Ambtenaar of bediende: wie verdient het meest?
Hoeveel verdien je als je bij de overheid gaat werken? En is dat meer of minder dan dat je als bediende in de privésector aan de slag gaat?
Wanneer een werkgever een arbeidsovereenkomst opstelt met een nieuwe werknemer, dan is hij verplicht om deze te voorzien van het juiste arbeidsstatuut. Het onderscheid tussen de arbeidsovereenkomst van een arbeider en die van een bediende, steunt op het onderscheid tussen hoofdarbeid en handarbeid.
Concreet wordt een bediende door de wet beschouwd als een medewerker die vooral met z'n hoofd werkt, terwijl een arbeider vooral met z'n handen werkt. Het arbeidsstatuut wordt dus bepaald door de aard van de uitgevoerde taken. In de praktijk is dit onderscheid echter niet zo gemakkelijk te maken.
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas
De tussenkomst van de werkgever bij een gewaarborgd loon bij ziekte ligt lager bij arbeiders dan bij bedienden.
Gewaarborgd loon: hoe, wat en waarom?
Bereken: Hoeveel bedraagt jouw vakantiegeld?
Lees ook... Het ontslag volgens de letter van de wet (e-gids)
Er bestaan specifieke paritaire comités voor arbeiders en voor bedienden. Concreet kan een werkgever soms tot meerdere paritaire comités tegelijk behoren, namelijk als er voor zijn hoofdactiviteit een afzonderlijk PC bestaat voor arbeiders en bedienden. De werknemer zelf kan wel maar tot één paritair comité behoren per werkgever.
(pm/lm) - Bronnen: Acerta/Securex
18 juni 2024Hoeveel verdien je als je bij de overheid gaat werken? En is dat meer of minder dan dat je als bediende in de privésector aan de slag gaat?
Je hebt exact hetzelfde brutoloon als je collega, maar op het einde van de maand hou jij een lager nettoloon over. Hoe is dat eigenlijk mogelijk?
Het zogenoemd cafetariaplan stelt je in staat om jaarlijks je loonpakket af te stemmen op je specifieke noden en behoeften.
Die 13de maand die sommige werkgevers aanbieden, wat is dat eigenlijk? Ontdek hier 13 antwoorden op jouw 13 vragen over de 13de maand.
Het gemiddeld maandelijkse brutoloon in België bedraagt 4.243 euro. Dat blijkt uit het Salariskompas van Jobat. Maar wat bepaalt allemaal jouw loon?
Hét vakantiegeld bestaat niet. Er is enkel en dubbel vakantiegeld. En er is qua aanpak een grondig verschil tussen bedienden en arbeiders.
De meeste mensen krijgen in mei of juni een aardig bedrag extra bij hun loon, het zogenaamde (dubbel) vakantiegeld.
De Belg is minder tevreden over zijn loonpakket, terwijl zijn loon en het aantal toegekende extralegale voordelen wel stelselmatig stijgen, zo blijkt...
Hoewel de wetgever geen exacte definitie geeft van zo’n test of proef, voorziet de rechtspraak toch een aantal rechtsgeldige spelregels.