Ann Van Elsen: Astronaut

"Al die mysteries rond het heelal fascineren me" (Ann Van Elsen, presentatrice)
Ann Van Elsen is een ster op radio en tv. Liever zou zij echter tussen de echte sterren vertoeven, als astronaute.
Ann Van Elsen
"Al die mysteries rond het heelal fascineren me" (Ann Van Elsen, presentatrice)

Door de lucht vliegen. Tot het vierde middelbaar was dat mijn ultieme ambitie. Of het nu als acrobate was of als astronaut, als ik maar hoog boven de grond kon zweven. In het Euro Space Center in het Waalse Libin kon ik mijn hart ophalen: in een simulator voelde ik hoe het zou zijn om met een ruimteschip te varen. En aan Sinterklaas vroeg ik een sterrenkijker, of wat dacht je? De nieuwe Frank De Winne worden, zei me wel iets. Nu zou ik een ruimtereis allerminst nog zien zitten. In een astronautenpak aan de buitenkant van het ruimtestation ISS bungelen om een herstelling uit te voeren: ik mag er niet aan denken. Maar als kind droomde ik van zo'n risicovolle onderneming.

Met veel plezier volgde ik Wetenschappen-Wiskunde aan de humaniora en even overwoog ik om verder geneeskunde te studeren. Het was niet enkel mijn angst voor bloed en naalden die me tegenhield, plots had ik genoeg van de wetenschappen. Ik wou het over een andere boeg gooien. Mijn vader moedigde me aan de economische richting uit te gaan.

Het onbekende

Mijn interesse voor natuurverschijnselen en de ruimte in het bijzonder werd er nochtans niet minder om. De lucht staat voor mij voor het onbekende. Het zijn al die mysteries die rond het heelal hangen die me fascineren. Er is zoveel dat we er nog niet over weten. Als er water op Mars wordt gevonden, wat houdt dat dan in?

Het is ook onvoorstelbaar dat je van sterren die al lang zijn uitgedoofd nog altijd het licht kan zien. Of neem nu de zonsverduistering waar ik in Virton getuige van was: een machtig fenomeen. Ik kan ervan genieten om op vakantie met vrienden te discussiëren over een onderwerp als de proeven met de deeltjesversneller in Zwitserland.

Bedoeling van dat experiment is de oerknal na te bootsen. Sommige critici beweren dat de onderzoekers daarbij het gevaar lopen een zwart gat te creëren. Wist je dat een zwart gat, dat alles opslorpt, slechts een erwt groot is? Geef toe, zoiets spreekt tot de verbeelding.

(pvd)

22 oktober 2012
Anderen bekeken ook