Collega's
Vorige

1 van 607

Volgende
Volgend artikel:

Eindeloze mogelijkheden bij PepsiCo

Atlas Copco Airpower al decennialang sterk lokaal verankerd in Wilrijk

“De helft van onze medewerkers woont in een straal van 10 kilometer rond het bedrijf. Het fietsleaseproject is een groot succes. Veel medewerkers komen met de fiets naar het werk.”
Wie bij Atlas Copco Airpower in Wilrijk aan de slag gaat, komt in een internationale omgeving terecht, maar tegelijk ook in een bedrijf met sterke lokale verankering. Het Zweedse bedrijf is al decennialang een van de grote werkgevers voor mensen uit de regio.
“De helft van onze medewerkers woont in een straal van 10 kilometer rond het bedrijf. Het fietsleaseproject is een groot succes. Veel medewerkers komen met de fiets naar het werk.”

“Van de 2.750 medewerkers woont de helft in een straal van 10 kilometer rond het bedrijf. Dat is een zeer hoog percentage”, weet Kristian Vandenhoudt, vice-president Human Resources.

Die lokale verankering ontstond in 1956 met de overname van compressorfabrikant Arpic, gevestigd op de huidige site aan de Boomsesteenweg in Wilrijk. Datzelfde jaar werd ook overgegaan tot naamsverandering van Atlas Diesel in Atlas Copco, afgeleid van een Belgische dochteronderneming Compagnie Pneumatique Commerciale.

“Tien jaar later besloten de Zweden bovendien alle compressoractiviteiten over te brengen naar Antwerpen. In Wilrijk bevindt zich nu de wereldwijde hoofdzetel voor zowel de compressoractiviteiten als de power tools, met ook het grootste expertisecentrum voor compressoren wereldwijd. Een Zweeds bedrijf dat voor twee van haar activiteiten haar hoofdzetel in België heeft, is op zich al uniek. En ze situeren zich dan ook nog eens in Antwerpen”, vertelt Vandenhoudt.

No-nonsense mentaliteit

De Zweede bedrijfscultuur blijkt goed te matchen met de no-nonsense mentaliteit van de Antwerpenaren. “Diploma's en competenties spelen uiteraard een rol, maar bij aanwervingen hechten we ook veel belang aan attitude en persoonlijkheid. Want de kandidaat moet passen in de Zweedse bedrijfscultuur die zich kenmerkt door een groot respect voor duurzaamheid, een sterke focus op innovatie en gelijkwaardigheid op vlak van culturen, leeftijd, geslacht. Dat zorgt op de werkvloer voor een grote diversiteit. Tegelijk heerst er een vlakke hiërarchische structuur, het hoger management wordt ook gewoon met de voornaam aangesproken. Dat die Zweedse cultuur hier goed weet te aarden, komt omdat deze terug te brengen is tot de Antwerpse cultuur en mentaliteit. Bovendien is Antwerpen, onder meer met de aanwezigheid van zijn haven, altijd al een heel internationale metropool geweest. Dat heeft geholpen om zich hier stevig te verankeren”, meent de HR Manager of the Year 2017.

“Toch blijken mensen nog niet altijd goed te weten wat zich hier allemaal achter de muren afspeelt. Dat merken we vaak tijdens de vele bedrijfsbezoeken die we organiseren. Als mensen hier binnenstappen, zijn ze 'verkocht'. Het is daarom heel belangrijk dat zij die in onze cultuur passen ons (leren) kennen. We nemen daarom onder meer deel aan tal van jobbeurzen waaronder de Jobat-beurs, organiseren zelf een tweedaags jobevent waarop geïnteresseerden kunnen kennismaken met onze ambassadeurs, ondersteunen studentenverenigingen en initiatieven als de studentenchallenge Formula Electra en bieden jaarlijks 400 jobstudenten uit de regio de kans om hier werkervaring op te doen.”

Mobiliteitsvraagstuk

De sterke lokale verankering is ook een voordeel in het mobiliteitsvraagstuk waar steeds meer bedrijven mee worden geconfronteerd en worstelen. Iedereen rond Antwerpen kent wel de problematiek van de Boomsesteenweg waar files dagelijkse kost zijn. Dat de helft van de werknemers in een straal van amper tien kilometer woont, maakt het iets makkelijker om hen te stimuleren met de fiets te komen. Zo werd in april vorig jaar een fietsleaseproject opgestart. Per maand leveren werknemers een deel van hun salaris in en na drie jaar is de fiets van hen. Atlas Copco is hiermee een van de eerste multinationals die deze mogelijkheid aanbiedt.

“De suggestie kwam trouwens van de werknemers zelf. Intussen is al een 600-tal medewerkers op dit aanbod ingegaan”, zegt Kristian Vandenhoudt.

Ook kunnen de medewerkers via een interne carpooldatabase (carpool.be) collega’s zoeken om samen mee te carpoolen. Wanneer ze samen naar het werk rijden, kunnen ze rekenen op een voorbehouden parkeerplaats. Daarvoor werden de parkeerplaatsen die vroeger gereserveerd waren voor het hoger management omgevormd tot carpoolplaatsen. Het aantal carpoolteams is sindsdien gevoelig gestegen.

(br) 

10 november 2017
Anderen bekeken ook