Tijd voor ijsjes mét alcohol
De tropische temperaturen van de voorbije dagen lijken alvast goed nieuws voor twee West-Vlaamse jongeren: Nicolas Destoop en Jorgo Struyve.
Wetenschappers aan de Mississippi State University onderzochten op welke manier alcohol een impact zou hebben op het vermogen om correcte woordassociaties te maken. Zo werd er vastgesteld dat proefpersonen die een beetje alcohol geconsumeerd hadden meer correcte antwoorden gaven dan collega’s die helemaal nuchter waren. Daarbovenop vonden ze de juiste oplossingen ook sneller. De impact van de alcohol bleek wel vooral onrechtstreeks te zijn.
Je hebt het misschien nog al eens gehoord: grote schrijvers, kunstenaars en componisten die beweren dat alcohol hun creativiteit verbetert. Dat hadden de onderzoekers ook horen waaien en zo besloten ze om te testen of dat effect ook wetenschappelijk kon worden bewezen.
Onderzoeksleider Andrew Jarosz, professor psychologie aan de Mississippi State University, vertelt: “Er kon inderdaad worden vastgesteld dat personen met een alcoholniveau tot maximaal 0,75 promille twee tot drie keer sneller woordassociaties konden maken dan nuchtere collega’s. Bovendien konden zij ook vaker de antwoorden binnen de tijdslimiet van één minuut formuleren, wat misschien nog verrassender is.”
Dus vanaf nu nemen we allemaal een borrel voor we gaan werken? Wacht...
“In deze context is het cruciaal om je niet op je eerste idee vast te pinnen en ook andere denkpatronen ruimte te geven. Alcohol blijkt een hulpinstrument te zijn om die ontvankelijkheid te bevorderen”, vertelt Mike Hutcheson, auteur van het boek ‘Relax and Grow Rich’. “Men moet echter beseffen dat alcohol geen betere ideeën creëert, maar wel een aantal remmingen kan helpen wegwerken.”
Voor alle duidelijkheid is alcohol geen redmiddel voor innovatie en creatie. Wel kan het ervoor zorgen dat je je in een gezelschap ontspannen en comfortabel voelt, waardoor remmingen over status en verschillen verdwijnen. Daardoor is men dan weer sneller geneigd om met eigen meningen op de proppen te komen.
Daarbovenop is het absoluut niet toelaatbaar om dronken op de werkvloer te staan, maar een gebrek aan terughoudendheid kan wel een positief effect hebben. Interessante ideeën kunnen wel eens aan de oppervlakte komen, met goede voorstellen tot gevolg.
Volgens de onderzoekers is vooral één ding duidelijk: trek die vergaderingen eens weg uit de directiekamers. Managers zouden meer inspanningen moeten doen om meetings te verplaatsen naar een meer ontspannen omgeving. Schol?
(mr)
23 juli 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
De tropische temperaturen van de voorbije dagen lijken alvast goed nieuws voor twee West-Vlaamse jongeren: Nicolas Destoop en Jorgo Struyve.
Wist je dat tegenwoordig steeds meer werkgevers de bedrijfskoelkast volstouwen met bier voor werknemers die veel tijd op kantoor doorbrengen?
Wie lang en hard werkt, spoelt de stress 's avonds graag door met een biertje of een wijntje, aldus Finse onderzoekers ...
Veel drinken gaat opvallend dikwijls samen met meer overuren presteren. Stevige drinkers rapporteren ook vaker stress en hebben meer klachten op het werk.
Iedereen kent de slogan wel: ‘Ons vakmanschap drink je met verstand.’ Maar komt dat vakmanschap dat verstand ook ten goede? Blijkbaar wel.
Veel mensen kruipen na een zware dag snel onder de wol, maar is dat een goed idee? Hou je slaapkamer zen en dump je negatieve spanning op voorhand.
De zomer is zalig... Maar minder fijn is het om te werken op heel warme dagen. Met deze tips hou je je hoofd koel.
Voel jij je niet zo op je gemak als je gaat lunchen met je baas of zakenpartner? Geen nood, een zakenlunch hoeft geen stresserende onderneming te zijn.
De digitale revolutie verloopt razendsnel en AI maakt steeds vaker deel uit van ons dagelijks leven. Ook op de arbeidsmarkt is AI geen sciencefiction meer...