Het loon van een fiscaal inspecteur bij de FOD Financiën: +/- 1.983 netto
We vroegen Pieter Van den Bussche (24) uit Zoutleeuw wat hij doet en hoeveel hij verdient...
“In maart 2020 heb ik stage gelopen bij FOD Financiën via mijn studie aan Hogeschool Gent. Na drie maanden stage wist ik ongeveer hoe de dossiers behandeld werden en hoe de ambtenaren hun job doen. Het leek me wel iets voor mij. Via de website Selor (het selectiebureau van de overheid, n.v.d.r.) heb ik mij ingeschreven voor een vacature. Zo heb ik gesolliciteerd voor een Rosetta-contract. Dat is een startbaanovereenkomst voor mensen die net afgestudeerd zijn, zodat ze direct aan de slag kunnen na een interview.”
“Eenmaal je een aantal maanden goed meedraait binnen de overheidsinstantie onder een Rosetta-contract kun je deelnemen aan de benoemingsexamens van Selor. Dit zijn testen waarbij je kunt solliciteren voor talloze functies. Na een succesvol examen volgt een interview, waarna je stagejaar begint. Hierna ben je officieel een vastbenoemde ambtenaar.”
“Solliciteren, solliciteren en solliciteren!”
“Dat nu ook weer niet. Hoe serieus kom je dan over bij die organisaties? Ik zou eerder specifiek solliciteren in één bepaalde richting, maar ook weer niet 100 procent daarop focussen. Want als dat niet lukt, wordt het moeilijk. Richt je op één onderneming, maar zorg dat je een back-up achter de hand hebt.”
“Dat hangt ervan af of het online verloopt of niet. Maar je goed in je vel voelen is belangrijk. Ik zou me formeel kleden en mijn haar goed leggen zodat ze zien dat je serieus bent. Slordigheid en nonchalance hebben hier geen plaats. Bij een sollicitatie op kantoor zou ik naar de kapper gaan en wat parfum dragen. Ook kun je algemene sollicitatievragen voorbereiden zodat je weet wat je te wachten staat. Dat vermindert de stress aanzienlijk.”
“Je werkt meestal in team. Hou dus rekening met de collega's en ga samen vooruit in plaats van te focussen op jezelf. Kennis delen en elkaar ondersteunen, helpt iedereen. De mentor die je begeleidt, laat je nooit in de steek. Het gebrek aan een grondige voorbereiding op de praktijk tijdens een opleiding in het hoger onderwijs kun je een valkuil noemen, want een studie is vaak heel theoriegericht. Ga zeker eens te rade bij ervaringsdeskundigen.”
E-GIDS: Klaar voor je eerste job!
(Luka Van Dessel) - Bron: Go for happy Magazine
23 december 2021We vroegen Pieter Van den Bussche (24) uit Zoutleeuw wat hij doet en hoeveel hij verdient...
Reeds jaren een knelpuntberoep, maar nog nooit was het tekort aan boekhouder-accountants zo groot. Al wil de sector van de term ‘boekhouder’ af...
Brussel is the place to be voor je loopbaanstart. Want maak je het hier waar, dan vind je later overal je draai, aldus deze Brusselse werkgevers...
"Binnen de organisatie kan je doorgroeien zonder van werkgever te moeten veranderen", zegt Inge Mattens, Projectmanager P&O bij de FOD Financiën.
In deze vaste rubriek laten we jonge starters aan het woord. Deze keer staan de eerste projecten centraal.
Brussel is lang geen slechte werkplek, zo blijkt uit ons gesprek met acht Brusselse werkgevers over ‘carrière maken’.
De functie van Tax Specialist is sterk bevraagd, de kandidaten zijn schaars. En dat is verwonderlijk, vindt Christophe Paquay van Robert Walters.
Krijg jij ook zweethanden als je nog maar denkt aan die moeilijke onderhandeling? Met deze 6 tips in het achterhoofd word je een meesteronderhandelaar.
Werkgevers beleven turbulente tijden, maar qua vacatureaanbod valt het vandaag nog mee. Vooral de vaste job lijkt het nog behoorlijk goed te doen.