Ambtenaar van 9 to 5?

Overheidspersoneel werkt iets meer nine-to-five dan privéwerknemers, blijkt uit ons onderzoek. Maar dat betekent niet dat ze geen overuren willen presteren.
#

Een derde van de respondenten uit de private sector zegt dat er bij hen op de werkvloer een nine-to-five sfeertje hangt. Van de ambtenaren zegt 46 procent dat. Een mogelijke verklaring is dat er van privéwerknemers meer overuren verwacht worden. Ons onderzoek lijkt dat alvast te bevestigen. Een op de twee uit de privé zegt dat overuren een vereiste zijn. Bij de overheid geldt dat voor 37 procent van de werknemers.

Meer uren presteren

Dat lijkt het beeld van de ietwat luiere ambtenaar te bevestigen, ware het niet dat negen op de tien, precies net zo veel als in de privé, zeggen er niet mee in te zitten om meer uren te presteren als dat gevraagd wordt.

Het aantal gewerkte uren per week scheelt trouwens niet zo gek veel tussen overheid en privé. De meerderheid werkt tussen de 31 en 40 uur: 51 procent klopt zo’n werkweek bij de overheid, 58 procent in de privé. Dertig procent van het overheidspersoneel werkt tussen de 41 en 50 uur per week tegenover 27 procent in de private sector, waar we wel meer werkweken van meer dan 50 uur vinden.

Toch ligt het stressniveau van ambtenaren net iets lager. Van de privéwerknemers zegt 32 procent veel stress te ervaren door zijn job. Bij de overheid ligt dat 5 procent lager. “In crisistijd maakt de werkzekerheid het een stuk comfortabeler om bij de overheid te werken”, meent Ria Janvier. “De dreiging van een ontslag is quasi onbestaande. Dat geldt ook voor contractuelen. In de praktijk blijven ook zij 20 tot 30 jaar in dienst.”

(ks) 

Grafiek: In welke mate ga je akkoord met onderstaande uitspraken? 3 juni 2010
Anderen bekeken ook