Discriminatie
Vorige

1 van 105

Volgende
Volgend artikel:

Als vrouw opslag vragen? Let op voor vooroordelen

Alleen aantrekkelijk personeel aanwerven: mag dat?

Twee serveersters bij Marylou's Coffee.
Een koffiebar of broodjeszaak volstouwen met knap personeel is een slimme marketingtruc. Het oog wil namelijk ook wat. Maar mag dat?
Marylou's Coffee
Twee serveersters bij Marylou's Coffee.

In de Verenigde Staten is het onderwerp van discussie. De Marylou’s Coffee-keten is bekender omwille van de aantrekkelijke jonge serveersters dan om de koffie die ze schenken. De serveersters huppelen rond, gekleed in spannende roze T-shirts en korte broekjes. Hoewel er geen enkele klacht werd neergelegd tegen de keten, begon de Equal Employment Opportunity Commission - min of meer de Amerikaanse tegenhanger van ons Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding – een onderzoek naar eventuele discriminatie. Dat meldt The Economist.

Knappe airhostessen

Af en toe komt het op dit vlak in de VS tot een rechtszaak. De Amerikaanse federale regering verbiedt discriminatie op basis van geslacht, ras, religie, handicap en nationale origine, maar niet op basis van aantrekkelijkheid. Drie plaatsen, waaronder Washington DC, hebben echter wel zo’n wet die discriminatie op basis van het uiterlijk verbiedt.

Enkel mannen of vrouwen aannemen mag in de VS, maar alleen als geslacht een bonafide beroepskwalificatie is. Twijfelgevallen komen voor de rechtbank. Zo werd Southwest Airlines in 1981 verplicht om ook mannen aan te nemen nadat een rechter oordeelde dat de functie van airhostess niet was gecreëerd om mannelijke klanten te verleiden, maar om ze op hun vlucht te begeleiden.

Voor Marylou’s Coffee betekent dit volgens The Economist dat het binnenkort dus een keuze zal moeten maken: ofwel komen ze er expliciet voor uit dat de serveersters er zijn om mannelijke klanten te verleiden, ofwel moeten ze het aanwervingsbeleid aanpassen.

Hoe zit het in België?

“Bij het aanwerven van personeel moet de anti-discriminatiewetgeving worden nageleefd”, vertelt Kristiaan Andries van het Kenniscentrum van SD Worx. “Onze anti-discriminatiewet somt een aantal criteria op, op basis waarvan niet mag worden gediscrimineerd. Uiterlijk is geen criteria op zich.”

Staan wel expliciet in de anti-discriminatiewet: leeftijd, seksuele geaardheid, burgerlijke staat, geloof of levensbeschouwing, syndicale en politieke overtuiging, taal, huidige of toekomstige gezondheidstoestand, een handicap, …

Een onderscheid op grond van een van de beschermde criteria vormt een discriminatie, tenzij dit onderscheid gerechtvaardigd wordt. Dit kan bijvoorbeeld als het gaat om beroepsvereisten. Voorbeeld: een vrachtwagenchauffeur mag niet blind zijn.

“Uiteraard is discriminatie ook mogelijk op basis van andere gronden dan de wet uitdrukkelijk voorziet. In België bestaat echter nog geen rechtspraak over uiterlijk als criterium.”

(mr) 

10 augustus 2012
Anderen bekeken ook