Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 591

Volgende
Volgend artikel:

Hoe Ann als expert communicatie bij de Vlaamse overheid een verschil maakt

Alarm! 6 signalen dat die nieuwe job een nachtmerrie wordt

Nieuwe job is een nachtmerrie
Denk je je droomjob gevonden te hebben? Dan moet je enkel nog de sollicitatierondes overleven. Maar let op: want een vacature kan ook heel misleidend zijn, en voor je het weet wordt je nieuwe job een ware nachtmerrie. Als je deze zes signalen opvangt, dan denk je best twee keer na voor je een contract tekent.

1. Chaotische sollicitatie

Als je sollicitatiegesprek met meerdere leidinggevenden gebeurt, dan is het natuurlijk logisch dat het even duurt om een geschikt moment te vinden. De agenda’s van de bazen zitten vaak volgepropt met vergaderingen, meetings, … Maar is je gesprek al meermaals verplaatst, dan is dat een slecht teken. Als een bedrijf tijdens een sollicitatieproces heel ongeorganiseerd is, juist op het moment dat ze een goede indruk willen maken, hoe zal het dan wel niet zijn als je in dienst bent?

2. Klachten en ongelukkige mensen

Een goede voorbereiding is alles tijdens een sollicitatieproces, en daarom lees je best ook beoordelingen over het bedrijf. Online vind je tegenwoordig heel wat meningen. Komen bepaalde klachten meermaals terug? Vraag dan aan het bedrijf of ze op de hoogte is van de problemen, en hoe ze die aanpakt. Maar wees ook altijd kritisch: het is tegenwoordig heel makkelijk om online je gal te spuwen, zonder echte reden.

Je zal waarschijnlijk een correcter beeld krijgen van je eventuele toekomstige collega’s. Vraag daarom naar de bedrijfscultuur, maar neem zelf ook eens een kijkje in het bedrijf. Zie je iemand zitten met tranen in de ogen? Vang je toevallig een gesprek op van mensen die ontevreden zijn? Het kan altijd zijn dat iemand een slechte dag heeft, maar het kan ook een teken zijn dat de werksfeer niet al te best is.

3. Een moeilijke babbel

Het is uiteraard heel leuk als het bedrijf er alles aan doet om je binnen te halen, maar er is een groot verschil tussen iemand die zegt: ‘je lijkt een goede match te zijn’, en iemand die meteen een contract op tafel gooit. Als je meteen een contract aangeboden krijgt, kan dat betekenen dat ze wanhopig zijn, wat op zich geen al te best teken is.

Nog iets om op te letten: het gedrag van de manager. Als je gesprekpartner minachtend doet over andere werknemers en je eigenlijk op zoek bent naar een plek waar ruimte is voor opbouwende kritiek en waar het team centraal staat, dan is dat een signaal dat je daar niet thuishoort.

4. Onderhandelen met de vijand

Iedereen wil een goede deal maken, en het moment waarop je gaat onderhandelen is dan ook een van de cruciale momenten om te ontdekken hoe het met het bedrijf gesteld is. Krijg je – zonder duidelijke reden – een loon aangeboden dat een stuk lager ligt dan elders, dan is het bedrijf misschien helemaal niet zo gezond als het doet uitschijnen.

Het is heel normaal dat er onderhandeld wordt: de werknemer wil zo veel mogelijk verdienen, terwijl de werkgever zo weinig mogelijk wil uitgeven. Maar het bedrag moet gewoon redelijk zijn, punt.

5. Onduidelijke jobomschrijving

De één zegt je dat je vier werknemers onder je hoede krijgt, de ander zegt dan weer dat je helemaal geen managementverantwoordelijkheden hebt. Wat is het nu eigenlijk? Als het niet duidelijk is welke rol je zal spelen binnen het bedrijf, en je ook geen concreet antwoord krijgt op je vragen, dan moet je het bedrijf en de functie in vraag stellen. Je kunt niet aan een job beginnen zonder duidelijkheid, want hoe weet je anders – of hoe weet je baas – dat je je job wel goed doet?

6. Hoge rotatie

Vandaag de dag is het niet meer dan normaal dat mensen van de ene job naar de andere hoppen. Als je merkt dat er maar weinig werknemers zijn die voor langere tijd in het bedrijf blijven, dan betekent dat vaak niet veel goeds. Of het management is slecht, of het bedrijf heeft geen winstgevende toekomst of er zijn een aantal problemen binnen het bedrijf. Vraag dus zeker aan je voorganger waarom die precies vertrekt.

(dt/em) - Bron: The Balance Careers 

18 juli 2016

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook