat precies in?
Door een probleem bij de spoorwegen was ik drie uur te laat op mijn werk. Moet ik die uren inhalen?