Go for happy
Vorige

1 van 720

Volgende
Volgend artikel:

Waarom jij je werk maar niet gedaan krijgt

Mede mogelijk gemaakt door: Bright Plus HQ

Alles wat je moet weten over je eerste sollicitatie

vector net afgestudeerd
"Wed niet op één paard, maar ook niet op de hele koers.” (Zenna Vanderstukken, kantoorverantwoordelijke Bright Plus)
Ga jij binnenkort voor de eerste keer op sollicitatiegesprek? Maar zit je nog met heel wat vragen en twijfels? Geen zorgen! Zenna Vanderstukken, kantoorverantwoordelijke bij rekruteringspartner Bright Plus in Mechelen, geeft een antwoord op de vragen die studenten het vaakst stellen over solliciteren.

1. Wat moet ik allemaal op mijn cv zetten?

Het is heel normaal dat je niet onmiddellijk weet waar je moet beginnen. Onthoud dat je cv kort en relevant moet zijn. Begin met je naam, telefoonnummer en e-mailadres. Dat lijkt evident, maar toch worden de contactgegevens vaak over het hoofd gezien. Daarnaast zijn ook jouw studies en relevante werkervaringen heel belangrijk. Vermeld ze in chronologische volgorde. De meest recente komt bovenaan zodat ze meteen in het oog springt. Keer zo terug in de tijd en vermeld bij elke ervaring de begin- en einddatum en geef ook wat extra uitleg over jouw takenpakket.

Geef je opleidingen op dezelfde manier weer en vergeet niet te vermelden of je het diploma al dan niet behaald hebt. Heb je nog geen werkervaring omdat je net afgestudeerd bent? Vermeld dan zeker de stages en vakantiejobs die je hebt gedaan. Hoe meer ervaring, hoe beter. Vergeet ook je sterktes, talenkennis en computerkennis niet te noteren. Hobby’s vermeld je alleen als ze relevant zijn voor de functie.

Zenna’s gouden tip: Laat jouw cv zeker eens door iemand anders nalezen op schrijffouten!

Extra: 4 voorbeeld cv's om te gebruiken!

2. Hoe bereid ik mij voor op mijn eerste sollicitatiegesprek?

Een goede voorbereiding is cruciaal. Natuurlijk is geen enkel sollicitatiegesprek hetzelfde, maar bepaalde vragen komen vaak terug. Bereid je voor zodat je daar vlot op kunt antwoorden. Zorg er wel voor dat je antwoorden niet ingestudeerd lijken. Klassiekers zijn:

  • Stel jezelf even kort voor.
    This is your time to shine! Het komt erop aan om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten door onmiddellijk je sterkste troeven en ervaring(en) aan te halen. Probeer voor die vraag al een rode draad in je hoofd te hebben, zo vergeet je geen belangrijke punten.

  • Waarom solliciteer je voor deze functie?
    Die vraag test enerzijds hoe goed jij de jobomschrijving kent en anderzijds wat de raakvlakken zijn met de functie waarvoor je solliciteert. Bestudeer de vacature dus zeker nog voor je op gesprek gaat.

  • Wat weet je over ons bedrijf?
    Als je niet goed voorbereid bent op die vraag, zullen je slaagkansen drastisch dalen. Google is je beste vriend, dus ga zeker even op onderzoek. Naast de basisinformatie over de activiteiten van het bedrijf is het aangewezen om eens te kijken naar de waarden, normen en visie. Sluiten die aan bij wie jij bent? Check of het bedrijf recent in de actualiteit verscheen en laat dat vallen tijdens het gesprek, zo toon je echt interesse.

  • Waar zie je jezelf over vijf jaar?
    Wil je doorgroeien? Ambieer je een managersfunctie of een bepaalde specialisatie? Wil je een functie vinden die je op lange termijn gelukkig maakt? Kortom, wat is je plan?
Young Graduate sollicitatie met cv

Zenna’s gouden tip: Voor je solliciteert, kun je al connecteren met jouw contactpersoon op LinkedIn. Zo weet je wie voor je zit en toon je interesse. Daarnaast kun je een berichtje meesturen waarin je laat weten dat je uitkijkt naar een eerste kennismaking tijdens het sollicitatiegesprek!

E-gids: De perfecte voorbereiding voor je sollicitatiegesprek

3. Hoe weet ik wat mijn sterktes en werkpunten zijn?

Een klassieke sollicitatievraag is wat jouw sterktes en werkpunten zijn. Het kan soms moeilijk zijn om die vraag zelf te beantwoorden. Kijk daarom naar feedback die je al kreeg tijdens groepswerken of van je vrienden en familie.

Vermijd clichés zoals perfectionisme. Geen zorgen, we gebruikten die klassieker allemaal al eens. Maar kijk vooral naar wat je zelf echt wilt verbeteren en hoe je daarmee aan de slag kunt gaan. Zo toon je aan dat je zelfbewust bent.

Lees ook: Welke 10 skills heb je als jonge professional nodig?

4. Solliciteer ik het best bij verschillende bedrijven tegelijk en mag ik dat toegeven?

Wed niet op één paard, maar ook niet op de hele koers. Wees kritisch en maak een bewuste selectie van waar je het liefst zou werken. Wees eerlijk als ze vragen of je nog bedrijven op het oog hebt maar benadruk natuurlijk ook waarom je zo graag voor hun organisatie wilt werken.

5. Via welke weg solliciteer ik het best?

Er zijn heel wat manieren om te solliciteren. Ten eerste kan dat rechtstreeks bij een bedrijf via de website. Daarnaast kun je ook contact opnemen met rekruteringspartners zoals Bright Plus. Zij hebben vaak exclusieve contacten met bedrijven die hun recruitment uitbesteden en daar geraak je vaak zelf niet gemakkelijk binnen. Ten slotte kun je ook solliciteren via LinkedIn. Je kunt er zelf op zoek gaan naar vacatures maar het werkt ook in de andere richting. Als je aangeeft dat je op zoek bent naar een job, nemen bedrijven of recruiters vaak spontaan contact met je op.

Zenna’s gouden tip: Zet je cv ook op jobboards zoals Jobat of VDAB. Zo toon je aan dat je werk zoekt. Vaak zoeken bedrijven en recruiters via die kanalen proactief naar kandidaten!

6. Wat kan ik na het sollicitatiegesprek nog doen om mijn kansen te verhogen?

Eerst en vooral kun je de volgende dag een e-mail sturen om jouw contactpersoon te bedanken. Zo blijf je interesse en betrokkenheid tonen. Hou het wel kort en bondig. Bedank hem/haar voor het aangename gesprek.

Daarnaast kun je ook zelf polsen naar feedback. Werd er geen bepaalde periode meegegeven, dan kun je eventueel na een week zelf eens horen of er al nieuws is. Wellicht heb je nog niets vernomen omdat er nog interne besprekingen aan de gang zijn, dus vraag altijd op een vriendelijke en professionele manier naar feedback.

7. Mag ik vragen naar mijn loon op een eerste sollicitatiegesprek?

Daar is ze dan, de meestgestelde vraag. Vraag niet te snel naar jouw loon, want dat komt niet goed over. Wacht het gesprek af. Als het jobaanbod al heel concreet wordt, kun je die vraag stellen op het einde van het gesprek. Als er nog gesprekken volgen, wacht je beter tot het volgende gesprek om dat onderwerp aan te kaarten. Sommige bedrijven durven de rollen om te draaien en zelf te vragen naar welk brutoloon jij verwacht. Zorg dat je daar een onderbouwd antwoord op kunt geven. Zoek daarom de gangbare lonen op voor jouw functie of vraag advies aan rekruteringskantoren zoals Bright Plus.

Een gemiddeld startersloon in Vlaanderen ligt vaak tussen de 2.000 en 2.200 euro bruto per maand. Natuurlijk is alles afhankelijk van het totaalpakket, staar je dus niet blind op louter het brutoloon. Mik ook niet op een te hoog loon want je moet beseffen dat je jezelf als schoolverlater nog moet bewijzen.

Jobat Salariskompas: Vergelijk jouw loon met dat van anderen

Vijf belangrijke regels als je solliciteert:

  1. Kom op tijd
  2. Wees jezelf
  3. Wees eerlijk
  4. Bereid je goed voor
  5. Toon interesse
Ontdek: De complete Jobat Sollicitatiekit

(Laura Dekimpe) - Bron: Go for happy Magazine

29 december 2021
Anderen bekeken ook