Aangeboden door Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven

Als psychiater heb je impact op zoveel manieren

Het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven (UPC KU Leuven) biedt hooggespecialiseerde psychiatrische zorg aan kinderen, volwassenen en ouderen. Door het brede zorgaanbod en de mate aan specialisatie vinden zowel pure klinische psychiaters als artsen die zich graag toeleggen op wetenschappelijk onderzoek, er hun gading. Drie artsen getuigen over hun prikkelende job en warme collega’s.

De gespecialiseerde patiëntenzorg, het wetenschappelijk onderzoek en de mogelijkheid om collega’s op te leiden, loodsten Edward Debbaut (34) vijf jaar geleden naar het UPC KU Leuven. Hij is er kinder- en jeugdpsychiater verbonden aan het Expertisecentrum Autisme.

Psychiater Charline Denys (30) voelde zich vooral aangetrokken tot het grote zorgaanbod en de mogelijkheid om zich te verdiepen in de twee zorgprogramma’s die haar het meest interesseren: eetstoornissen bij (jong)volwassenen en cognitieve stoornissen bij ouderen.

Kristel Lauwers (47), kinder- en jeugdpsychiater en psychotherapeut, vond bij de dagafdeling voor kleuters van het UPC KU Leuven de job waar ze naar op zoek was. Kristel had bijna niet gesolliciteerd voor wat ze na vier jaar ‘de job van haar leven’ noemt.

Van onderzoek tot puur klinisch werk

De drie psychiaters merken op dat het UPC KU Leuven alle medewerkers, en dus ook de artsen, aanmoedigt om mee te werken aan onderzoek, maar hen ook de vrijheid geeft om zich volledig op patiëntenzorg te richten. Het UPC KU Leuven onderscheidt zich op dat vlak duidelijk van andere psychiatrische ziekenhuizen. Want ook het klinische werk gebeurt er in een academische omgeving. Medewerkers ondersteunen er wetenschappelijk onderzoek en onderzoeksprojecten op hun eigen afdeling.

Edward, die op dit moment doctoreert, vindt het fijn dat hij niet moet kiezen tussen onderzoek en patiëntenzorg. “Onderzoek interesseert me enorm, maar tegelijk wil ik de voeling met het klinische veld niet verliezen”, zegt hij. “Dat evenwicht is belangrijk om te voorkomen dat er klinisch relevante topics in een vergeethoekje terechtkomen.” Het evenwicht tussen onderzoek en patiëntenzorg komt wellicht nog het best tot uiting in het belang dat het UPC KU Leuven hecht aan zorginnovatie. Dat gebeurt via de implementatie van nieuwe inzichten, die onder meer uit de eigen onderzoeksgroep afkomstig zijn.

Kristel had nooit gedacht dat ze op een dag in een academisch ziekenhuis zou werken. “Ik had het idee dat ik meegetrokken zou worden in onderzoek en weinig tijd zou overhouden voor klinische zorg”, blikt ze terug. “Maar dat beeld bleek helemaal niet te kloppen. Er is hier een goede mix van artsen met het profiel als dat van Edward, en artsen als ik die liever zuiver klinisch werken. Mijn talenten komen zo meer tot uiting en dat vinden ze hier prima.”

Een job dat voelt als thuiskomen? Dat vind je bij UPC KU Leuven!

Nooit alleen op je eiland

Charline leerde het UPC KU Leuven kennen als arts-specialist-in-opleiding en startte drie maanden geleden officieel als psychiater. Ze werkt met volwassenen met een eetstoornis, maar ook met ouderen en vaak in samenwerking met de collega’s van het UZ Leuven. “Ik wist lang niet wat ik precies wou doen”, vertelt ze. “Als zelfstandige werken in een eigen praktijk voelde te eenzaam aan. Het is fijn om regelmatig te kunnen overleggen en je kennis te delen met collega’s of artsen-in-opleiding. Samen met het team van sterke verpleegkundigen en ervaren therapeuten kan je hier meer bereiken met je patiënten en sta je er tegelijk niet alleen voor. Ik kreeg ook een heel warm onthaal en het inwerken verliep vlot en geleidelijk.”

Ook Edward kent het UPC KU Leuven al van tijdens zijn opleiding. “De vlotte samenwerkingen en de sfeer onder collega’s maken het een aangename plek. Tijdens mijn opleiding merkte ik al dat je hier nooit op een eiland zit. De deur staat altijd open als je even herkenbaarheid zoekt.” Charline pikt in: “Tijdens mijn opstart vertelde een ervaren collega me dat ik altijd mocht aankloppen, en dat zij dat ook wel eens bij mij zou doen. De steun gaat dus in beide richtingen. Dat is echt fijn. Je voelt dat je evenwaardig bent.”

Uitdagend, gevarieerd en toch in balans

“De collegialiteit met andere artsen is inderdaad een grote meerwaarde”, stemt Kristel in. Ze werkte lang op een raadpleging en ook vandaag combineert ze haar werk bij het UPC KU Leuven met een eigen praktijk. “Zo is er balans tussen minder en meer intensieve therapieën, individuele en groepsbegeleidingen en krijg ik daarnaast de kans om mijn passie door te geven aan masterstudenten geneeskunde, wat ik intussen heel graag doe.”

Op die wisselwerking zet het UPC KU Leuven nadrukkelijk in. Dat blijkt ook uit het ruime opleidingsaanbod van het centrum. Het UPC KU Leuven leidt heel wat beroepsgroepen op, waaronder verpleegkundigen, muziektherapeuten, maatschappelijk werkers en artsen. Daarbij wijst Kristel ook op het aanbod aan leiderschapsopleidingen en de aandacht voor het welzijn van de medewerkers. “We werken hard en sommige aspecten van mijn werk vond ik aanvankelijk heel zwaar, maar dat kon ik aankaarten en open bespreken. Wanneer je iets signaleert, dan wordt er ook echt naar je geluisterd.”

Impact en altijd iets nieuws

“Het is een veeleisende job, maar toegankelijker dan ik had gedacht”, sluit Edward af. “Je kan hier écht op verschillende manieren een impact hebben. Tegelijk verdiep en verbreed je je kennis. Niet alleen door middel van opleidingen, maar ook door de manier waarop het UPC KU Leuven zijn patiëntenzorg organiseert. Het is een prikkelende job die je continu uitdaagt. Altijd is er wel iets dat beweegt binnen het UPC KU Leuven en dat houdt het werk spannend en boeiend.”

Meer weten over werken als arts in UPC KU Leuven? Check onze website www.upckuleuven.be en onze vacatures.

Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven: 12 jobs
Voeg je CV toe
Ontdek welke jobs bij je profiel passen door je CV op te laden.

Ontvang per mail jobs op maat

Ontvang nieuwe 'Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven' jobs meteen in je mailbox.