Talent als wapen voor de toekomst
Het Planbureau voorspelt dat de Belgische economie tot 2020 meer dan 200.000 nieuwe arbeidsplaatsen zal scheppen. De werkloosheidsgraad zou dalen ...
Miguel De Smaele is mister change, al moet hij bescheiden glimlachen als we hem zo omschrijven. “Ik denk dat er hier bij Unilin, waar ik werk, veel misters change rondlopen”, klinkt het gevat. “Er zijn hier veel nieuwe projecten en overnames die geïntegreerd moeten worden.”
Miguel gaat binnen Unilin, bekend van onder andere de Quick-Step-vloeren, van project tot project: van overnames tot de Brexit. Dat is zijn job. “Het is wel mooi om elke keer iets nieuws op te bouwen. Je kunt eigenlijk ondernemen binnen je eigen bedrijf. Een ander voordeel vindt hij de vrijheid en flexibiliteit die hij geniet in zijn job, al geldt dat ook omgekeerd. “De leercurve wordt altijd wel opgetrokken, maar het voordeel is dat ik in aanraking kom met heel diverse functies en specialisten. Ik word ook altijd uitgedaagd om uit mijn comfortzone te gaan. Geen enkel project is hetzelfde.”
Op zijn naamkaartje staat Group Finance Project & Reporting Panager. “Mijn eerste opdracht was de integratie van laminaatproducent Balterio binnen de Mohawk-groep, waar Unilin deel van uitmaakt. Ik deed onder meer de voorbereiding voor de financiële rapportering”, vertelt hij. Later werd zijn functie breder. “Naast het management, de financiën en de IT werden andere domeinen meer en meer van tel.”
Is er een soort draaiboek bij al die projecten? “Een aantal zaken komen terug, zoals het projectteam dat bestaat uit diverse lagen. Er is één high-level werkgroep die het management betrokken houdt. Een andere werkgroep vertegenwoordigt de diverse betrokken domeinen, zoals IT, finance of supplychain. En in andere werkgroepen wordt alles dan meer in detail uitgewerkt.”
Mensen hebben het moeilijk met verandering. Betekent dit dat Miguel sowieso een moeilijke job heeft? “Verandering zit bij ons in de bedrijfscultuur. We zijn dan wel een multinational, maar tegelijk erg wendbaar. Dat maakt het ook gemakkelijker om deze projecten te doen. Tegelijk is het toch altijd de kwestie om mensen mee te krijgen. Dialoog en overleg zijn hierbij cruciaal. En je moet altijd gaan naar het waarom van het verhaal. Per slot van rekening moet elke verandering een verbetering zijn, toch zeker op lange termijn.”
“Verandering komt van overal”, stelt Miguel De Smaele over zijn job en bedrijf. Of wat dacht je hiervan?
(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine
26 februari 2021Het Planbureau voorspelt dat de Belgische economie tot 2020 meer dan 200.000 nieuwe arbeidsplaatsen zal scheppen. De werkloosheidsgraad zou dalen ...
“Technologie en robots bedreigen onze jobs”, is weleens de teneur in de media. Of dit ook klopt, valt nog af te wachten.
Netwerken komen steeds meer in beeld, werken voor één bedrijf of op dezelfde plek wordt minder mainstream.
Nood aan een nieuwe job? Met de juiste ingesteldheid en motivatie kun je veel bereiken. Maar hoe weet je welke sector of jobfunctie het best bij jou past?
Op 65-jarige leeftijd tevreden terugkijken op een mooie loopbaan als o.a. personeelsbegeleider bij Ziekenhuis Oost-Limburg en met een voldaan gevoel beginnen aan de pensioenjaren. Hoe Jaak nadien toch nog de weg terugvond naar zijn werkgever lees je hier.
Ik werk voltijds, maar wil een managementopleiding volgen. Is mijn werkgever verplicht om me Vlaams opleidingsverlof te geven?
Je hebt gesolliciteerd voor die ene job maar ze hebben niet voor jouw kandidatuur gekozen. En dan zijn er twee mogelijke foute reacties.
Flexi-jobs worden steeds populairder. Heb jij al naast je vaste job je handen uit de mouwen gestoken? Er zijn tal van redenen om actief een centje bij te verdien met een flexi-job.
“Geen enkele dag is dezelfde. We bouwen zowel nieuwe producten op basis van data, maar staan ook in voor het onderhouden en live houden van producten die al zijn gebouwd.”