Ambtenaren draaien met hun vingers
65 ambtenaren van Financiën voor het beheer van de belastingen op spelen en weddenschappen, automatische ontspanningsspelen en de openingsbelasting voor cafés, hebben voorlopig helemaal niets te doen.
Een derde van de respondenten uit de private sector zegt dat er bij hen op de werkvloer een nine-to-five sfeertje hangt. Van de ambtenaren zegt 46 procent dat. Een mogelijke verklaring is dat er van privéwerknemers meer overuren verwacht worden. Ons onderzoek lijkt dat alvast te bevestigen. Een op de twee uit de privé zegt dat overuren een vereiste zijn. Bij de overheid geldt dat voor 37 procent van de werknemers.
Dat lijkt het beeld van de ietwat luiere ambtenaar te bevestigen, ware het niet dat negen op de tien, precies net zo veel als in de privé, zeggen er niet mee in te zitten om meer uren te presteren als dat gevraagd wordt.
Het aantal gewerkte uren per week scheelt trouwens niet zo gek veel tussen overheid en privé. De meerderheid werkt tussen de 31 en 40 uur: 51 procent klopt zo’n werkweek bij de overheid, 58 procent in de privé. Dertig procent van het overheidspersoneel werkt tussen de 41 en 50 uur per week tegenover 27 procent in de private sector, waar we wel meer werkweken van meer dan 50 uur vinden.
Toch ligt het stressniveau van ambtenaren net iets lager. Van de privéwerknemers zegt 32 procent veel stress te ervaren door zijn job. Bij de overheid ligt dat 5 procent lager. “In crisistijd maakt de werkzekerheid het een stuk comfortabeler om bij de overheid te werken”, meent Ria Janvier. “De dreiging van een ontslag is quasi onbestaande. Dat geldt ook voor contractuelen. In de praktijk blijven ook zij 20 tot 30 jaar in dienst.”
(ks)
3 juni 201065 ambtenaren van Financiën voor het beheer van de belastingen op spelen en weddenschappen, automatische ontspanningsspelen en de openingsbelasting voor cafés, hebben voorlopig helemaal niets te doen.
In de boeken van Harry Potter is er Voldemort. Maar ook in jouw cv en sollicitatiebrief is er 1 woord taboe...
In de zorgsector zijn er altijd handen te kort. Maar vertaalt de hoge vraag naar verpleeg- en zorgkundigen zich ook in een hoog loon?
Naast opleiding, ervaring, regio en functie bepaalt ook de sector waarin je werkt wat je loon is. Dat blijkt uit het Salariskompas van Jobat.
Groen en digitaal, daarin ligt ook de toekomst in chemie en farma. De sector definieert 7 profielen die bij deze transitie een cruciale rol spelen.
Een werkgever mag communiceren over het eventuele vertrek of ontslag van een medewerker. Maar die informatie moet ook minimaal blijven!
De krapte op onze arbeidsmarkt is alomtegenwoordig. Maar in welke sectoren kunnen we ook de komende jaren de meeste vacatures verwachten?
Daar is de lente, daar is de zon. En een verse lading boeken! Boeken doen het altijd. Naar goede gewoonte zetten we enkele aanraders op een rijtje.
In heel wat gevallen betaalt je werkgever jou een vergoeding voor je woon-werkverkeer. Maar wat als je (vooral) van thuis uit werkt?