Starters
Vorige

1 van 201

Volgende
Volgend artikel:

Als jongere naar een goede job via deze vijf tips

Als jongere naar een goede job via deze vijf tips

Als jongere naar een goede job
Hoe raak je als schoolverlater vlot aan een eerste (en goede) job? Deze tips uit het schoolverlatersrapport zullen je zeker helpen.

Het rapport gaat na hoeveel van de schoolverlaters een jaar later nog als werkzoekend ingeschreven stonden bij VDAB. Het gaat om jongeren die in 2022 de school verlieten. De cijfers geven een indicatie over de tewerkstellingskansen van schoolverlaters na het volgen van een bepaalde opleiding.

1. Haal een diploma

Een diploma is jouw toegangsticket tot de arbeidsmarkt”, benadrukt Lindsey Marin, arbeidsmarktexpert bij de studiedienst van VDAB. Van degenen die met een diploma secundair onderwijs op de arbeidsmarkt komen, zit 7 procent een jaar later nog zonder werk. Zonder diploma stijgt dat tot 21 procent, en bij vorige schoolverlatersrapporten lag dat percentage vaak zelfs hoger.

Overigens is dat cijfer onderschat, omdat veel schoolverlaters zonder diploma in de inactiviteit terechtkomen. Ze zijn niet aan het werk en er ook niet beschikbaar voor, waardoor VDAB ze dus ook niet registreert. Jongeren zonder diploma zijn klassiek de eerste ‘conjunctuur-slachtoffers’. Want als de economie wat tegen zit, zijn zij vaak de eersten die moeten vertrekken.

Lees ook: Is een diploma nog relevant op de arbeidsmarkt?

2. Haal een hoger diploma

Hoe hoger geschoold, hoe beter de jobkansen. En hoe kleiner de kans om een jaar na het schoolverlaten werkzoekend te zijn. Deze vaststelling geldt al enkele jaren. Van zij die afstuderen met een hoger diploma, zitten er een jaar later slechts zowat 2 procent zonder werk. Bij masteropleidingen is dat 2,3 procent gemiddeld, bij professionele bachelors is dat 2,1 procent en bij het hoger beroepsonderwijs van HBO5 is dat 2,7 procent.

Ontdek: Hoeveel levert een extra diploma op?

3. Haal een (hoger) diploma in techniek of STEM

Technische beroepen staan al jaren prominent op de lijst van knelpuntberoepen. En ook bij technische en beroepsopleidingen blijft voortstuderen – onder de vorm van een zevende specialisatiejaar – zijn vruchten afwerpen.

In het algemeen blijft - met de verdere digitalisering van de maatschappij en de toenemende technologische ontwikkelingen - de vraag naar STEM-profielen groot. Bij STEM focus je best op wiskunde, techniek, technologie, exacte wetenschappen, toegepaste wetenschappen of ICT. Dat gaat breed: van Auto-elektriciteit (BSO3) en Bouwtechnieken (TSO3) tot Agro- en biotechnologie’ (als professionele bachelor) en Statistiek (als masteropleiding).

Een aantal STEM-opleidingen sluit iets minder goed aan op de vraag van de arbeidsmarkt. “Zo verloopt de zoektocht naar een eerste job wat moeizamer bij pas afgestudeerde biologen, audiovisuele technici en game developers”, klinkt het bij VDAB.

4. Studeren voor zorg

Kiezen jongens vooral voor technische richtingen, dan gaan meisjes eerder voor de zorg. Met een bevolking die alsmaar ouder en meer hulpbehoevend wordt, blijven extra handen in de zorg dan ook hard nodig. In de toekomst zullen deze profielen ook sterk bevraagd blijven.

“Wie kiest voor een zorgopleiding, kiest ook voor werkzekerheid.” Maar denk vooral aan (ver)zorgende opleidingen of opleidingen die gericht zijn op huishoudelijke, logistieke en administratieve ondersteuning in de zorg. “Dus eerder zorg voor de mens, en niet het dier”, aldus het rapport.

Vooral opleidingen die focussen op persoonlijke zorg doen het goed. “Bij die opleidingen is het volgen van een specialisatiejaar een absolute aanrader: de kansen op de arbeidsmarkt verhogen aanzienlijk na een gespecialiseerde vorming.”

Extra: Is werken in de zorg iets voor jou?

5. Iets wat je graag zou doen

Weet dat studeren niet stopt aan de schoolpoort, want ook tijdens je loopbaan moet je bijblijven in kennis en competenties. Mede hierom geeft Lindsey Marin van VDAB jongeren altijd mee om zeker ook met het hart te kiezen. “Studeer vooral voor iets wat je graag doet.”

Klaar voor je eerste job! Praktische tips & tricks
Je droomjob missen? Niet met de Jobat app!

(William Visterin)

26 juli 2024