Britse privésector lust ambtenaren niet
De vele honderdduizenden ambtenaren die als gevolg van de besparingsplannen van de Britse overheid moeten afvloeien, zijn niet gegeerd in de privésector
Het beeld dat werken voor de overheid saai of monotoon is, blijkt dus allerminst te kloppen. Meer zelfs: het personeel van de diverse overheden ervaart zijn werk als zinvol en afwisselend. Ambtenaren zijn trots op hun job, meer dan hun collega's uit de privésector. Ze zijn vooral te spreken over de mate van autonomie bij het uitoefenen van hun job.
Negatief vinden ze het gebrek aan doorgroeimogelijkheden. Er zijn te weinig promotiekansen en doorgroeikansen naar andere jobs binnen de organisatie. Dat heeft op zijn beurt een invloed op de betrokkenheid van de werknemers, die wel aangeven dat ze voldoende nieuwe dingen bijleren in hun job. Over het loonpakket is bijna de helft van de ambtenaren tevreden, maar één vijfde zou wel meer cash en minder extralegale voordelen willen.
Ook de reputatie van de overheidsorganisaties is voor verbetering vatbaar. Die worden over het algemeen als weinig innovatief en concurrentieel ervaren. Ambtenaren vinden dat ze onvoldoende inspraak hebben in het beleid. Dat beleid is nog altijd top-down georganiseerd, terwijl in de privésector bottom-up initiatieven wel al tot de mogelijkheden behoren.
En tot slot wordt er volgens hen niet altijd open, eerlijk en volledig gecommuniceerd binnen de overheidsinstanties.
De grote troef van de publieke sector blijft evenwel de werkzekerheid: 70% van de ambtenaren werd nog nooit ontslagen (58% in de privésector). Een gevolg hiervan is dat 45% van het overheidspersoneel zegt tot de wettelijke pensioenleeftijd aan de slag te willen blijven. In de privésector bedraagt dat percentage 39%.
(jn)
11 februari 2013De vele honderdduizenden ambtenaren die als gevolg van de besparingsplannen van de Britse overheid moeten afvloeien, zijn niet gegeerd in de privésector
Er bestaan geen uniforme regels voor de berekening van het ambtenarenpensioen. Een overzicht...
Staatssecretaris Hendrik Bogaert (CD&V) wil een jaarlijkse evaluatie voor federale ambtenaren. Die worden nu om de twee jaar of helemaal niet geëvalueerd.
Een Amerikaanse ambtenaar heeft een officiële berisping gekregen voor de verstoring van de werkvloer … met zijn winderigheid.
We vroegen Nancy Teugels (38) uit Charleroi hoeveel zij verdient ...
In Duitsland heeft een gepensioneerde ambtenaar in een mail aan zijn 500 collega's laten weten dat hij de afgelopen 14 jaar helemaal niets heeft uitgevoerd.
Werkgevers zetten al langer sterk in op training on-the-job. Maar opleidingen worden in ijltempo meer digitaal en geautomatiseerd.
Een dertiger met een team van ruim 30 medewerkers. Dit is het verhaal van hoofdverpleegkundige Elien. Vanuit haar job geeft ze tips aan leidinggevenden.
Eén op de drie werknemers heeft last van werkdruk... Aan welke lichamelijke signalen herken je een te hoge werkdruk?