Wanneer ben je beschermd tegen ontslag bij (lange) afwezigheid?
Is je lange afwezigheid (verlof) de reden van je ontslag, dan moet je werkgever bovenop de verbrekingsvergoeding ook een beschermingsvergoeding betalen.
Joaquin Garcia (69), een Spaanse ambtenaar, haalde onlangs het nieuws, nadat hij door een rechtbank werd veroordeeld om zijn werkgever een som van 27.000 euro te betalen.
Waarom? Hij was al 6 jaar niet komen opdagen voor zijn werk, zonder dat iemand het door had, en kreeg al die tijd dus gewoon zijn loon (37.000 euro bruto/jaar) doorbetaald. Hij wordt in de Spaanse media dan ook ‘el funcionario fantasma’ genoemd, de fantoom functionaris.
Garcia beweert dat hij door zijn collega’s en het management van zijn bedrijf werd weggepest en dat ze hem de deur probeerden uit te werken. Zo werd zijn functie opgeheven en werd hij verplaatst naar een waterzuiveringsinstallatie, waar hij het postje van ‘toezichthouder’ kreeg.
Geen benijdenswaardige job, op een afgelegen plek waar niemand naar hem omkeek, en waar eigenlijk geen werk was. Dus besloot hij maar om gewoon thuis te blijven. Zonder al te grote gevolgen blijkbaar, want zijn afwezigheid werd pas 6 jaar later opgemerkt.
Zijn afwezigheid werd pas ontdekt, toen hij in aanmerking kwam voor een ere-onderscheiding omdat hij al 20 jaar in dienst was. Toen de (inval-)burgemeester hem daar mee wilde verrassen, stond hem een grotere verrassing te wachten. Niemand had Garcia daar in jaren gezien.
Vreemd, want de baas van de zuiveringsinstallatie en dus de leidinggevende van de 69-jarige man, had een kantoor tegenover zijn deur. Waarom had hij zich nooit afgevraagd waarom Garcia zijn kantoor leeg bleef?
Blijkbaar dacht de waterfirma dat de man onder toezicht van de overheid werkte en dacht de overheid dat de man aan de waterfirma rapporteerde. Hierdoor keek er uiteindelijk gewoon niemand naar hem om.
Joaquin Garcia beweert dat hij wel af en toe naar zijn werk ging, maar gewoon zijn opgelegde uren niet deed, omdat er niet genoeg werk was. Zijn familie beaamt dat hij inderdaad soms naar zijn werk ging, maar dat hij zijn nieuwe functie niet graag deed en dat hij alleen maar op deze post was gezet omdat zijn bazen van hem af wilden.
Hij kaartte dit onrecht nooit aan, omdat hij vreesde dat hij ontslagen zou worden als hij over zijn job zou klagen en geen nieuwe job meer zou vinden door zijn leeftijd. Aangezien hij nog financieel voor zijn familie moest zorgen, wou hij dat risico niet nemen.
De uren dat hij op zijn werk was, spendeerde hij al lezend. Garcia wou zich naar eigen zeggen verdiepen in filosofie en vond daar door het gebrek aan werk, tijd voor op zijn werk. Spijtig genoeg kan geen enkele collega beamen dat hij af en toe kwam opdagen, noch kunnen ze het ontkennen, omdat niemand hem ooit had opgemerkt.
Garcia is ondertussen op pensioen gegaan en vecht het verdict van de rechtbank aan. Hij heeft ook de burgemeester geschreven om een kwijtschelding van de som (gelijk aan een netto jaarloon) te vragen en zijn situatie uit te leggen.
(sjv) – Bron : BBC / Huffingtonpost / Manners
25 februari 2016Is je lange afwezigheid (verlof) de reden van je ontslag, dan moet je werkgever bovenop de verbrekingsvergoeding ook een beschermingsvergoeding betalen.
"Door de vergrijzing zullen we allemaal ons steentje moeten bijdragen als we ons sociale systeem draaiende willen houden. Maar niet ten koste van ..."
VDAB-werknemers die langer dan vier weken afwezig zijn, worden voortaan gecontacteerd door een re-integratiebegeleider van VDAB.
Burn-outs zijn spijtig genoeg schering en inslag, maar de minder bekende ‘burn-in’ is dat ook. Hoe weet je of je een burn-in hebt en wat is dat eigenlijk?
In Duitsland heeft een gepensioneerde ambtenaar in een mail aan zijn 500 collega's laten weten dat hij de afgelopen 14 jaar helemaal niets heeft uitgevoerd.
Uit een studie blijkt dat gepeste werknemers gemiddeld tot 22 maanden niets ondernemen om hun situatie op het werk te veranderen.
Wie droomt van een hoger salaris, moet meestal eerst langs de baas passeren om opslag te vragen. Wat is hiervoor de perfecte timing?
In ‘Niet appen tijdens het eten’ overlopen auteurs Sanne Kanis en Aaron Mirck een 30-tal kwesties rond digitale etiquette. Welke tips moet je zeker onthouden?
De belangrijkste vaardigheid voor kantoorwerkers in de huidige tijd is time management. Want iedereen heeft dagelijks exact 24 uur te besteden...