Angst voor ontslag nekt bijberoep
Voor het eerst in jaren remt de groei van het aantal zelfstandigen in bijberoep. Oorzaak is de dreiging om bij een ontslag niet alleen zijn werk maar ook zijn uitkering te verliezen.
“Wie bij zijn ontslag minder dan drie maanden actief is als zelfstandige in bijberoep, riskeert zijn uitkering te verliezen”, weet Lien Put van Unizo. Voor de RVA een uitkering toekent, moet het duidelijk zijn dat een bijberoep ook met die intentie is opgestart. Maar ook bij wie zijn bijberoep al langer dan drie maanden voor zijn uitkeringsaanvraag uitoefende, wordt die uitkering aangepast in functie van het inkomen uit het bijberoep. In crisistijd zetten die financiële vraagtekens een serieuze rem op het voornemen om een bijberoep op te starten.
Vrouwen zitten in de lift
Toch is er nog één groep die lichtjes in de lift zit. “Dat zijn de vrouwen die iets zoeken in de dienstensector”, zegt Lieve Vanden Bosch, startersadviseur voor de regio Brussel bij Unizo. Ook bedrijven die via home-parties schoonheidsproducten slijten, kunnen op heel wat vrouwelijke belangstelling rekenen. Huishoudhulp Joke De Klerck is sinds 26 juni bij zo’n bedrijf aan de slag. “Ik krijg 21 procent op de producten die ik verkoop. Op een goede avond verdien ik meer dan 100 euro binnen, op een mindere schommelt dat rond 70 euro. Mijn hoofdberoep zal het niet worden, maar financieel is het een leuke opsteker.”
Het aantal mannen die naast hun hoofdjob een eigen zaakje starten, is vorig jaar sterk gedaald. Toch nekt de recessie niet bij iedereen het enthousiasme om zelf iets op poten te zetten. Zo is Peter De Ras, overdag aan de slag bij een technologiebedrijf, dit jaar begonnen met de productie van LED-verlichting. “Als het financieel goed begint te lopen, maak ik er misschien wel mijn hoofdinkomen van.”
Peters werkgever weet momenteel nog niets. “Zolang het kan, probeer ik het stil te houden. Een tweede baan vergt tijd en energie. Dat afstemmen op je gezin en je hoofdberoep is niet altijd makkelijk.”
28 september 2009