Hoe groen wordt jouw job?
In Vlaanderen zal ruim een kwart van de banen grote gevolgen ondervinden van de groene transitie. Hoe zit dat bij jou?
Werken als jobstudent tijdens de weekends en/of de vakantieperiodes wordt steeds ‘normaler’. Zo blijkt uit de cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) dat maar liefst 75% van de studenten bijklust tijdens het jaar. Dat is een stijging met 3% ten opzichte van vorig jaar. Ter vergelijking: in 2003 (twintig jaar geleden) deed slechts 30% van de studenten een studentenjob.
Vacatures voor studenten: Vind de ideale studentenjob
Studentenarbeid zit dus duidelijk in de lift. De verklaring hiervoor is redelijk logisch: voor heel wat studenten is een extra zakcentje in deze dure tijden meer dan welkom, zeker als ze hun studies of dagdagelijkse uitgaven gedeeltelijk of zelfs volledig zelf moeten betalen. Daarnaast geeft de flexibele regelgeving voor studentenarbeid hen hiervoor een duwtje in de rug.
Sinds 1 januari 2023 mogen studenten namelijk tot 600 uur per jaar werken tegen verlaagde sociale bijdragen. Voor de intrede van deze nieuwe regeling bedroeg het maximale aantal uren 475. Ambitieuze studenten kunnen dus – voor zover het combineerbaar is met hun studies – op een correcte en wettelijke manier extra bijverdienen.
FAQ: Alles wat je moet weten over studentenjobs
Ondanks deze recent uitgebreide wettelijke regeling blijven nogal wat studenten ‘in het zwart’ bijklussen. Concreet: volgens recente cijfers werkt 1 op de 4 studenten momenteel zonder arbeidscontract (in 2022 was dat 19% of bijna 1 op de 5 studenten). De versoepeling van studentenarbeid heeft het zwartwerk dus niet doen afnemen, integendeel.
Na een lange werkdag je – al dan niet zuurverdiende – centen cash ontvangen ‘in het zwart’ kan dan wel slim en interessant lijken, dat is het zeker niet. Wie zonder arbeidscontract werkt is wettelijk niet in orde en mist zo heel wat voordelen.
Factcheck: Hoeveel mag je als student jaarlijks werken?
Een geregistreerd arbeidscontract garandeert je namelijk een correcte betaling van je loon. Bovendien ben je hiermee verzekerd voor arbeidsongevallen en ongevallen op weg van of naar je studentenwerk.
Wil je toch liever in het zwart blijven werken? Hou er dan rekening mee dat je werkgever altijd misbruik kan maken van je enthousiaste inzet en jou bv. minder – of zelfs geen! – loon kan uitbetalen dan mondeling afgesproken. Ook controles op zwartwerk komen steeds vaker voor en wie betrapt wordt riskeert een zware geldboete.
(fd) - Bron: Randstad en Het Nieuwsblad
7 juli 2023In Vlaanderen zal ruim een kwart van de banen grote gevolgen ondervinden van de groene transitie. Hoe zit dat bij jou?
Je bent jong en geïnteresseerd in wetenschappen? Dan wacht je misschien een mooie carrière in de chemie- of farma-industrie.
We vroegen aan de 22-jarige Jolien hoeveel zij verdient als monitor bij Skillz en wat haar studentenjob precies inhoudt...
Katrijn werkt sinds begin dit jaar als ingenieur bij UZ Leuven, een interessante mix van techniek en zorg.
De recruiter heeft alles verteld en gevraagd en nu is het jouw beurt. Uiteraard stel je vragen, maar welke? En welke zeker niet?
Je wil alles uit die weinige vakantiedagen halen die je hebt. Maar als je bij je terugkomst meteen verdrinkt in het werk gaan je batterijen snel weer leeg zijn.
Als marktleider runt D’Ieteren een uitgebreid netwerk van concessies., daarvoor is het bedrijf volop op zoek naar extra technisch talent.
Rik vertelt over de jobdagen van FOD Financiën: “De perfecte manier om de diverse functies en de sfeer te ontdekken”
Als jobstudent werken... kan dat zomaar? Zijn er voorwaarden? En hoeveel word je betaald? Op al deze (en op nog veel meer) vragen, geven we een antwoord!