Gemiddelde Belgische topbankier verdient ... 1,5 miljoen euro
1,52 miljoen euro. Zoveel verdient een Belgische topbankier, aldus de European Banking Authority.
Luc Vandenhoeck en Frank Van Assche werken bij concurrerende banken. Toch bezitten Luc en Frank tal van gemeenschappelijke eigenschappen: vijftigers, gepokt en gemazeld in de bank, een klein dozijn functies op hun cv en vooral een future-proof professioneel profiel. Vandaag is Luc HR-programmamanager bij KBC in Leuven, Frank is bij Belfius in Brussel verantwoordelijk voor digitale projecten, communicatie en customer experience.
Het profiel van Luc en Frank is trendsettend en begeerd op de arbeidsmarkt. Hoe bouwden ze die expertise op? “Ik hou mezelf scherp”, vertelt Luc. “Nieuwe competenties aanleren, is een must om te overleven. Je hebt een mindset nodig die gericht is op persoonlijke groei om inzetbaar te blijven. Bij KBC leren we leren met nieuwe leermethodes zoals YouTube.”
Frank Van Assche vult aan: loop rond in de wereld met open ogen en oren. Ik kijk letterlijk naar links, de Verenigde Staten, en naar rechts, Azië, om te weten in welk domein ik moet bijscholen. Bereid zijn om continu te veranderen, is een sleutelcompetentie. Word je daar zenuwachtig van, dan ben je bij Belfius niet op de juiste plaats.”
Die ondernemende attitude bracht Frank van ICT functies naar de marketing afdeling en de laatste jaren in digitale communicatie. Luc maakte zelfs zevenmijlsstappen tussen businessdomeinen als betalingsverkeer, dan naar marketing, om vervolgens van woonkredieten naar HR te springen. “Het kan. Zolang je er maar niet op wacht, maar het heft zelf in handen neemt”, klinkt het unaniem. De bank ondersteunt deze interne mobiliteit. Voorbeeld? In plaats van een jaarlijks evaluatiegesprek voeren jij en je leidinggevende een dialoog over je progressie”, vertelt Luc.
Millennials die bij de bank komen werken, hebben andere verwachtingen dan de generaties voor hen, zoals de zogenoemde babyboomers en Generation X. “Onze digitale projecten werken als een magneet op hen”, beweert Luc, “net zoals de voortdurende innovatie. Zij komen niet meer voor een loopbaan noch voor het salarispakket.”
Ook Frank merkt dat jonge collega’s bij Belfius zich sterk verbinden met de inhoud van de job. “Maar ze geloven ook in een sterk merk en connecteren met het verhaal van ons bedrijf. Ze zijn bijvoorbeeld bijzonder fier op de state-of-the-art technologie van onze mobiele app.”
De robotisering doet zijn intrede in de financiële wereld. Banken rollen hun eerste projecten rond artificiële intelligentie uit. Bij HR is bijvoorbeeld een chatbot actief die de meest courante vragen van medewerkers beantwoordt. Repetitieve taken zoals het invoeren van papieren kredietaanvragen sneuvelen uit functieomschrijvingen. Nieuwe rollen ontstaan. Zo krijg je als medewerker misschien wel de kans om een interne sprong te maken naar een gloednieuwe rol. Denk bijvoorbeeld aan robottrainer. Luc legt uit: “Dat is een bancaire expert die de robot met kennis voedt. Gevolg: de intelligentie van de robot groeit en hij neemt zelfstandig juiste beslissingen.” Mens en machine, ook in het digitale bancaire tijdperk een samenwerkende vennootschap.
(gv)
3 september 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
1,52 miljoen euro. Zoveel verdient een Belgische topbankier, aldus de European Banking Authority.
Na met diverse campagnes klanten te hebben gewaarschuwd voor gevaren op internet, is het personeel aan de beurt.
‘Ik werk bij de bank’, kunnen de meer dan 4.100 medewerkers zeggen die het hoofdkantoor van Belfius in Brussel bevolken. Maar wat doen ze precies?
De voorbije zeven jaar is het aantal jobs bij banken in ons land met zo’n 2 procent per jaar afgenomen. Toch zoeken banken nog steeds nieuw talent.
Ook in de retailsector woedt de ‘war for talent’. Maar merken en retailers die het slim aanpakken, zullen medewerkers aan zich kunnen binden.
Welke jobs duiken allemaal in de knelpunt-top 10 op?
Beantwoord jij ’s avonds ook vaak nog werkmails? Of werk je in het weekend soms door om een deadline te halen? Je bent zeker niet alleen.
Werknemers mogen niet constant worden gefilmd tijdens de uitvoering van hun werk. Dat blijkt uit een recente beslissing van de GBA...
Kan je tijdens een sollicitatie vermelden dat je ook bij een ander bedrijf je licht opsteekt? Het is soms delicaat maar je kan er ook je voordeel mee doen...