Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 938

Volgende
Volgend artikel:

Eindeloze mogelijkheden bij PepsiCo

Anderstalige jongeren doen ervaring op tijdens filmfestival

Arif Tajik (18) en Bilal Kharotai (18), beiden uit Afghanistan, grepen de kans met beide handen en staken op Moove een handje toe achter de bar.
In Turnhout vond vorige week een editie van MOOOV plaats, het wereldfilmfestival dat jaarlijks op acht locaties in Vlaanderen wordt georganiseerd. Met VDAB loopt al verscheidene jaren een samenwerking om een aantal jonge anderstalige nieuwkomers mee in te schakelen in de werking. Het biedt hen de kans hun Nederlands bij te schaven en hun sociale contacten te verrijken.

“Het buddy-traject wordt uitgewerkt voor jongeren uit het Onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers (OKAN) op de twee hoofdfestivals van MOOOV in Turnhout en Brugge. Per locatie worden vijf jongeren ingeschakeld voor de ticket- en zaalcontrole en voor het werk achter de bar en in de keuken. Elke jongere krijgt een taalbuddy van de vaste vrijwilligersploeg. Zo kunnen ze gerust zijn dat ze er niet alleen voorstaan en leren ze ook andere mensen kennen. We willen met deze actie aan werkgevers laten zien dat deze jongeren, mits wat ondersteuning, ook kunnen worden ingeschakeld als jobstudent. Want werk is en blijft een belangrijk middel voor integratie”, verduidelijkt provinciaal communicatieverantwoordelijke van VDAB Sandra Van Loo.

Sociaal contact

Arif Tajik (18) en Bilal Kharotai (18), beiden uit Afghanistan, grepen de kans met beide handen. “Vorig jaar heb ik hier ook al mee ticketcontrole gedaan en in de bar gewerkt”, vertelt Arif. “Het maakt het makkelijker om contacten te leggen en zo kan ik ook mijn Nederlands bijschaven. Anders zit je toch maar thuis en blijft het sociaal contact beperkt. Intussen ben ik kunnen doorstromen naar het deeltijds onderwijs waar ik houtbewerking volg.”

Voor Bilal is het zijn eerste keer. Ook hij vindt het een mooie opportuniteit om andere ervaringen op te doen. “Ik heb al een keer in de bar gestaan en het was erg fijn om een keer met andere mensen te kunnen praten. Binnenkort beëindig ik het traject bij OKAN en hoop ik in het deeltijds onderwijs te kunnen starten. Ik wil graag iets doen in groenonderhoud.”

“Het helpt de jongeren ook de juiste attitude te kweken zoals op tijd komen en zich houden aan de afspraken”, voegt bemiddelaar van de Werkwinkel Turnhout Veerle Olde-Bijvank toe.

“We zien altijd ook heel mooie ontwikkelingen”, weet Karlien Maes, vrijwilligerscoördinator van het MOOOV-festival in Turnhout. “Het overstijgt alleen maar Nederlands kunnen praten. Naarmate het festival vordert, zie je nauwe contacten ontstaan. Soms tot uren na de voorstelling zitten anderstalige nieuwkomers en taalbuddy's samen nog te praten in het festivalcafé. Dat doet deugd.”

(bar) 

7 mei 2018
Anderen bekeken ook