10 keer met pensioen... het kan!
De klassieke aanpak van eerst studie, dan werk en vervolgens pensioen, is niet meer. We leren onderweg bij, maar kunnen ook tussendoor met pensioen.
Kort samengevat: de pensioenbonus is een extra nettobedrag dat je - onder bepaalde voorwaarden - als pensioengerechtigde ontvangt wanneer je er bewust voor kiest om na je vervroegd pensioen nog wat langer aan de slag te blijven. Deze bonus kan opgebouwd worden vanaf 1 juli 2024 en geldt voor zij die ten vroegste vanaf 1 januari 2025 met pensioen gaan.
Komt de term “pensioenbonus” je bekend voor? Goed mogelijk, het systeem van de initiële pensioenbonus werd eerder al dankzij het toenmalige Generatiepact in 2005 gelanceerd. Deze maatregel bleef geruime tijd in voege maar werd in 2015 tenslotte door de regering-Michel afgevoerd. Deze hernieuwde pensioenbonus is dus een aangepaste versie.
Extra: Wanneer wil jij met pensioen gaan?
Hoofdvoorwaarde is dat je als gepensioneerde kunt bewijzen dat je na de datum waarop je met vervroegd pensioen kon (dus vóór de wettelijke pensioenleeftijd) nog minstens 6 maanden langer gewerkt hebt.
De pensioenbonus geldt zowel voor werknemers, zelfstandigen als ambtenaren. Ook mensen die door de aard van hun beroep (de zogenaamde “zware beroepen”) vroeger met pensioen mogen gaan, kunnen - onder diezelfde voorwaarden - van deze financiële tegemoetkoming genieten.
Lees ook: 4 redenen om na je 65ste NIET op pensioen te gaan
Voor de pensioenbonus geldt het principe “hoe langer je werkt, hoe hoger het bedrag”. Dit bedrag is dan ook progressief en wordt opgebouwd over maximaal 3 jaar. Concreet: 3.775 euro voor het eerste extra jaar, 7.550 euro voor het tweede extra jaar en 11.325 euro voor het derde extra jaar. De pensioenbonus wordt sowieso berekend in verhouding tot het aantal gewerkte maanden na de vervroegde pensioendatum. Werknemers die al heel vroeg aan hun carrière begonnen zijn, krijgen bovendien een hogere bonus.
“Wie 43 of zelfs 44 jaar, heel vaak in zwaardere beroepen, heeft moeten werken om toegang te krijgen tot het vervroegd pensioen en besluit om nog een, twee of drie jaar te werken, kan rekenen op een extra stimulans”, legt Minister van Pensioenen Karine Lalieux uit. “We geven hen, vanaf het eerste extra gewerkte jaar, meteen het bedrag van 11.325 euro per jaar. Dit betekent dat deze werknemers na 3 jaar recht hebben op een bonus van 33.975 euro netto.”
Goed om te weten: bij de toekenning van de pensioenbonus speelt het totale pensioenbedrag geen rol. M.a.w., of je nu een hoog ambtenarenpensioen of eerder een beperkt pensioen hebt, het bonusbedrag blijft hetzelfde.
Ontdek: Hoeveel pensioen zal ik krijgen?
Het bedrag wordt standaard als een eenmalige betaling uitgekeerd tijdens de eerste maanden na het opnemen van je pensioen. Toch kun je er als gepensioneerde ook voor kiezen om de bonus in de vorm van een maandelijkse rente te ontvangen.
De pensioenbonus is een mooi financieel extraatje, al is het zeker geen win-for-life. Je kunt deze bonus dan ook maximaal 3 jaar ontvangen (of tot wanneer je je welverdiende rustpensioen opneemt).
CHECK: Wanneer kan ik met pensioen?
Je hoeft als pensioengerechtigde hiervoor geen stappen te ondernemen. Uiteindelijk is het de Federale Pensioendienst die bij de berekening van je pensioen automatisch het eventuele bedrag van de pensioenbonus berekent en uitbetaalt.
Pensioen FAQ: alle antwoorden op jouw vragen
(fd)
23 februari 2024De klassieke aanpak van eerst studie, dan werk en vervolgens pensioen, is niet meer. We leren onderweg bij, maar kunnen ook tussendoor met pensioen.
Hoeveel kan je sparen voor je 65ste? En wat hou je over op het einde van de rit?
Er is dezer dagen heel wat te doen om het FIRE-concept. Al zijn er verschillende manieren om die financiële onafhankelijkheid te bewerkstelligen...
De meesten onder ons ervaren onze job af en toe wel eens als 'zwaar'. Maar wat maakt een beroep zwaar? En wat zeggen de officiële cijfers?
Wanneer kan je met pensioen? Hoeveel pensioen zal je krijgen? Wat is een bedrijfspensioen? Moet jij je pensioen zelf aanvragen en hoe dan? Een overzicht...
Twee zorgmedewerkers vertellen waarom ze ook na hun pensioen het liefst nog even verder werken.
We vroegen aan een 77-jarige voormalige verkoper van keukens naar zijn vroegere job én naar de grootte van zijn huidige pensioen...
Uit onderzoek blijkt dat steeds meer ouderen ook na hun pensioen nog aan de slag willen blijven. Waarom zouden ze dat doen?
Het wettelijk pensioen is in België vaak eerder laag in vergelijking met andere landen. Extra sparen is de boodschap...