Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 571

Volgende
Volgend artikel:

“Je hoeft je niet in te houden om met ideeën naar buiten te komen”

“Als physical coach bij een voetbalploeg verdien je een pak minder dan de spelers. Maar ik mag zeker niet klagen”

Physical coach Damien Broothaerts
Damien Broothaerts is physical & performance coach bij KVC Westerlo. Wat moeten we ons daarbij voorstellen? Kan iedereen zomaar physical coach bij een voetbalclub worden? En... wordt dat goed betaald?

We spraken met Damien naar aanleiding van de DAZN ‘All Access’-aflevering, waarin zijn job in de kijker stond.

Check: Wat houdt de job van Damien precies in?

Zeg eens Damien, wat vind jij zelf het leukste aan je job?

“Deel uitmaken van een fitte groep, met weinig blessures en kunnen vaststellen dat de spelers niet alleen fysiek beter worden, maar dat ze er ook plezier in hebben om naar de trainingen te komen, omdat het nooit saai is en voldoende uitdagend.”

“Maar ook het sociaal contact vind ik zeer belangrijk, met de hele groep, niet louter met 1 of 2 spelers bij wijze van spreken. Hen iets kunnen bijbrengen en leren over hoe het is als topsporter, vind ik zeer boeiend.”

Damien Broothaerts & Thijs Vloebergh

Wat vind je minder leuk aan je werk?

“Toch misschien wel het hele datagegeven. En de koude wintermaanden, natuurlijk (lacht). Maar ook wanneer het even minder goed gaat en je 2-3 matchen verliest, dan is dat even balen. Of wanneer je toch met enkele blessures zit, bijvoorbeeld. Maar dan proberen we om de situatie zo goed en zo snel mogelijk aan te pakken, opdat alles weer positief kan verlopen.”

Ontdek: De kracht van positiviteit op de werkvloer

Ervaar je veel stress in deze job?

“Stress, ik ken dat niet (lacht). Ik heb als topatleet ook nooit anders gekend. ’t Is een verschil wanneer je dit ziet als puur een job, denk ik. Voor mij is het een passie, een manier van leven. Je mag je uren niet tellen, je moet mentaal sterk zijn en met tegenslagen om kunnen, weet je wel. Want ja, dit is echt wel een zware job. Maar dat is net hetzelfde als wanneer je topsporter bent.”

En jij? Waarvan krijg jij stress?

Zijn dat de belangrijkste skills die je nodig hebt als physical coach bij een voetbalploeg?

“Misschien wel. Maar het allerbelangrijkste is waarschijnlijk je communicatie: duidelijk oefeningen kunnen overbrengen zodat ze op de juiste manier afgewerkt worden. En ja, zelf sportief zijn is zeker een pluspunt, maar niet noodzakelijk een must. Het oogt wel beter als je zelf ook mee kan doen met de training (lacht). Kennis van voetbal en van het fysieke van de sport zullen altijd primeren alleszins.”

Welke goede raad kan je iemand geven die zelf aan de slag wil als physical coach bij een topploeg in het voetbal?

In m’n eigen DB Academy leid ik physical coaches op, omdat de vraag en de nood aan physical coaches in het voetbal steeds groter wordt. Veel amateurploegen hebben er nog geen, dus daar aan de start proberen gaan en waar het (financieel) kan de introductie doen van jezelf en een manier van werken (met trackingsysteem en data) is sowieso een eerste stap. Topclubs hebben vaak al een physical coach, maar door het toenemende belang zou het niet slecht zijn, moesten er meer aan de slag gaan.”

Jobat app: de snelste weg naar jouw droomjob

“De job van physical coach leer je ook alleen door het te doen, denk ik. Op school leer je misschien de theorie, maar de praktijk is nog belangrijker, misschien wel het belangrijkste. ’t Is op het veld dat je leert waar de spelers precies nood aan hebben, hoe je met hen moet communiceren enzovoort. Focus als startende physical coach met ambitie dus onderaan de ladder en doe zoveel mogelijk ervaring op. Vraag niet meteen teveel, eis niet om de hele ploeg te mogen coachen, maar begin met 1 of 2 spelers en groei op die manier. Zo doe je immers de meeste ervaring op.”

Dus... Niet de gevraagde ervaring, toch solliciteren?

Wat is de grootste misvatting over jouw job als physical coach, of over werken in de voetbalwereld?

“Als mensen horen dat ik in de voetbalwereld werk, denken ze meteen dat dat het mooie leven is, met veel bling-bling. Maar in werkelijkheid is het vooral hard en veel werken. Ze kijken enkel naar de spelers, weet je wel. Achter de schermen doen wij veel meer, ook voor én na, en we hebben de verantwoordelijkheid over 25 spelers, wat niet niks is. Dat vraagt sowieso veel tijd en energie. ’t Is niet iemand wat doen lopen, weet je wel. ’t Is 25 spelers op de top van hun kunnen brengen én houden, een heel seizoen lang, elke dag opnieuw. Dat gebeurt niet zomaar vanzelf.”

Een andere misvatting is waarschijnlijk je loon? Word jij stevig betaald?

“In vergelijking met de spelers verdien ik sowieso een pak minder, maar waarschijnlijk mag ik niet klagen. Al mag het natuurlijk altijd wel méér zijn (lacht). Veel mensen in andere sectoren zullen misschien minder verdienen, denk ik, maar er zijn er ook die een pak meer verdienen dan ik.”

“Sowieso is het een goede zaak dat het belang van physical coaches in het voetbal erkend wordt. De lonen van mensen uit de staff groeien in dat opzicht wel, zeker wanneer je van club verandert en ze jou heel graag in hun ploeg willen hebben. In dat opzicht is de meer professionele evolutie van het voetbal een goede zaak voor mensen zoals ik. Maar je hoort me zeker niet klagen. Dit is m’n passie, dus het is sowieso al super dat ik ervan kan leven.”

Bereken: Verdien jij zoals het hoort?
The sh*ttiest job in football!
VIDEO: The sh*ttiest job in football! 💩💪 All Access EP. 2 | KVC Westerlo

(kv) – Foto’s: DAZN

24 oktober 2024
Anderen bekeken ook