Net afgestudeerd
Vorige

1 van 167

Volgende
Volgend artikel:

Jonge ingenieurs stellen loon en bedrijfscultuur voorop

Als student heb je dan misschien geen ervaring, maar wél deze vaardigheden

werkende student
Bij veel vacatures is werkervaring vereist. Maar welke vaardigheden kan je voorleggen als student of nieuwkomer in een job? Ook jij hebt waardevolle skills die absoluut van pas gaan komen in je nieuwe baan: van organiseren tot schrijven.

Bij veel vacatures is werkervaring vereist. Maar welke vaardigheden kan je voorleggen als student of nieuwkomer in een job? Ook jij hebt waardevolle skills die absoluut van pas gaan komen in je nieuwe baan: van organiseren tot schrijven. Als student heb je niet altijd door dat er vaardigheden zijn die perfect matchen met wat jij in je toekomstige job zal doen. Maar wat dacht je van deze?

FAQ: Je eerste job: wat moet je weten?

1. Organiseren

“Goed kunnen organiseren is een belangrijke vaardigheid die veel mensen niet bezitten”, stelt Annelies Quaegebeur, loopbaancoach bij A-Lissome. “Als student was je hier waarschijnlijk dagelijks mee bezig, zoals bij een groepsproject. Of misschien had je een functie bij een studentenclub waar je hebt leren organiseren”, stelt ze. Als je dit goed kan en doet, is die vaardigheid een aanwinst voor het bedrijf waar je (later) wilt werken.

2. Samenwerken en communiceren

Bij veel studentenactiviteiten, en ook bij hobby’s, is goed communiceren en samenwerken eveneens een must. “Denk aan samenwerken tijdens een teamsport of in een groepsproject of tijdens practica waarin ieder zijn of haar deel moest doen. Samenwerken vraagt van je dat je openstaat voor feedback van je collega’s en dat je je inzet voor de taak die jij hebt gekregen”, stelt Quaegebeur.

Ontdek: Hoeveel salaris krijg je als starter?

Allemaal vaardigheden die op de arbeidsmarkt van pas komen. Je zal daar namelijk (bijna) altijd met anderen moeten samenwerken. Voor je eigen standpunten opkomen en goed kunnen communiceren is ook iets wat bijvoorbeeld van belang is tijdens vergaderingen in het werkveld.

Dat communiceren verloopt overigens ook schriftelijk. Want een groot deel van je studententijd bestond uit het schrijven van papers en scripties. Al je collega’s zullen het waarderen wanneer je bijvoorbeeld via mail bondig en helder je punt kan overbrengen. “Daarnaast helpt jouw schrijfervaring je om een steengoede sollicitatiebrief te schrijven aan het bedrijf waar je graag wilt werken.”

3. Analyseren

Bedrijven hebben nood aan werknemers die goed analytisch kunnen denken. Ook studenten doen tijdens hun studie vaak onderzoek, van het verzamelen en analyseren van data tot het formuleren van een besluit of advies. Het kan geen kwaad om, bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek, toe te lichten wat je op dat vlak hebt uitgevoerd. “Jouw vermogen tot analytisch denken maakt jou een waardevolle werknemer voor ieder bedrijf.”

Tips: 7 ultieme carrièretips voor jonge twintigers

4. Presenteren

Ook presenteren is voor jou als student vaak vertrouwd terrein. “Als je bent afgestudeerd, weet je in principe heel goed hoe je een PowerPoint-presentatie in elkaar zet en weet je hoe je de aandacht van je publiek vast moet houden.” Zowel in een echt kantoor als virtueel zullen velen regelmatig presentaties moeten verzorgen.

5. Improviseren

Als student moet je vaak je plan trekken. Je moet je weg vinden in een nieuwe studierichting, op zoek gaan naar een plek om te wonen als je in een andere stad gaat studeren, geschikte onderwerpen vinden voor essays en afstudeerprojecten, flexibel zijn bij groepsprojecten … Deze vaardigheden vereisen het vermogen om creatief te improviseren. Alleen heet dat in de bedrijfswereld vaak anders: ondernemen.

Gelukkig met wat je verdient?

(wv)

11 augustus 2023

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook