Vlaming heeft meer pensioenzorgen dan Waal
Terwijl vooral de Belg onder de taalgrens vertrouwt op het huidige pensioensysteem, maakt de Vlaming zich op voor hervormingen. Vlaanderen legt ook heel wat meer opzij voor later dan Wallonië.
Dat er grote verschillen zijn tussen Walen en Vlamingen is niets nieuws. Maar wat als je binnenkort aan de slag gaat in Wallonië? Dan hou je hier best rekening mee.
Dat Walen elkaar begroeten met een kus is je ongetwijfeld al opgevallen. Ook op de werkvloer is dat niet anders. Ga dus niet meteen aan je bureau zitten, maar geef al je collega’s een kus en vraag hoe hun avond of weekend geweest is.
Je, jij of u? In Vlaanderen is het één pot nat. In Wallonië daarentegen gebruikt iedereen vous. En al zeker bij formelere contacten. Waar je in Vlaanderen makkelijker je of jij gebruikt in een e-mail, is dat in Wallonië not done. Gebruik dus altijd vous, tenzij je toestemming hebt gekregen om te tutoyeren.
Eet je regelmatig je boterhammen op aan je bureau? Walen vinden het belangrijk om minstens een half uur te praten over iets anders dan het werk. En daar is de lunch de perfecte gelegenheid voor. Blijf dus zeker niet aan het werk tijdens de middagpauze.
Ga je na het werk rechtstreeks naar huis? In Franstalig België maken collega’s na het werk tijd om samen iets te gaan drinken of snel iets te gaan eten. Maak je dus zeker niet uit de voeten, want collega’s kunnen ook vrienden worden.
Vlamingen zeggen waar het op staat, zonder er al te veel doekjes om te winden. Dat doe je onder Franstalige collega’s beter niet. Kleed je boodschap in, spring wat voorzichtiger om met je woordkeuze zodat je zeker niemand op de tenen trapt.
Snel een afspraak maken? Met Walen duurt het net iets langer om alles te regelen. Duidelijke afspraken en regels zijn belangrijk. Daarom zijn contracten ook net iets uitgebreider dan in Vlaanderen. Kwestie van voorbereid te zijn op het ergste.
(dt/em)
7 september 2017Terwijl vooral de Belg onder de taalgrens vertrouwt op het huidige pensioensysteem, maakt de Vlaming zich op voor hervormingen. Vlaanderen legt ook heel wat meer opzij voor later dan Wallonië.
Droom je er ook van te werken in het buitenland, maar boezemen de vele obstakels je angst in? Geen paniek, deze 8 tips zullen het je makkelijker maken.
De School of Expert Education gaat een opleiding organiseren om professionals cultuurverschillen bij te brengen en de efficiëntie op het werk te verhogen.
46% van de werknemers meldt zich niet ziek uit angst om collega’s teleur te stellen. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek over ziekmeldgedrag.
“Sorry, we geven de voorkeur aan kandidaten met meer ervaring.” Maar geen zorgen, hier zijn enkele tips om tóch die baan binnen te halen.
Wil je een goede indruk maken op je eerste werkdag? Dan moet je je proberen te verplaatsen in de schoenen van je baas. Hoe pak je het aan?
Je dagen achter de computer slijten, kan gezondheidsproblemen met zich meebrengen. 5 tips om dat te voorkomen.
Een dertiger met een team van ruim 30 medewerkers. Dit is het verhaal van hoofdverpleegkundige Elien. Vanuit haar job geeft ze tips aan leidinggevenden.
Vincent en Bjorn vertellen over de digitale innovatie in het Belgische notariaat.