5 procent minder investeringen in technologische industrie
De technologiebedrijven in ons land zullen dit jaar 1,65 miljard euro investeren. Dat is 5 procent minder dan in 2012.
De aandelen van PMV zijn in handen van de Vlaamse overheid. PMV is een marktgedreven vennootschap. In technische termen heet dat een EVA: een extern verzelfstandigd agentschap naar privaat recht. Op haar website ruilt PMV die naam voor het beter klinkende ‘doe- en durfbedrijf.
Afhankelijk van de situatie of het doel van de onderneming in kwestie levert PMV financiering op maat: risicokapitaal, waarborgen voor bedrijfskredieten of voordelige leningen en investeringen via externe fondsen.
“We hebben een heleboel instrumenten in huis”, zegt woordvoerder Ben Jehaes. “Het belangrijkste dat ondernemers moeten weten, is dat ze bij ons terechtkunnen. Wij leiden hen wel naar de juiste financieringsmix om te kunnen groeien.”
In Vlaanderen zijn de ARKimedesfondsen goed gekend. ‘ARK’ staat voor Activering van RisicoKapitaal. Via dit fonds neemt PMV minderheidsbelangen in ARKIV’s. Dat zijn private fondsen die investeren in beloftevolle kmo’s.
“Aan elke euro die wij in die fondsen investeren, hangt de voorwaarde vast dat zij ook een euro inleggen. Dat kapitaal wordt geïnvesteerd in startende ondernemingen, innovatieve bedrijven, groeibedrijven enzovoort.”
Het eerste ARKimedesfonds haalde in 2005 zo’n 111 miljoen euro op bij het publiek via een uitgifte van obligaties en aandelen. Dat geld is inmiddels allemaal geïnvesteerd of toegewezen. Sinds 2010 beschikt het tweede fonds over nog eens 100 miljoen euro. Rekening houdend met het hefboomeffect van ARKimedes, komt er zo eigenlijk 200 miljoen euro beschikbaar voor Vlaamse bedrijven.
PMV tracht altijd samen met private partijen te investeren. Dat is de hele opzet van het bedrijf: een hefboom zijn die het voor risicokapitalisten en banken aantrekkelijker maakt om te investeren in onze ondernemingen.
Bedrijven kunnen bij PMV ook terecht voor kredietwaarborgen: bij Waarborgbeheer voor bedragen tot 1,5 miljoen euro en bij Gigarant voor waarborgen boven dat bedrag. De ondernemer betaalt daar uiteraard iets voor. Voor de banken faciliteren deze waarborgen de investeringen in nieuwe en groeiende bedrijven. Het Gigarant-fonds heeft een waarborgcapaciteit van 1,5 miljard euro.
(wv) - Voor een volledig overzicht: www.pmv.eu.
15 maart 2013De technologiebedrijven in ons land zullen dit jaar 1,65 miljard euro investeren. Dat is 5 procent minder dan in 2012.
Ondanks het onzekere economische klimaat zullen de investeringen in nieuwe informaticatechnologie ook dit jaar stijgen, aldus onderzoeksbureau IDC.
Via de gebruiksvriendelijke databank 'Werkbaar Werk' worden de arbeidsomstandigheden van werknemers en zelfstandigen in Vlaanderen zichtbaar.
Uit onderzoek van het Nederlandse ondernemersplatform Sprout blijkt dat vrouwelijke ondernemers meer risico's durven nemen dan hun mannelijke collega's.
Mijn nieuwe job vereist dat ik me elke dag kleed in pak en das. Moet mijn werkgever die kledij betalen?
Wacht jij af tot je baas of HR manager je een voorstel doet voor een promotie of interne job switch, of neem je liever zelf het heft in handen?
Niet elke werknemer die vakantie neemt, neemt ook écht vakantie. Dat blijkt toch uit een onderzoek van hr-dienstverlener Liantis.
Welgeteld 46 Jobat-klanten ondersteunden Rentree tijdens de voorbije eindejaaractie. Rentree biedt gratis dienstverlening rond werk aan (ex-)kankerpatiënten.
Vier werkgevers over werken in Brussel: “In Brussel krijg je heel wat carrièrekansen”