Support@Work helpt verkeersslachtoffers aan een job op maat
Via het project ‘Support@Work’ wil de vzw Rondpunt verkeersslachtoffers helpen bij hun zoektocht naar een job.
“Samen naar een ideale oplossing gezocht.” (Lilit Soghomonyan van GTB, Yousra El Saidi en de zaakvoerders van Connect4u)
“Ik heb een tijdje gewerkt bij Bewel en Gigos, maar daar vond ik niet meteen mijn draai”, vertelt Yousra (21). “Het was mijn grote droom om in een ‘gewoon’ bedrijf aan de slag te kunnen gaan, waar ik word gewaardeerd voor de dingen die ik goed kan en niet scheef wordt bekeken voor mijn beperking.”
Via de VDAB kwam die wens terecht op het bureau van Lilit Soghomonyan, lid van het Medisch Ergonomisch Team bij begeleidingsorganisatie GTB. “Dankzij de middelen die worden vrijgemaakt om heel intensief maatwerk te doen voor mensen met een specifiek profiel, zijn we in een traject gestapt met Connect4u”, vertelt Lilit. “Zij leggen de focus op de drive en kwaliteiten van hun medewerkers, en staan open voor personen met een arbeidsbeperking. Zij waren graag bereid om Yousra een kans te geven in hun organisatie, en zo zijn we samen aan de slag gegaan.”
Yannick Schulpe, zaakvoerder van Connect4u, bevestigt dat: “Het is makkelijk om te zeggen dat de mensen centraal staan in je organisatie en dat zij het verschil maken, maar bij ons is dat echt zo. Onze baseline ‘driven by people’ is geen holle slogan. We hangen voor 100 procent af van de motivatie en de drive van onze medewerkers. Iedereen die de juiste spirit heeft, ontvangen we met open armen, ook al moeten wij zelf heel wat inspanningen leveren om iemand als Yousra in te passen.”
“We zijn een outbound servicecenter dat bijvoorbeeld afspraken maakt voor de vertegenwoordigers van onze klanten”, legt medezaakvoerder Fatih Linc uit. “Alles wordt vervolgens netjes genoteerd in een agenda. Maar omdat Yousra dat niet kan, moesten we een andere oplossing zoeken. Zo hebben we voor haar spraaksoftware geïnstalleerd, waardoor zij perfect ons systeem kan gebruiken.”
Er werden ook andere obstakels uit de weg geruimd, zodat ze op het werk zelfstandig naar het toilet en de keuken kan gaan. “Omdat ik niet met de auto kan rijden, zijn er collega’s die me een lift naar het werk geven”, vertelt Yousra. “Vanaf de eerste dag heb ik me hier een volwaardig lid van het team gevoeld. Iedereen draagt met plezier een steentje bij om me te helpen, en dat is echt heel fijn. Ik kom elke dag met plezier naar het werk. Dat is ook de verdienste van de zaakvoerders, die me veel verantwoordelijkheid geven. Ik mag zelf suggesties doen, en mee beslissen over hoe we bepaalde projecten aanpakken. Dat is totaal anders dan mensen met een arbeidshandicap vast te pinnen op een vast takenpakket.”
Bij Connect4u zijn ze heel enthousiast over hun nieuwe collega. “Yousra is echt het zonnetje in huis”, vindt Yannick Schulpe. “Ze is heel gemotiveerd om haar job goed te doen. Ze wil bewijzen dat haar beperking geen beperking vormt om mooie resultaten te behalen. Ze heeft geen zicht, maar wel visie, zeggen we hier. Dat werkt inspirerend voor het hele team. De collega’s zijn vereerd dat zij hier werkt.”
“Yousra maakt dan ook integraal deel uit van ons bedrijf. We hebben bijvoorbeeld een rad van fortuin, waar medewerkers aan moeten draaien om een opdracht uit te voeren. Als daaruit voortkomt dat Yousra een motivatiespeech voor de groep moet geven, doet ze dat zonder verpinken. Ze bedankt dan haar collega’s voor de goede zorgen en zo wordt ons team telkens hechter. Dat Yousra hier gelukkig is, geeft ons veel voldoening. Voor ons is het een vorm van iets terug te geven aan de maatschappij. Het is zeker een positieve ervaring die ons aanzet om nog veel meer mensen met een arbeidshandicap in dienst te nemen.”
Fatih Linc vult aan: “We zijn in de 1,5 jaar dat we bestaan enorm hard gegroeid, uitsluitend omdat tevreden klanten steeds meer een beroep op ons willen doen en hun ervaringen delen met andere bedrijven. Daarom bestaat ons team intussen uit 18 mensen. Er kunnen en zullen er nog vele bijkomen, maar het is geen sinecure om collega’s te vinden die uit het juiste hout zijn gesneden. We selecteren onze medewerkers puur op hun communicatieve vaardigheden en op de juiste ingesteldheid. Jong of oud, man of vrouw, van Belgische of andere origine, arbeidshandicap of niet… het speelt allemaal geen rol. Zolang ze onze filosofie in hun DNA hebben zitten, is iedereen welkom. Er mogen zich morgen dus nog gerust 10 andere Yousra’s melden...”
(kme) - Foto: (HBvL)
29 juli 2019Via het project ‘Support@Work’ wil de vzw Rondpunt verkeersslachtoffers helpen bij hun zoektocht naar een job.
Een arbeidsgehandicapte is iemand met een lichte of zware, fysieke of geestelijke stoornis die het hem/haar moeilijk tot onmogelijk maakt werk te vinden en te houden.
Van 12 tot 30 september 2014 zet de Brailleliga de integratie van blinden en slechtzienden in het reguliere werkcircuit in de spotlight.
Elvis en Ward behaalden hun rijbewijs als trucker. Niet ongewoon zou je zeggen, ware het niet dat beiden een arbeidsbeperking hebben.
Vlaanderen telt een half miljoen arbeidsgehandicapten: personen met een lichte of zware, fysieke of geestelijke stoornis die het hen moeilijk tot onmogelijk maakt werk te vinden en te houden.
Ik ben rolstoelpatiënt. Krijgt een werkgever compensaties om bureaus aan te passen aan mijn noden?
Bram Claes (35) mist sinds zijn geboorte een aantal vingerkootjes. Zo maakt hij ondanks zijn beperking carriere.
Severine is blind. Maar wat veel belangrijker is: ze slaagt erin om met haar enthousiasme een toffe werksfeer te creëren.
Je loon is de vergoeding die je krijgt voor je inzet en gewerkte uren. Maar wist je dat je ook vergoed kunt worden voor gemaakte onkosten?