Talenkennis volstaat niet voor succesvol werken met buitenlanders
De School of Expert Education gaat een opleiding organiseren om professionals cultuurverschillen bij te brengen en de efficiëntie op het werk te verhogen.
François Piette werkt als een van de weinige Walen bij Mediahuis. Omringd door Vlamingen voelt hij zich helemaal thuis in het bedrijf, hoewel hij enkele grote verschillen opmerkt. Zo past hij zich aan op de Vlaamse werkvloer.
“In Vlaanderen begint de werkdag om negen uur ’s morgens en hij eindigt om vijf uur ’s avonds. Vlamingen zijn heel precies, terwijl Walen makkelijker en zonder schuldgevoel een uur later beginnen.”
“Lunchen wanneer je écht honger hebt? Dat doen ze hier niet. In Vlaanderen gaat bijna iedereen stipt om twaalf uur luchen, of ze eten aan hun bureau. Dat gebeurt in Wallonië zelden, want daar nemen ze uitgebreid de tijd om samen te gaan lunchen.”
“Het is je ongetwijfeld al opgevallen dat Walen elkaar kussen. Waar de dag begint in Wallonië met een kus en een babbel, zeggen Vlamingen elkaar van ver gedag om dan meteen aan het werk te gaan.”
“Een vluchtige ‘goedemorgen’ en iedereen gaat aan het werk. Werk en privé wordt veel meer gescheiden gehouden in Vlaanderen. Mijn collega’s sturen geen berichtjes naar elkaar in het weekend, terwijl ze in Wallonië zelfs iets naar hun baas sturen als ze op een feestje zijn.”
“Walen zijn heel vriendelijk en zeggen niet meteen waar het op staat. Wat niet wil zeggen dat Vlamingen onvriendelijk zijn, natuurlijk. Maar in Vlaanderen zeggen ze meteen waar je aan toe bent, zonder al te veel rond de pot te draaien.”
(dt/em)
4 september 2017De School of Expert Education gaat een opleiding organiseren om professionals cultuurverschillen bij te brengen en de efficiëntie op het werk te verhogen.
Een op de drie Belgische werknemers heeft last van stress, slaapproblemen of psychische uitputting. Bij de Franstaligen is dat zelfs 36 procent.
Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de managers in Nederland geen probleem maakt van werknemers die te laat op het werk verschijnen.
Samen werken kan aanzetten tot haat, maar ook tot liefde. Een op de drie werknemers heeft al eens een verhouding gehad met een collega. Hoe reageert een bedrijf het best op zulke affaires op de werkvloer?
De jeugdwerkloosheidsgraad in Brussel is nog steeds hoog, maar de evolutie is wel positief.
Vind je die middagpauze tijdverspilling? Vind je je collega’s te saai om mee te lunchen? Opgelet!
Waarom worden sommige medewerkers ambassadeurs van hun organisatie en andere niet? De Lijn nam dit onderwerp onder de loep.
Gelukkig zijn is de enige echte maatstaf voor persoonlijk succes. Hoe kan je door kleine veranderingen in je dagelijkse routine heel wat gelukkiger worden?
Maar liefst 13.000 medewerkers van Familiehulp maken dagelijks het verschil om klanten de best mogelijke zorg en ondersteuning te bieden.