Verover je droomjob met de STAR-methode
Een potentiële werkgever wil weten welk vlees hij in de kuip heeft. Met de STAR-methode kan je je goed voorbereiden op lastige sollicitatievragen.
Oefening baart kunst en dat is bij solliciteren ook zo, moeten de initiatiefnemers (twee coaches) van ‘Het Grote Sollicitatiespel’ gedacht hebben. Het spel moet de speler leren welke sollicitatievragen hij kan verwachten en leren om ze vlot te beantwoorden. Om uiteindelijk met meer zelfvertrouwen en meer ontspannen naar een sollicitatiegesprek te trekken.
Meer bepaald belooft het spel meer inzicht in de eigen competenties en ook om die goed te verwoorden. Het spel baseert zich hierbij op de zogenaamde STAR(R)-methodiek. Dit staat voor STAR (Situatie, Taak, Actie, Resultaat) en is een bekende en vaak gebruikte interviewmethode voor sollicitatie- en functioneringsgesprekken. STAR wordt, zoals hier het geval is, uitgebreid tot STARR met een vijfde stap voor Reflectie.
Het spel heeft acht spelvormen die telkens een andere invalshoek van het sollicitatiegesprek benaderen. Bij elke spelvorm is het de bedoeling om ook andere vaardigheden te ontwikkelen. Het opzet is niet dat je als winnaar uit de bus komt, maar wel dat je kunt leren uit de feedback.
Voor alle zekerheid: Het Grote Sollicitatiespel is niet meteen iets om op een regenachtige zondagnamiddag met de kinderen en familie te spelen. De bedoeling is dat elke werkzoekende het spel speelt, samen met bijvoorbeeld zijn trainer, coach, docent of re-integratieconsulent. Al is het volgens de makers ook geschikt voor het ‘echte’ werk, zoals voor sollicitatiecommissies of kleine groepen die een echt sollicitatiegesprek voorbereiden.
(wv) - Het Grote Sollicitatiespel, uitgeverij: Thema, isbn: 9789462720824, 2017, prijs: € 29.95
28 juni 2017Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Een potentiële werkgever wil weten welk vlees hij in de kuip heeft. Met de STAR-methode kan je je goed voorbereiden op lastige sollicitatievragen.
De businessgame van CTG die nieuwkomers laat kennismaken met de diensten van het bedrijf, is een variatie op het beroemde Monopoly-spel.
Wie op het werk de kans krijgt om af en toe online videogames te spelen, werkt over het algemeen geconcentreerder, creatiever en productiever.
Er zijn steeds meer ‘accidental managers’: medewerkers die min of meer in stilte zijn gepromoveerd, maar daar helemaal niet goed op werden voorbereid...
In een werkomgeving krijg je vaak te maken met heel wat diverse persoonlijkheden waar je soms even moet aan wennen. Hoe ga je bv. om met een té directe collega?
Ook op het werk zijn de prestaties pas goed als het team functioneert. En zo’n goed team heeft een positieve impact op klanten én patiënten. Maar hoe herken je een sterk team?
Stress: de ene kan er goed mee overweg, de andere net iets minder. Deze 8 tips helpen je om jezelf beter te wapenen!
Ruzie op de werkvloer gaat soms ver. Van weggedraaide bureaus tot pure paranoïa. “En uiteindelijk willen we alleen maar een beetje respect”, zegt stressconsulente Nicole Vandeweghe.
Bijna alle werkgevers nemen maatregelen om de energiekosten in te tomen. Sommige vragen zelfs aan hun medewerkers om zich warmer te kleden.