Alcohol op het werk heeft positieve gevolgen
Iedereen kent (hopelijk) de slogan wel: ‘Ons vakmanschap drink je met verstand.’ Maar komt dat vakmanschap dat verstand ook ten goede? Blijkbaar wel, en het is nog wetenschappelijk bewezen ook! Burps.
Geestverruimende dranken?
Wetenschappers van de Mississippi State University onderzochten de impact van alcohol op de werking van het brein. Concreet hebben ze onderzocht wat de mate van alcoholconsumptie veranderde aan het vermogen van de proefpersonen om woordassociaties te maken. Raar maar waar: zij die een beetje alcohol hadden gedronken, gaven meer correcte antwoorden dan de nuchtere proefpersonen. Dronken mensen durven al eens sneller met de wagen rijden, maar blijkbaar vinden ze ook sneller de correcte oplossingen.
"Inderdaad kon worden vastgesteld dat personen met een alcoholniveau tot maximaal 0,75 promille twee tot drie keer sneller woordassociaties konden maken dan nuchtere collega’s. Bovendien konden zij ook vaker de antwoorden binnen de tijdslimiet van één minuut formuleren, wat misschien nog meer verrassend is”, zegt onderzoeksleider en professor psychologie aan de Mississippi State University Andrew Jarosz op de Nederlandse site Express Business.
De kunst van het drinken
In de wereld van de kunst wordt alcohol vaak geromantiseerd. Veel grote schrijvers, acteurs, componisten en andere kunstenaars stonden niet zelden bekend om hun chronische dorst. Er wordt dan vaak van uitgegaan dat alcohol hun creativiteit tot een ultiem hoogtepunt bracht. Om na te gaan of dit gegeven een mythe of een waarheid was, hebben professor Jarosz en de zijnen dit onderzoek gevoerd.
“Alcohol kan de mens helpen om te ontspannen,” suggereert Mike Hutcheson, auteur van het boek ‘Relax and Grow Rich’, een verklaring voor het fenomeen. “Wanneer men naar grote innovatie en creatie kijkt, blijkt vaak een sfeer van ontspanning te kunnen worden opgetekend. Een bescheiden niveau alcohol kan het denkproces tot op zekere hoogte vergemakkelijken en versnellen."
"In die context is het cruciaal om zich niet op zijn eerste idee vast te pinnen en ook andere denkpatronen een ruimte te bieden. Alcohol blijkt een hulpinstrument te zijn om die ontvankelijkheid te bevorderen. Men moet echter beseffen dat alcohol geen betere ideeën creëert, maar wel een aantal remmingen kan helpen wegwerken.”
Alcohol werkt op het werk
Alcohol is dus geen directe oorzaak van meer innovatie en creativiteit, maar kan het wel stimuleren. Zeker ook in het bedrijfsleven. Het kan de spanning bij bijvoorbeeld vergaderingen wegnemen. In een informelere sfeer, waar rang en stand minder belangrijk worden, zullen werknemers sneller hun zotste ideeën durven spuien.
Al vrezen we dat de hoeveelheid alcohol niet recht evenredig is met de prestaties van het creatieve brein. Wanneer je echt dronken bent en niet meer in staat om helder te denken, zullen de negatieve effecten waarschijnlijk de bovenhand halen. Bovendien heb je pas echt een kater als de dag nadien niemand nog weet welke creatieve topideeën er allemaal bedacht werden.
Alcohol allowed?
Gematigd alcoholgebruik op het werk mag dan misschien wel positieve gevolgen hebben, maar is het eigenlijk wel toegestaan? Dat mag de werkgever zelf beslissen.
In 2009 is er een CAO gesloten met betrekking tot een preventief alcohol- en drugsbeleid in alle ondernemingen. Deze CAO verplicht elke werkgever om een alcohol- en drugsbeleid te hebben. Een intentie- of beleidsverklaring volstaat, maar werkgevers kunnen ook verder gaan en concrete afspraken neerschrijven rond alcohol. Op sommige werkvloeren zal er absolute nultolerantie heersen, terwijl de glazen elders al wat sneller op tafel komen.
In het algemeen heeft het onderzoek vooral uitgewezen dat werkgevers ervoor moeten zorgen dat hun werknemers zich op hun gemak voelen. In informele sferen tiert de creativiteit en het enthousiasme welig. Alcohol kan hier soms bij helpen, maar ook veel andere maatregelen kunnen nuttig zijn. Niet steeds in diezelfde muffe ruimte vergaderen en geregeld teambuildings organiseren bijvoorbeeld. Een werkvloer waar iedereen vriendelijk tegen elkaar is, is een betere werkvloer.
(mr)
12 juli 2018